22 Δεκ 2024
READING

Γιατί το “Plant-Based” αρέσει περισσότερο από το “Vegan”

3 MIN READ

Γιατί το “Plant-Based” αρέσει περισσότερο από το “Vegan”

Γιατί το “Plant-Based” αρέσει περισσότερο από το “Vegan”

Από το Vegan στο Plant-Based

Στον διαρκώς εξελισσόμενο κόσμο του μάρκετινγκ τροφίμων, ο τρόπος με τον οποίο ένα προϊόν χαρακτηρίζεται μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ του να γίνει επιτυχία ή να μείνει στο ράφι. Ένας συγκεκριμένος όρος έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολλών συζητήσεων: “vegan”. Καθώς η αντίληψη των καταναλωτών εξελίσσεται και οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν, δημιουργείται το ερώτημα: είναι ο όρος ” plant-based” ο προτιμώμενος χαρακτηρισμός στην αγορά;

Η δύναμη της αντίληψης

Σύμφωνα με μελέτες της εταιρείας ερευνών, Morning Consult, οι καταναλωτές πιστεύουν ότι τα “τρόφιμα φυτικής προέλευσης” ή “plant-based” έχουν πολύ καλύτερη γεύση από τα “χορτοφαγικά τρόφιμα” ή “vegan”. Αυτό προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι και οι δύο όροι ουσιαστικά προωθούν μια διατροφή απαλλαγμένη από ζωικά προϊόντα. Γιατί, λοιπόν, ο ένας όρος φαίνεται πιο εύγευστος από τον άλλο;

Διαβάστε ακόμα: Είναι η plant-based διατροφή η λύση για την κλιματική κρίση;

Ένας πιθανός λόγος είναι ότι ο όρος “vegan” συνδέεται συχνά με έναν τρόπο ζωής και ένα σύνολο ηθικών πεποιθήσεων, ενώ ο όρος “plant-based” επικεντρώνεται στα συστατικά και τα οφέλη για την υγεία. Ο πρώτος όρος μπορεί να είναι πολωτικός, οδηγώντας ενδεχομένως τους καταναλωτές να αισθάνονται ότι πρόκειται για μια δέσμευση τύπου “όλα ή τίποτα”.

Το στίγμα των vegan

Παρόλο που το κίνημα των χορτοφάγων έχει κάνει σημαντικά βήματα με την πάροδο των ετών, δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς ότι παραμένει ένα παρατεταμένο στίγμα γύρω από τον όρο. Πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται το vegan φαγητό ως άνοστο, περιοριστικό ή ακόμη και ως μέρος μιας περιθωριακής κουλτούρας. Αυτή η αντίληψη, αν και συχνά αβάσιμη, μπορεί να αποτρέψει τους mainstream καταναλωτές από το να δοκιμάσουν προϊόντα που φέρουν την ένδειξη vegan.

Η άνοδος των “Plant-Based” ετικετών

Ο όρος ” plant-based” κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος ως όρος που αναδεικνύει την ποικιλία των φυτικών συστατικών σε ένα προϊόν. Σε αντίθεση με τον όρο “vegan”, δεν φέρει τους ίδιους ηθικούς ή πολιτιστικούς συνειρμούς. Είτε πρόκειται για τον καταναλωτή που έχει συνείδηση της υγείας του είτε για κάποιον που θέλει να μειώσει την κατανάλωση κρέατος για περιβαλλοντικούς λόγους, το “plant-based” είναι μια ελκυστική και ουδέτερη επιλογή.

Πρόσφατες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας αξιοσημείωτης από το ΜΙΤ, έδειξαν μείωση της επιλογής ειδών μενού με την ένδειξη “vegan” ή “vegetarian”. Αυτό υποδηλώνει ότι το “plant-based” μπορεί να είναι το κλειδί για τη διεύρυνση της καταναλωτικής βάσης.

Ευρύτερη απήχηση

Πολλές επιχειρήσεις και εστιατόρια αναγνωρίζουν πλέον αυτή την τάση και προσαρμόζονται ανάλογα. Δίνοντας έμφαση στη φυτική φύση των γευμάτων, ή ακόμη και καθιστώντας αυτές τις επιλογές ως προεπιλεγμένη επιλογή χωρίς να τις χαρακτηρίζουν ειδικά ως vegan, βλέπουν περισσότερους πελάτες να επιλέγουν αυτές τις επιλογές.

Γεύση: Ο τελικός κριτής

Διαβάστε ακόμα: Τα plant-based τρόφιμα γίνονται όλο και πιο mainstream

Η γεύση είναι το παν. Ανεξάρτητα από την επισήμανση στην ετικέτα, αν ένα προϊόν δεν ανταποκρίνεται στις γευστικές προσδοκίες των καταναλωτών, είναι σχεδόν απίθανο να επιτύχει. Η πρόκληση, λοιπόν, είναι όχι μόνο να προωθηθούν αποτελεσματικά τα προϊόντα φυτικής προέλευσης, αλλά και να διασφαλιστεί ότι είναι γευστικά και υψηλής ποιότητας.

Αλλαγή στρατηγικής

Το παγκόσμιο τοπίο των τροφίμων μεταβάλλεται συνεχώς και μαζί του μεταβάλλεται και η γλώσσα του food marketing. Ενώ ο όρος “vegan” θα έχει πάντα αξία για πολλούς, φαίνεται ότι ο όρος “plant-based” αναδεικνύεται ως ο προτιμώμενος όρος για τους περισσότερους καταναλωτές. Αναγνωρίζοντας και ακολουθώντας αυτές τις τάσεις, οι παραγωγοί και οι έμποροι μπορούν να προσεγγίσουν ένα ευρύτερο κοινό και να υποστηρίξουν ένα βιώσιμο μέλλον.

Με πληροφορίες από Food Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.