21 Δεκ 2024
READING

Το «νέο» Μέγαρο ΟΤΕ, ο Μυτιληναίος και η Prodea

3 MIN READ

Το «νέο» Μέγαρο ΟΤΕ, ο Μυτιληναίος και η Prodea

Το «νέο» Μέγαρο ΟΤΕ, ο Μυτιληναίος και η Prodea

Την πόρτα του ανανεωμένου του Μεγάρου στη λεωφόρο Κηφισίας θα ανοίξει σε λίγες ώρες από σήμερα ο όμιλος ΟΤΕ. Το εμβληματικό κτίριο του Αμαρουσίου κατασκευάστηκε κατά την δεκαετία του 1970 μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, βασισμένο σε μελέτη των Πλάτωνα Μασσέλου, Γρηγόρη Μαυρομάτη και Δημήτρη Νάκου, δημιουργήθηκε με τη φιλοσοφία της αποτύπωσης ενός “αστέρος εν κατόψει”.

Είναι ένα από τα ψηλότερα κτίρια στην Ελλάδα. Συνολικά ανακαινίστηκαν 50.000 τετραγωνικά μέτρα με αποτέλεσμα να αποκτήσει μία εντελώς νέα εικόνα το εσωτερικό του. Την ανακατασκευή του ανέλαβε η θυγατρική του ομίλου, η ΟΤΕ Estate. 

O όμιλος φέρνοντας νέα δεδομένα στο κτίριο αναθεώρησε πλήρως την ενεργειακή θωράκιση και αυτονομία αλλά και την λειτουργικότητα του ακινήτου. Το Μέγαρο διαθέτει πλέον τον μεγαλύτερο ιδιωτικό σταθμό φόρτισης αυτοκινήτων, ο οποίος σε πλήρη ανάπτυξη θα φτάσει τους 250 φορτιστές. Η συνολική επένδυση μάλιστα ξεπέρασε τα 40 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για τις κατασκευαστικές εργασίες χρειάστηκαν περίπου δύο χρόνια. Την εσωτερική μελέτη ανέλαβε η Α Team της Κατερίνας Καρανίκου. Σε ό,τι αφορά το εξωτερικό του κτιρίου πραγματοποιήθηκε αλλαγή όλου του κελύφους και ανακατασκευή του κτιρίου με την τοποθέτηση νέων ενεργειακών κουφωμάτων.

H πιο απαιτητική παράμετρος που σχετίζεται με την εκτέλεση των εργασιών ήταν ότι το κτίριο ανακατασκευάστηκε, ενώ σε αυτό συνέχισε κανονικά να εργάζονται το προσωπικό, χωρίς να διαταραχθεί στο ελάχιστο η λειτουργία της επιχείρησης. Μία ακόμα σημαντική παράμετρος είναι ότι διαθέτει υποδομές που υποστηρίζουν τη λειτουργία των τηλεπικοινωνιών ακόμα και σε επίπεδο χώρας και επομένως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διαταραχθούν με την οποιαδήποτε διακοπή ή παρεμπόδιση της ομαλής του λειτουργίας. Το κτίριο ήταν προγραμματισμένο να λάβει πιστοποίηση LEED καθώς και WELL Building Standard, όπου και οι δύο πιστοποιούν την ενεργειακή και περιβαλλοντική του επάρκεια και βιωσιμότητα.

Δραστική αλλαγή του τρόπου εργασίας του προσωπικού

Αυτό που αλλάζει δραστικά μετά την ανακαίνιση όμως είναι ο τρόπος εργασίας καθότι οι εργαζόμενοι κινούνται πλέον σε περιβάλλον εργασίας opencpace και smartworking, δεδομένου ότι το 20% των ανθρώπων απασχολείται από το σπίτι και επομένως υφίστανται αρκετές ευέλικτες θέσεις απασχόλησης στον Οργανισμό. Διαθέτει επίσης έξυπνα συστήματα μέτρησης όλων των παραγόντων εργασίας όπως θερμοκρασία, υγρασία, αιωρούμενα στερεά, μετρήσεις φωτεινότητας και το σύνολο αυτών των στοιχείων θα ελέγχονται τακτικά με βάση τους όρους της πιστοποίησης Well και για τομείς όπως η ακουστική, οι πτητικές ενώσεις, τα επίπεδα φορμαλδεΰδης καθώς και πολλοί ακόμα παράγοντες που επηρεάζουν την ευεξία των ανθρώπων. Επί της ουσίας ο χώρος είναι διαρκώς πιστοποιούμενος, ενώ σε περίπτωση που οι συνθήκες βιωσιμότητας που τίθενται από το Well Institute της Αμερικής εκπληρώνονται πλημμελώς, τότε η πιστοποίηση απαλείφεται.

Κτίριο Καρελά: Από τον ΟΤΕ στην Mytilineos

Σε αυτό φιλοξενούνται συνολικά 4.000 άτομα, ενώ προηγήθηκε η σταδιακή μεταφορά σε αυτό και του προσωπικού που απασχολούνταν στο κτίριο Καρελά στην Παιανία. Ένα ακίνητο που ανήκει στην Prodea και μόλις πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι μετά την αποχώρηση το ΟΤΕ, μισθώνεται στον όμιλο Mytilineos. Το Karela Business Park όπως είναι γνωστό, αποτελεί σύμπλεγμα 6 κτηρίων γραφείων, συνολικής ανωδομής 29,000 τ.μ. και 1.100 θέσεων στάθμευσης, είναι το πρώτο πράσινο κτήριο στην Ελλάδα που πιστοποιήθηκε κατά LEED Gold και αποτελεί παράδειγμα των επενδυτικών χαρακτηριστικών των ακινήτων του χαρτοφυλακίου της Prodea. 

ΟΤΕ: Δημιουργώντας «πράσινα» ακίνητα

Να σημειωθεί ότι στη φιλοσοφία του ομίλου ΟΤΕ είναι να δημιουργεί πράσινα κτίρια, δεδομένου ότι διατηρεί ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο με περίπου 2.000 ακίνητα. Παράδειγμα παρεμβάσεων από πλευράς του ομίλου ΟΤΕ με την επίβλεψη και ανάπτυξη του έργου από την ΟΤΕ Ακίνητα, αποτελεί και το ιδιόκτητο κτίριο στην Αγία Παρασκευή με συνολικό εμβαδόν 6.000 τ.μ. που ανακατασκευάστηκε to 2021 με τη μελέτη να εκπονείται από το γραφείο Σαμαρά. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.