22 Ιαν 2025
READING

Γιατί το efood “σαρώνει”;

4 MIN READ

Γιατί το efood “σαρώνει”;

Γιατί το efood “σαρώνει”;

Η efood παρά τα όσα κατά καιρούς έχουν ακουστεί για εκείνην, δεν παύει να αποτελεί την κυρίαρχη δύναμη στις ηλεκτρονικές παραγγελίες – φαγητού και όχι μόνο – με τζίρο και κέρδη που κάθε χρόνο αυξάνονται. Μάλιστα, μόνο για το 2022 το μέρισμα που διένειμε στους μετόχους της ήταν στα 22 εκατομμύρια ευρώ, αφήνοντας πλήρως ικανοποιημένους με τις επιδόσεις της στους μετόχους του ομίλου Delivery Hero, στον οποίο ανήκει.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς ο κύκλος εργασιών της efood ενισχύθηκε κατά κύριο λόγο από την αύξηση των παραγγελιών μέσω της πλατφόρμας που διατηρεί, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να ενισχύσει τα έσοδά της από προμήθειες κατά 11 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με το 2021. Συν τοις άλλοις ο κύκλος εργασιών της ενισχύθηκε και από τη χρήση των υπηρεσιών προώθησης των συνεργαζόμενων καταστημάτων στην πλατφόρμα, με προνομιακή προβολή, προτεινόμενα πιάτα ή άλλες μεθόδους προώθησης, γεγονός που έφερε 7,6 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα έσοδα το 2022 σε σύγκριση με το 2021.

Ο κύκλος εργασιών της efood το 2022 άγγιξε τα 135,61 εκατομμύρια ευρώ από 112,8 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2021, ενώ τα κέρδη μετά από τους φόρους έφτασαν τα 25,16 εκατ. ευρώ από 17,67 εκατ. ευρώ το 2021. Χαρακτηριστικό της ξέφρενης πορείας που έχει ακολουθήσει είναι ότι από το 2015 όταν εξαγοράστηκε από τον γερμανικό όμιλο της Delivery Hero, η efood κατάφερε να αυξήσει το τζίρο της κατά 132,81 εκατομμύρια ευρώ. 

Η εξαγορά των εταιρειών του ομίλου Μούχαλη

Καθοριστική μπορεί να χαρακτηριστεί και η εξαγορά των εταιρειών του ομίλου Μούχαλη με το δίκτυο φυσικών καταστημάτων kiosky’s, με περισσότερα από 400 σημεία λιανικής, τη χονδρική πώληση και διανομή μέσω της Άλφα Διανομών και τα online κανάλια delivery.gr, e-table.gr και kioskys.gr που επίσης ανήκαν στον ίδιο όμιλο, δημιούργησαν την πρώτη υβριδική εταιρεία εντός της Delivery Hero. Στην πράξη δηλαδή η efood συνδυάζει φυσικά καταστήματα, dark stores, delivery για λογαριασμό τρίτων καθώς και χονδρεμπορική δραστηριότητα. 

Το efood έχει καταφέρει να αποτελεί case study, καθότι τα περιθώρια κερδοφορίας του είναι τέτοια που ακόμη και άλλες ισχυρές επιχειρήσεις στον τομέα του ηλεκτρονικού επιχειρείν, όπως για παράδειγμα η Skroutz, δεν έχουν καταφέρει να πετύχουν έως τώρα. Βασικό στοιχείο της φιλοσοφίας του efood, είναι ότι δεν διατηρεί δικό του στόλο, αλλά αξιοποιεί τα μηχανάκια που έχουν στην ιδιοκτησία τους οι διανομείς, αποζημιώνοντάς τους για τα service και με βάση την απόσταση που διανύουν σε καθημερινή βάση για να παραδώσουν τις παραγγελίες τους. Τα τελευταία χρόνια και μάλιστα από την εποχή της πανδημίας, έκανε μία ισχυρή συνεργασία με τον Σκλαβενίτη, εξυπηρετώντας ένα σημαντικό μέρος των παραγγελιών του, η οποία συνεχίζεται έως και σήμερα, διευκολύνοντας καθοριστικά το δίκτυο διανομής της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα.

Πέρα όμως από τις μεγάλες στρατηγικές κινήσεις το efood κατάφερε να είναι απόλυτα συγχρονισμένο με την συγκυρία και να εκμεταλλευτεί άψογα την κουλτούρα για delivery στο σπίτι. Η εταιρεία κινήθηκε γρήγορα και εστίασε σε μια στρατηγική κατεύθυνση, να “έχει τον πελάτη”. Και αυτό είναι τόσο ισχυρό που αυτη την στιγμή υπάρχουν χιλιάδες επιτυχημένες επιχειρήσεις στην αγορά του φαγητού που πάνω απο το 60% των πωλήσεων τους έρχονται απο την πλατφόρμα του efood. Και αυτό είναι κρίσιμο, ποιος “έχει τον πελάτη”. Γιατί αυτός που “έχει τον πελάτη” έχει την δύναμη να καθορίζει το “παιχνίδι”. Είναι τέτοια η δύναμη στην μάρκα efood που εάν “κατέβαζε” μια μέρα την πλατφόρμα της η αγορά εστιατοριων, καταστημάτων τροφίμων και καφέ θα είχε συντριπτικό  “χτύπημα”.

Από το 2021 κινήθηκε ακόμα πιο δραστικά προς τον τομέα των παραδόσεων εκτός φαγητού, καθώς ο γερμανικό όμιλος ίδρυσε τη Delivery Hero Dmart Greece (efood market), που αναπτύσσεται στο quick commerce, το οποίο αποτελεί το στοίχημα της επόμενης μέρας όχι μόνο για τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες παραγγελιών αλλά και για τους παραδοσιακούς retailers. 

Οι προμήθειες από την εστίαση εκτοξεύουν το τζίρο

Μεγάλο μέρος της αύξησης του τζίρου προκύπτει από τα έσοδα προμηθειών από τα συνεργαζόμενες επιχειρήσεις εστίασης, τα οποία ξεπέρασαν στη διάρκεια του 2022 τα 88,2 εκατ. ευρώ έναντι 77,15 εκατ. ευρώ το 2021. Συνέτειναν επίσης τα έσοδα από παροχή υπηρεσιών marketing προς τους πελάτες της πλατφόρμας, τα οποία από 24,4 εκατ. ευρώ που ήταν το 2021 ανήλθαν στα 32 εκατ. ευρώ πέρυσι καθώς και η παροχή υπηρεσιών σε συνδεδεμένες οντότητες που άγγιξαν τα 3,8 εκατ. ευρώ από 1,6 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά λοιπές παρεχόμενες υπηρεσίες τα έσοδα έφτασαν στα 11,55 εκατ. ευρώ από 9,56 εκατ. ευρώ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.