22 Δεκ 2024
READING

«Η σιωπηλή πανδημία»: Η παγκόσμια Prosumer έρευνα και στην Ελλάδα από τη Solid Havas

5 MIN READ

«Η σιωπηλή πανδημία»: Η παγκόσμια Prosumer έρευνα και στην Ελλάδα από τη Solid Havas

«Η σιωπηλή πανδημία»: Η παγκόσμια Prosumer έρευνα και στην Ελλάδα από τη Solid Havas

Πώς αντιμετωπίζουν οι Έλληνες καταναλωτές τα ζητήματα ψυχικής υγείας και τι περιμένουν από τα brands

Στις 5 Μαΐου 2023, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε το τέλος της παγκόσμιας πανδημίας COVID-19, σηματοδοτώντας την επίσημη ολοκλήρωση τριών ετών αποκλεισμού, κοινωνικής στέρησης και περιορισμών. Παράλληλα όμως, ο κόσμος φαίνεται να έχει εισέλθει σε μια άλλη φάση, μιας παγκόσμιας αύξησης των λεγόμενων ασθενειών της απόγνωσης, συμπεριλαμβανομένου του άγχους, της κατάθλιψης και της κοινωνικής αποξένωσης. 

H Solid Havas, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, παρουσιάζει τα αποτελέσματα της παγκόσμιας Prosumer έρευνας, με insights και από την Ελλάδα, που το 2023 διεξήχθη από το Havas Group σε 30 χώρες, με θέμα στόχο να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία αντιμετωπίζει την ψυχική υγεία και ποιόν ρόλο μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν τα brands. Στην έρευνα συμμετείχαν, κατά 20% αυτοί που αξιολογήθηκαν ως Prosumers και κατά 80% οι Mainstream Καταναλωτές. Οι Prosumers ως leading influencers και market drivers, έχουν αποτελέσει το επίκεντρο των μελετών της Havas για σχεδόν δύο δεκαετίες. 

Από την μια πανδημία στην άλλη

Η κατάσταση χειροτέρευε ακόμη και πριν από τον COVID-19, ωστόσο, η έρευνά μας αποκαλύπτει ότι οι μισοί από τους Έλληνες Prosumers (53%) αισθάνονται πιο ανήσυχοι και αγχωμένοι από ό,τι πριν. Tο 29% των Ελλήνων baby boomers παραδέχεται ότι αισθάνεται περισσότερο άγχος σήμερα αλλά στους Gen Z, το ποσοστό φτάνει το 58%. Παράλληλα, 9 στους 10 Έλληνες Prosumers θεωρούν την ψυχική υγεία «ένα από τα πιο ανησυχητικά ζητήματα της εποχής μας». 

Ευτυχία, δικαίωμα και υποχρέωση

Η ευτυχία είναι πλέον προσδοκία. Αν είμαστε δυστυχισμένοι, υπάρχει ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί. Το να είσαι και να αισθάνεσαι καλά, όμως, δεν είναι απλώς μια προσωπική υπόθεση. Το πώς νιώθουν τα άτομα, επηρεάζει ολόκληρη την κοινότητα, και έτσι βλέπουμε ένα 84% να πιστεύει ότι η αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνία συνολικά.

Στη μελέτη μας, το 97% των Ελληνων Prosumers και το 88% των mainstream καταναλωτών συμφώνησαν ότι η ψυχική τους υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική τους υγεία. Κατά συνέπεια, τα αρνητικά μας συναισθήματα έχουν γίνει ουσιαστικά ιατρικά συμπτώματα. Οι άνθρωποι δεν θεωρούν μόνο τις διαγνωσμένες διαταραχές ύπνου ή διατροφής ως σημάδια προβλημάτων ψυχικής υγείας, αλλά και πολύ κοινά συναισθήματα όπως το άγχος και το στρες. Το να είσαι δυστυχισμένος, λυπημένος ή ακόμα και θυμωμένος για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει γίνει κάτι το μη φυσιολογικό, ένα ζήτημα που πρέπει να «διορθωθεί».

Οι αιτίες για την κατάσταση «δυσφορίας»

Καλέσαμε τους Έλληνες συμμετέχοντες να ιεραρχήσουν ποιο από τα παρακάτω έχει μεγαλύτερη επίδραση στην ψυχική τους υγείας. H οικονομική κρίση (ύφεση και πληθωρισμός) έρχεται πρώτη σχεδόν σε όλες τις ομάδες (Prosumers 47%, Mainstream 38%, Gen Z 21%, Boomers 52%), ενώ ακολουθούν η προσωπική / οικογενειακή κατάσταση (Prosumers 26%, Mainstream 36%, Gen Z 44%, Boomers 21%), οι εργασιακές του συνθήκες (Prosumers 12%, Mainstream 16%, Gen Z 21%, Boomers 52%), με τον Covid, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις παγκόσμιες πολιτικές εντάσεις και την κλιματική κρίση να ολοκληρώνουν – με αυτή τη σειρά- τη λίστα, φτάνοντας όμως μονοψήφια ποσοστά. 

Έχε το νου σου στο παιδί

Η νέα γενιά φαίνεται να είναι περισσότερο επηρεασμένη και πιεσμένη σε αυτό τον τομέα. Διαπιστώσαμε ότι, παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι μιλούν τώρα πιο ελεύθερα για ζητήματα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία, τo 55% των Ελλήνων Gen Z αισθάνονται κοινωνική πίεση να προσποιούνται ότι αισθάνονται καλά ακόμα και όταν δεν αισθάνονται έτσι. Συγκριτικά, μόνο, το ένα τρίτο περίπου των boomers αισθάνεται αυτή την πίεση. Η μελέτη μας αποκαλύπτει ότι περίπου οι μισοί από τους έλληνες Gen Z (56%) μιλούν με τους φίλους τους για να νιώσουν καλύτερα και ακόμη λιγότεροι (40%) επικοινωνούν με μέλη της οικογένειας τους. Η πραγματικότητα είναι ότι το 44 % των Gen Zs δυσκολεύονται να μιλήσουν για τα ζητήματά τους με την ψυχική υγεία. 

Μια «θεραπεία» για κάθε συναίσθημα

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες θα ήθελαν να δουν θεραπείες για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων ψυχικής υγείας – από διαταραχές διατροφής και ύπνου έως κατάθλιψη και στρες – να καλύπτονται από ιατρική ασφάλιση. 

Αλλαγή τρόπου ζωής

Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων Prosumers (73%) είναι πεπεισμένη ότι οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ψυχικής υγείας πρέπει να ξεκινούν όχι με συνταγογραφούμενα φάρμακα αλλά με τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης (στα ίδια ποσοστά περίπου και GenZ και Boomers).  Το 85% των Ελλήνων prosumers πιστεύει ότι η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής – συμπεριλαμβανομένης της τακτικής άσκησης – είναι ο καλύτερος τρόπος για την αποφυγή διαταραχών ψυχικής υγείας. Όμως δεν εστιάζουν μόνο σε αυτό αλλά πιστεύουν σε πιο δομικές αλλαγές. Το 60% θεωρεί ότι η καλή ψυχική υγεία απαιτεί πιο αργό ρυθμό, μια συνολικότερη αλλαγή μοντέλου ζωής. 

Ψυχική Υγεία και Brands

Ο κόσμος θεωρεί οι τα brands σε κλάδους που κυμαίνονται από την ομορφιά και την ευεξία μέχρι το αλκοόλ και τη μόδα, έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν σε αυτόν τον χώρο. Η επιστημονική έρευνα έχει επιβεβαιώσει μια σαφή σχέση μεταξύ σωματικής και ψυχικής υγείας. Όπως συμβαίνει σε κάθε κοινωνικό ζήτημα, είτε πρόκειται για δικαιώματα LGBTQ+, βιωσιμότητα, κλπ- οι πρωτοβουλίες των brands πρέπει να συνδέονται στενά με τις αξίες και τις ενέργειες τους, δηλαδή να είναι ειλικρινείς και αυθεντικές. 

Η Solid Havas μόλις κυκλοφόρησε μία πλήρη ανάλυση και το White Paper της έρευνας ενώ παράλληλα με τα ευρήματα της έρευνας, παρέχει στο πελατολόγιο της συμβουλευτική για την παρουσία και τις πρωτοβουλίες των brand σε σχέση με τις νέες αυτές τάσεις και προτεραιότητες, τόσο σε επίπεδο Social όσο και στον φυσικό κόσμο. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.