Ο Κωτσόβολος παραμένει η μεγάλη πρόκληση για την αγορά των ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών αφού φαίνεται ότι οι δύο “παίκτες” που συνεχίζουν στην διεκδίκησή του είναι η ΔΕΗ και ο όμιλος Quest. Και αυτό συμβαίνει αφού οι δύο άλλοι διεκδικητές αποχώρησαν νωρίς, Πλαίσιο και Public, διαψεύδοντας τις εντυπώσεις που είχαν καλλιεργηθεί ότι θα συμμετάσχουν.
Έχουν ακουστεί και ονόματα ξένων ενδιαφερόμενων χωρίς μέχρι τώρα να είναι γνωστός ο αριθμός των τελικών διεκδικητών αλλά πολύ πιθανότερο φαντάζει το σενάριο ο Κωτσόβολος να καταλήξει σε Ελληνικά χέρια. Χωρίς να είναι σαφές μέχρι τώρα ποια μπορεί να είναι η στρατηγική της ΔΕΗ πίσω από την εξαγορά ενός retailer όπως ο Κωτσόβολος αρκετοί στην αγορά αναφέρονται σε επανάληψη ενός σεναρίου της εξαγοράς του Γερμανού από την Cosmote πάνω από 15 χρόνια πριν.
Βέβαια μιλάμε για δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις σε διαφορετικές συνθήκες και μάλλον καμμία σχέση δεν έχουν οι δύο περιπτώσεις μεταξύ τους. Αυτό που είναι προφανές το τελευταίο διάστημα είναι ότι η ΔΕΗ επενδύει στο άνοιγμα νέων καταστημάτων και μάλιστα με την μέθοδο franchise στοχεύοντας σε μια εταιρική ανανέωση και επανασύσταση του δικτύου στην αγορά. Είναι δεδομένο βέβαια ότι μερικά νέα καταστήματα ΔΕΗ δεν μπορούν να αλλάξουν το DNA της εταιρείας αφού εργαζόμενοι, διαδικασίες ,τρόπος σκέψης και διοίκηση δεν θυμίζουν 100% εταιρεία ιδιωτικού τομέα.
Ίσως η ΔΕΗ βλέπει στο retail τον δρόμο για την επικράτηση στο μέλλον έναντι του ανταγωνισμού αλλά αγοράζοντας τον Κωτσόβολο πρέπει να είναι αντιληπτό ότι μιλάμε για μια μεγάλη εταιρεία με πολλούς εργαζόμενους, πάρα πολλούς προμηθευτές, μεγάλη γκάμα προϊόντων και απαιτήσεις σε υπηρεσίες που δεν καλύπτονται από φιλότιμες προσπάθειες κάποιων εργαζόμενων ή κάποιων στελεχών.Ο Κωτσόβολος είναι ένας μεγάλος retailer και απαιτεί διοίκηση που ξέρει από management και λειτουργία δικτύου πολλών και μεγάλων καταστημάτων και αυτή την γνώση η ΔΕΗ δεν την διαθέτει αλλά ίσως μπορεί να την αποκτήσει.
Παραμένει λοιπόν το μεγάλο μυστήριο τι βλέπει η ΔΕΗ σε μια εταιρεία όπως ο Κωτσόβολος, την επικράτηση έναντι του ανταγωνισμού όπως ήδη αναφέρθηκε, τις συνέργειες μεταξύ των δύο οργανισμών σε προϊόντα και υπηρεσίες, την υποστήριξη σε μελλοντικές υπηρεσίες που μπορεί να αναπτύξει όπως οι τηλεπικοινωνίες ή βλέπει τον Κωτσόβολο ως ένα επιπλέον asset για την μετοχή της. Εάν βλέπει τον Κωτσόβολο μόνο ως ένα asset που βοηθάει την μετοχή της και την εικόνα της πιθανότατα χρειάζεται δεύτερες σκέψεις το εγχείρημα γιατί ο Κωτσόβολος είναι “μεγάλο μαγαζί”. Και τα “μεγάλα μαγαζιά” οταν πάνε καλά βοηθάνε πολύ αλλά όταν δεν πάνε καλά προκαλούν μεγάλο “πόνο”.
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι αναφέρουν τις συνέργειες σε προιόντα και υπηρεσίες όπως φωτοβολταϊκά συστήματα, αντλίες θερμότητας, φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, έξυπνες ηλεκτρικές συσκευές, μπαταρίες αποθήκευσης, πράσινα πιστοποιητικά και έξυπνη διαχείριση ενέργειας ως ένα πεδίο συνεργειών μεταξύ των δύο οργανισμών. Αυτό που είναι σαφές και πρώτη προτεραιότητα για μια εταιρεία όπως η ΔΕΗ είναι το μερίδιο αγοράς που θέλει να διατηρεί και συνεπώς τα προϊόντα και οι υπηρεσίες έρχονται σε δεύτερη προτεραιότητα. Εάν λοιπόν η ΔΕΗ θέλει να αγοράσει τον Κωτσόβολο για κερδίσει-διατηρήσει μερίδιο μάλλον δεν είναι σίγουρο ότι αυτό προκύπτει.
Η σύγκριση με την εξαγορά του Γερμανού από την Cosmote έχει μια βασική και ουσιώση διαφορά με το σενάριο ΔΕΗ-Κωτσόβολου. Τότε η Cosmote εξαγοράζοντας τον Γερμανό ουσιαστικά “πετούσε” έξω από το δίκτυο τους ανταγωνιστές Vodafone και Wind και τους οδηγούσε να φτιάξουν ένα μεγάλο δικό τους δίκτυο καταστημάτων από την αρχή. Σήμερα δεν υπάρχει αυτό, οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ έχουν τα δικά τους δίκτυα, έχουν αναπτύξει ήδη στρατηγική ανάπτυξης της αγοράς και προσέλκυσης νέων πελατών. Άρα λοιπόν δεν έχουμε επανάληψη του σεναρίου Γερμανού-Cosmote. Επίσης τότε είχαμε την κινητή τηλεφωνία και όλο αυτό τον νέο απίστευτο κόσμο που δημιουργήθηκε με τον ερχομό της στην Ελλάδα, μια νέα πραγματικότητα στην οποία ήταν απαραίτητο να μιλήσεις και να εξηγήσεις στον καταναλωτή.
Τώρα μιλάμε για παροχή ρεύματος, για κάτι που δεν αλλάζει τον κόσμο μας όπως τον ξέρουμε και ούτε είναι απαραίτητο κάποιος να εξηγήσει-εκπαιδεύσει το κοινό. Άρα δεν είναι απαραίτητο ένα επιπλέον μεγάλο δίκτυο σήμερα γιατί αφενός ήδη υπάρχει αυτό της ΔΕΗ, αυτό που χρειάζεται είναι να λειτουργήσει καλύτερα, κάτι που έχει αντιληφθεί και η ίδια επενδύοντας σε ανανέωση των καταστημάτων και εκπαίδευση των εργαζόμενων. Βέβαια μπορεί να υπάρχει ένα πιο επιθετικό σενάριο που ακόμη δεν είναι σαφές, να υπάρξει πλήρης απαλλαγή της ΔΕΗ από το δικό της δίκτυο μειώνοντας εργαζόμενους και μεταφέροντας όλη την λειτουργία σε franchisees.
Δεν γνωρίζουμε σήμερα εάν τελικά η ΔΕΗ θα εξαγοράσει τον Κωτσόβολο, ποιο στόχο έχει πίσω από μια τέτοια εξαγορά και πως θα λειτουργήσει ένας νέος οργανισμός που θα δημιουργηθεί από μια τέτοια κίνηση. Θα μάθουμε σε λίγο ή σε περισσότερο καιρό ποια θα είναι η εξέλιξη, ποιες οι επιδιώξεις και βέβαια το αποτέλεσμα.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.