29 Απρ 2024
READING

Η τεχνολογία στα τρόφιμα

5 MIN READ

Η τεχνολογία στα τρόφιμα

Η τεχνολογία στα τρόφιμα

Τεχνολογικές και γευστικές αλλαγές

Η λέξη τεχνολογία δεν είναι η πρώτη λέξη που σκέφτεσαι όταν ακούς τη λέξη φαγητό.  Κι όμως, από το χωράφι μέχρι το πιάτο μας, η τεχνολογία αλλάζει κάθε βήμα της διατροφικής διαδικασίας. Οι αλλαγές αυτές, σήμερα, εκπλήσσουν ακόμη και τον πιο τεχνολογικά μυημένο γαστρονόμο.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ING, η τεχνολογία βοηθά τις εταιρείες τροφίμων να παρασκευάζουν τρόφιμα πιο αποτελεσματικά για τον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 7,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο και αυτό σημαίνει μεγαλύτερη ζήτηση για τρόφιμα κάθε χρόνο. Χάρη στην τεχνολογία, με τη βελτίωση της επεξεργασίας και της συσκευασίας, μπορεί να αυξηθεί η διάρκεια ζωής και η ασφάλεια των τροφίμων.

Γεωργία Ακριβείας-Precision Agriculture

Η γεωργία ακριβείας αλλάζει το παιχνίδι στη φυτική παραγωγή, με στόχο τη βελτιστοποίηση των αποδόσεων με ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση της χρήσης πόρων. Βασίζεται σε προηγμένες τεχνολογίες όπως τα drones, τα οποία καταγράφουν λεπτομερείς εναέριες εικόνες των καλλιεργειών, παρέχοντας πληροφορίες για την υγεία, τα πρότυπα ανάπτυξης και τις απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά. Οι αισθητήρες εδάφους προσφέρουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για την υγρασία, τα θρεπτικά συστατικά και τη θερμοκρασία, επιτρέποντας στους αγρότες να προσαρμόσουν τις συνθήκες για βέλτιστη ανάπτυξη. Η ενσωμάτωση GPS παρακολουθεί και διαχειρίζεται αποτελεσματικά τα μηχανήματα. Η ανάλυση δεδομένων και η μηχανική μάθηση αναλύουν τεράστια σύνολα δεδομένων για να προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες και μοντέλα πρόβλεψης, επιτρέποντας στους αγρότες να προσαρμόζουν πρακτικές και να μετριάζουν τους κινδύνους. Η γεωργία ακριβείας φέρνει επανάσταση στη διαχείριση των καλλιεργειών, καθιστώντας τη γεωργία πιο στοχευμένη, αποτελεσματική και βιώσιμη

Τα ρομπότ στην παραγωγή τροφίμων

Οι σημερινοί αγρότες χρησιμοποιούν κάτι περισσότερο από απλά τρακτέρ. Έχουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δορυφόρους και GPS για να καλλιεργούν πιο έξυπνα.Την ίδια στιγμή, με την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης, τα ρομπότ γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι της γεωργικής διαδικασίας. Βοηθούν τους αγρότες στη σπορά, τη συγκομιδή, ακόμη και στην ανίχνευση ασθενειών στις καλλιέργειες, εξασφαλίζοντας υγιέστερες αποδόσεις και μειωμένο εργατικό κόστος.Η χρήση μηχανών στη βιομηχανία τροφίμων εξασφαλίζει επίσης την ποιότητα και την προσιτή τιμή των προϊόντων. Τα μηχανήματα βοηθούν να διατηρούνται τα τρόφιμα φρέσκα με χαμηλότερο κόστος και αυξάνουν την ποσότητα των τροφίμων που παράγονται. Μάλιστα, σύμφωνα με την έκθεση της ING, μόνο στην Ευρώπη, υπάρχουν πάνω από 30.000 ρομπότ που εργάζονται στη βιομηχανία τροφίμων.

Τα drones

Ενώ τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη γεωργία βοηθούν στην παρακολούθηση τεράστιων αγρών, γίνονται επίσης απαραίτητα στην παράδοση τροφίμων, ιδίως σε απομακρυσμένες περιοχές. Οι παραδόσεις με drone υπόσχονται ταχύτητα, μειώνουν τις εκπομπές από τις μεταφορές και μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δυσπρόσιτα μέρη.

Κάθετη Γεωργία-Vertical Farming

Η κάθετη γεωργία αντιμετωπίζει την ανάγκη για βιώσιμη παραγωγή τροφίμων μεγιστοποιώντας την απόδοση των καλλιεργειών σε περιορισμένο χώρο. Αφορά καλλιέργεια σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες όπως η υδροπονία και η αεροπονία. Η υδροπονία παρέχει θρεπτικά συστατικά απευθείας στις ρίζες των φυτών, εξοικονομεί νερό και επιτρέπει τον ακριβή έλεγχο των αυξητικών παραγόντων. Η αεροπορία ή αεροπονική καλλιέργεια ελαχιστοποιεί τη χρήση νερού ενώ προάγει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Τα “κάθετα αγροκτήματα” παρέχουν παραγωγή όλο το χρόνο, μεγιστοποιούν την αποδοτικότητα χρήσης γης, μειώνουν τη χρήση φυτοφαρμάκων και προσφέρουν φρέσκα, πιο υγιεινά προϊόντα. Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση αξιοποιεί την τεχνολογία για τη βελτιστοποίηση των πόρων και την παροχή βιώσιμης λύσης για τις μελλοντικές ανάγκες τροφίμων.

Τρισδιάστατη εκτύπωση

Τα τελευταία χρόνια, η τρισδιάστατη εκτύπωση (3D printing) έχει γίνει δημοφιλής σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων. Από την εκτύπωση μιας πίτσας από τη NASA μέχρι το σχεδιασμό μαλακών τροφών για όσους δεν μπορούν να μασήσουν σκληρά τρόφιμα, η τρισδιάστατη εκτύπωση φέρνει νέες δυνατότητες. Ανοίγει την πόρτα για την καινοτομία, καθώς είναι σε θέση να δημιουργήσει πολλά πράγματα που δεν μπορούσαμε να κάνουμε πριν, ενώ παράλληλα μπορεί να βοηθήσει στη βιωσιμότητα των τροφίμων.

Οικολογική συσκευασία και μείωση των αποβλήτων

Οι καταναλωτές σήμερα θέλουν υγιεινά και φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα και δίνουν μεγάλη προσοχή στις ετικέτες και τα επιβλαβή συστατικά. Οι εταιρείες χρησιμοποιούν πλέον την τεχνολογία για να είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Χρησιμοποιώντας τη ρομποτική και την ψηφιοποίηση, οι εταιρείες στη βιομηχανία τροφίμων είναι σε θέση να βρουν εναλλακτικές λύσεις για τα πλαστικά και άλλες επιβλαβείς για το περιβάλλον συσκευασίες.

Διαβάστε ακόμα: Πώς οι retailers μπορούν να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων

Την ίδια στιγμή, οι καταναλωτές ενδιαφέρονται να γνωρίζουν από πού προέρχονται τα τρόφιμά τους και πώς οι εταιρείες διαχειρίζονται τα απόβλητα. Περίπου 1,6 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων σπαταλώνται παγκοσμίως κάθε χρόνο, με το εντυπωσιακό 80% από αυτά να είναι βρώσιμα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO). Αλλά η τεχνολογία συμβάλλει στη μείωση αυτής της σπατάλης.

Η υπόσχεση της τεχνολογίας για ένα καλύτερο μέλλον στα τρόφιμα

Με όλες αυτές τις εξελίξεις στην τεχνολογία, υπάρχουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί τρόποι που μπορούν πραγματικά να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε τρόφιμα. Η αξιοποίηση της τεχνολογίας θα μπορούσε να μας οδηγήσει όχι μόνο σε καλύτερους τρόπους παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων, αλλά και σε ένα μέλλον όπου η βιωσιμότητα και η αφθονία θα συνυπάρχουν.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.