18 Ιαν 2025
READING

Γιατί δεν έχει εξαλειφθεί ο παρουσιασμός;

4 MIN READ

Γιατί δεν έχει εξαλειφθεί ο παρουσιασμός;

Γιατί δεν έχει εξαλειφθεί ο παρουσιασμός;

Από την παρουσία στην παραγωγικότητα: Πώς μπορούν οι χώροι εργασίας να μετατοπίσουν την εστίαση;

Όπως είναι γνωστό, η πανδημία αναδιαμόρφωσε το τοπίο της εργασίας, προκαλώντας μια ριζική στροφή προς απομακρυσμένες και ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας. Πολλοί εργαζόμενοι βίωσαν τα οφέλη της εργασίας από το σπίτι και πέτυχαν παραγωγικότητα, διατηρώντας παράλληλα μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Ωστόσο, εν μέσω αυτών των μετασχηματιστικών αλλαγών, μια πτυχή που φαίνεται να είναι πεισματικά ριζωμένη είναι ο “παρουσιασμός”. Σε έναν κόσμο απομακρυσμένης ή υβριδικής εργασίας, ο παρουσιασμός ή αγγλιστί presenteeism σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι online ή να βρίσκονται στο γραφείο κατά τη διάρκεια των παραδοσιακών ωρών εργασίας, αντί να απολαμβάνουν την αυτονομία της ευελιξίας.

Διαβάστε ακόμα: Το φαινόμενο του “παρουσιασμού” εξουθενώνει τους εργαζόμενους

Αυτή η κουλτούρα των εκτεταμένων ωρών εργασίας και της συνεχούς διαθεσιμότητας εξακολουθεί να υπάρχει σε ορισμένους κλάδους, εμποδίζοντας την πρόοδο προς ένα υγιέστερο και αποτελεσματικότερο εργασιακό περιβάλλον.

Η επιμονή του παρουσιασμού

Πριν από την πανδημία, ο παρουσιασμός ήταν ένα εδραιωμένο χαρακτηριστικό της επιχειρηματικής κουλτούρας σε διάφορους τομείς, ιδίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στις συμβουλευτικές υπηρεσίες και στην τεχνολογία. Οι εργαζόμενοι αισθάνονταν υποχρεωμένοι να αποδεικνύουν την αφοσίωσή τους δουλεύοντας υπερβολικά πολλές ώρες, ακόμη και όταν αυτό δεν μεταφραζόταν άμεσα σε υψηλότερη παραγωγικότητα. Παρά τις αλλαγές στον εργασιακό χώρο που προκλήθηκαν από την πανδημία, ο παρουσιασμός αποδείχθηκε ανθεκτικός και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επιδεινώθηκε.

Θόλωση των ορίων: Με την απομακρυσμένη εργασία ήρθε η διάλυση των φυσικών ορίων μεταξύ εργασίας και προσωπικού χώρου. Οι εργαζόμενοι θεωρούσαν δύσκολο να αποσυνδεθούν από την εργασία όταν δεν υπήρχε σαφής διαχωρισμός μεταξύ της προσωπικής και της επαγγελματικής τους ζωής. Έτσι, οι περισσότερες ώρες εργασίας και ο αυξημένος φόρτος εργασίας έγιναν συνέπεια αυτής της έλλειψης διάκρισης.

Εμπιστοσύνη και ανασφάλεια: Η μείωση της εμπιστοσύνης μεταξύ εργαζομένων και εργοδότη κατά τη διάρκεια της πανδημίας μπορεί να ενέτεινε τον παρουσιασμό. Ο φόβος της εργασιακής ανασφάλειας σε ένα αβέβαιο οικονομικό κλίμα οδήγησε τους εργαζόμενους να αισθάνονται την ανάγκη να είναι συνεχώς διαθέσιμοι για να αποδείξουν την αξία και την αφοσίωσή τους στην εταιρεία.

Ψηφιακός παρουσιασμός: Η στροφή προς την εξ αποστάσεως εργασία οδήγησε σε αύξηση του ψηφιακού παρουσιασμού, όπου οι εργαζόμενοι ένιωθαν ότι οι διαδικτυακές τους δραστηριότητες παρακολουθούνται στενά από τους εργοδότες. Αυτή η συνεχής ορατότητα είχε ως αποτέλεσμα την αυξημένη πίεση να επιδεικνύουν συνεχή παραγωγικότητα, ακόμη και όταν δεν είναι καλά ή κατά τη διάρκεια του μη εργάσιμου ωραρίου.

Μπορούν οι εργοδότες να αλλάξουν την κατάσταση;

Για να καταπολεμήσουν τον παρουσιασμό και να προωθήσουν μια πιο υγιή εργασιακή κουλτούρα, οι εργοδότες χρειάζεται να λάβουν προληπτικά μέτρα για να ενδυναμώσουν το εργατικό δυναμικό τους. Πώς μπορούν να το κάνουν;

Υιοθετώντας την ευέλικτη εργασία: Οι εργοδότες καλούνται να συνεχίσουν να αγκαλιάζουν τις ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας και να αναγνωρίσουν τα οφέλη που προσφέρουν. Η παροχή στους εργαζομένους της δυνατότητας να εργάζονται εξ αποστάσεως, της επιλογής ευέλικτου ωραρίου ή ενός υβριδικού μοντέλου εργασίας μπορεί να ενισχύσει την ικανοποίηση από την εργασία και την παραγωγικότητα.

Δίνοντας προτεραιότητα στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής: Η ενθάρρυνση μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση του παρουσιασμού. Οι διευθυντές θα πρέπει να δίνουν το παράδειγμα και να αποφεύγουν να επιβραβεύουν τους υπαλλήλους που εργάζονται υπερβολικά πολλές ώρες. Αντ’ αυτού, χρειάζεται να αναγνωρίζουν και να επιβραβεύουν την αποδοτικότητα και τα αποτελέσματα έναντι του χρόνου εργασίας.

Προωθώντας την εμπιστοσύνη και την ανοικτή επικοινωνία: Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων είναι ζωτικής σημασίας. Η διαφανής επικοινωνία σχετικά με τα σχέδια και τις στρατηγικές της εταιρείας, καθώς και η υποστήριξη της προσωπικής ευημερίας των εργαζομένων, θα δημιουργήσουν ένα θετικό εργασιακό περιβάλλον όπου ο παρουσιασμός είναι λιγότερο πιθανό να ευδοκιμήσει.

Καθορίζοντας ώρες εργασίας και όρια: Ο καθορισμός σαφών ωρών εργασίας και ορίων για την εργασία εξ αποστάσεως είναι εξαιρετικά σημαντικός. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αισθάνονται εξουσιοδοτημένοι να αποσυνδέονται από την εργασία κατά τις μη εργάσιμες ώρες, γεγονός που οδηγεί σε βελτιωμένη ευημερία και μειωμένη εξουθένωση.

Διαβάστε ακόμα: Πώς μπορούν να διακοπούν οι τοξικοί δεσμοί στον εργασιακό χώρο

Μετρώντας την παραγωγικότητα, όχι την παρουσία: Οι εταιρείες θα πρέπει να μετατοπίσουν την εστίασή τους από την παρακολούθηση της παρουσίας των εργαζομένων στην αξιολόγηση της πραγματικής παραγωγικότητας και απόδοσης. Οι προσεγγίσεις που βασίζονται στα αποτελέσματα μπορούν να ενισχύσουν τα κίνητρα και να ενθαρρύνουν τους εργαζόμενους να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τον χρόνο τους.

Η οικοδόμηση ενός παραγωγικού μέλλοντος

Ενώ η πανδημία επέφερε μετασχηματιστικές αλλαγές στην εργασιακή κουλτούρα, η επιμονή του παρουσιασμού υπογραμμίζει την ανάγκη για συνεχείς προσπάθειες ενδυνάμωσης του εργατικού δυναμικού στον κόσμο μετά την πανδημία. Οι εργοδότες πρέπει να προωθήσουν μια κουλτούρα εμπιστοσύνης, ανοιχτής επικοινωνίας και ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής για να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά τον παρουσιασμό.

Δίνοντας προτεραιότητα στην ευημερία των εργαζομένων και προωθώντας αποτελεσματικές πρακτικές εργασίας, οι οργανισμοί μπορούν να δημιουργήσουν ένα μέλλον όπου ο παρουσιασμός θα αποτελεί παρελθόν.

Με πληροφορίες από BBC

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.