21 Δεκ 2024
READING

Food Waste: που πάμε;

3 MIN READ

Food Waste: που πάμε;

Food Waste: που πάμε;

Η σκληρή πραγματικότητα της απώλειας τροφίμων

Καθώς οι παγκόσμιες ανησυχίες για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την επισιτιστική ασφάλεια αυξάνονται, η σκληρή πραγματικότητα της σπατάλης τροφίμων έρχεται στο προσκήνιο. Κάθε χρόνο, το 33-40% των τροφίμων παγκοσμίως χάνεται, σύμφωνα με μελέτες της McKinsey. Με κατά προσέγγιση αξία 570 δισεκατομμυρίων ευρώ, η απώλεια αυτή συμβαίνει κυρίως κατά τη συγκομιδή ή αμέσως μετά .

Σε έναν κόσμο όπου πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι παλεύουν καθημερινά με την πείνα, οι αριθμοί αυτοί δεν είναι απλώς ανησυχητικοί, αλλά αποτελούν πραγματική κρίση.

Διαβάστε ακόμα: Πώς οι retailers μπορούν να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων

Το περιβαλλοντικό τίμημα της σπατάλης τροφίμων

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της σπατάλης τροφίμων εκτείνονται πέρα από την απώλεια τροφίμων. Περίπου το ένα τέταρτο του νερού παγκοσμίως χρησιμοποιείται από τρόφιμα που καταλήγουν να πετιούνται. Επιπλέον, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με την απώλεια τροφίμων αντιστοιχούν περίπου στο 8% του παγκόσμιου συνόλου. Αυτό σημαίνει ότι η ρύπανση από τη σπατάλη τροφίμων είναι 4 φορές μεγαλύτερη από τις εκπομπές ολόκληρης της αεροπορικής βιομηχανίας.

Μετατόπιση της εστίασης

Παραδοσιακά, οι παγκόσμιες προσπάθειες επικεντρώνονταν στη σπατάλη τροφίμων, επειδή είναι αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν στην καθημερινή τους ζωή. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος – αξίας σχεδόν 570 δισεκατομμυρίων ευρώ – είναι τα τρόφιμα που χάνονται κατά τη διαδρομή τους από το αγρόκτημα στο κατάστημα λιανικής πώλησης. Αυτό καθιστά τη μείωση της απώλειας τροφίμων όχι μόνο κοινωνική και περιβαλλοντική εντολή, αλλά επίσης ένα μεγάλο επιχειρηματικό πρόβλημα. Τα χρήματα που χάνονται από αυτή τη σπατάλη μπορεί να είναι περισσότερα από τα καθαρά περιθώρια κέρδους ακόμη και των πιο επιτυχημένων retailers.

Η δύναμη της συνεργασίας

Ως κεντρικοί παράγοντες στην εφοδιαστική αλυσίδα των τροφίμων, οι κατασκευαστές και οι λιανοπωλητές έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν την απώλεια τροφίμων κατά ένα σημαντικό ποσοστό 50 έως 70 τοις εκατό. Αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τα δύο τρίτα των προηγουμένως χαμένων τροφίμων να επαναπροσανατολίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση και τα υπόλοιπα να χρησιμοποιούνται για εναλλακτικούς σκοπούς. Τα οφέλη; Περισσότερα κέρδη, μειωμένο κόστος αγαθών και σημαντική μείωση των εκπομπών CO2.

Το case study της ντομάτας

Πολλές ντομάτες πάνε χαμένες κάθε χρόνο. Από τους 50 έως 75 εκατομμύρια τόνους ντομάτας που χάνονται ετησίως, οι περισσότεροι δεν φτάνουν ποτέ στον καταναλωτή. Οι λόγοι περιλαμβάνουν την υπερβολική παραγωγή, τις αυστηρές απαιτήσεις των καταναλωτών και τις ζημιές κατά τη μεταφορά. Όμως, με καλύτερη τεχνολογία και προγραμματισμό, οι προμηθευτές μπορούν να μειώσουν σημαντικά αυτή τη σπατάλη.

Τι μπορούν να κάνουν οι retailers και οι παραγωγοί;

Σαφήνεια και καθορισμός στόχων: Το πρώτο βήμα προς τον περιορισμό της απώλειας τροφίμων είναι η αναγνώρισή της και η μέτρησή της. Αν και οι τέλειες μετρήσεις μπορεί να είναι άπιαστες, τα δεδομένα μπορούν να βοηθήσουν στον καθορισμό ουσιαστικών στόχων.

Ευφυείς προμήθειες: Μια ολιστική προσέγγιση που εξετάζει τη συνολική αξία και όχι απλώς το κόστος μπορεί να είναι επωφελής. Αυτό περιλαμβάνει την κατανόηση των μεθόδων παραγωγής, την αξιολόγηση της ποιότητας των προϊόντων και την καλλιέργεια συνεργασιών.

Επαναχρησιμοποίηση αχρησιμοποίητων τροφίμων: Τα τρόφιμα που διαφορετικά θα μπορούσαν να απορριφθούν θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για καινοτόμα προϊόντα ή εντελώς νέα εγχειρήματα.

Διαβάστε ακόμα: Tάση | Nέα προϊόντα με ανακυκλωμένα τρόφιμα για μείωση της σπατάλης φαγητού

Αποτελεσματική ηγεσία: Με ισχυρή διοίκηση και σαφές όραμα, είναι δυνατή η μετάβαση από την αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων ως αναπόφευκτο ζήτημα στην αναγνώρισή της ως ευκαιρία για βελτίωση.

Η καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων είναι πολύπλευρη και απαιτεί μια συνεκτική προσπάθεια από τους παραγωγούς, τους λιανοπωλητές, αλλά και τους καταναλωτές. Η αλλαγή έχει ξεκινήσει και υπόσχεται ένα μέλλον όπου η ασφάλεια των τροφίμων και η βιωσιμότητα θα συμβαδίζουν.

Με πληροφορίες από McKinsey

Photo: THE FOOD WASTE ATLAS

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.