26 Απρ 2024
READING

Επιστρέφουν οι καταναλωτές στα εμπορικά κέντρα;

2 MIN READ

Επιστρέφουν οι καταναλωτές στα εμπορικά κέντρα;

Επιστρέφουν οι καταναλωτές στα εμπορικά κέντρα;

Εμπορικά κέντρα, e-retailers και ο ρόλος του πληθωρισμού

Πλησιάζοντας στην εορταστική περίοδο, παρατηρείται να αναπτύσσονται νέες δυναμικές στην αγορά. Μια σημαντική τάση που επισημαίνεται στην έκθεση της  JLL, για την έρευνα “Holiday Shopping Survey Report 2023”, είναι ότι σχεδόν οι μισοί (49,6%) Αμερικανοί καταναλωτές της γενιάς Z σχεδιάζουν να αγοράσουν τα δώρα τους για τις γιορτές από εμπορικά κέντρα. Η προτίμηση αυτή ξεπερνά τον γενικό μέσο όρο, ο οποίος ανέρχεται στο 40,8%.

Αυτή η άνοδος του ενδιαφέροντος για αγορές σε εμπορικά κέντρα θα μπορούσε να αποδοθεί στην προτίμηση της Gen Z για προσωπικές εμπειρίες και κοινωνικοποίηση, ακόμη και σε μια εποχή όπου κυριαρχούν οι ηλεκτρονικές αγορές.

Διαβάστε ακόμα: Gen Z, Gen X, Millennials και Boomers: Πώς ψωνίζει κάθε γενιά

Ο ρόλος των social media στην επιλογή δώρων

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνεχίζουν να επηρεάζουν τις αγορές για τις γιορτές, με πλατφόρμες όπως το Facebook (35,8%), το Instagram (32,7%) και το TikTok (23,4%) να πρωτοστατούν στις εμπνεύσεις για δώρα. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι νεότεροι καταναλωτές ηλικίας 18 έως 29 ετών δείχνουν μια σαφή κλίση προς το Instagram (46,5%) και το TikTok (38,5%), ενώ οι Millennials και οι καταναλωτές της Gen X βασίζονται περισσότερο στο Facebook και το Instagram.

Πριν την εορταστική περίοδο, λίγοι καταναλωτές ενδιαφέρονται για αγορές σε φυσικά ή ηλεκτρονικά καταστήματα με προσφορές. Σύμφωνα με την έρευνα, λιγότερο από το 10% των συμμετεχόντων φάνηκαν διατεθειμένοι να κάνουν αγορές δώρων την περίοδο πριν τα Χριστούγεννα.

Ο αντίκτυπος του πληθωρισμού στις εορταστικές δαπάνες

Η έκθεση της JLL υπογράμμισε, επιπλέον, τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει ο πληθωρισμός στα οικονομικά των καταναλωτών τη φετινή περίοδο των γιορτών. Με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να δείχνει πληθωρισμό 3,7% πάνω από τα επίπεδα του 2022 και μια εντυπωσιακή αύξηση 21% σε σχέση με το 2019, οι προϋπολογισμοί των καταναλωτών είναι βέβαιο ότι θα επηρεαστούν.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι καταναλωτές ζητούν την βιωσιμότητα, αλλά αρνούνται να πληρώσουν γι’ αυτήν;

Παρόλα αυτά, υπάρχουν και καλά νέα. Οι εκθέσεις της Deloitte και της Mastercard προβλέπουν πιθανή αύξηση των δαπανών για τις γιορτές, με αύξηση μεταξύ 3,5%-4,6% και 3,7% σε σύγκριση με πέρυσι.

Οι αγορές των φετινών Χριστουγέννων

Το σενάριο για τις γιορτινές αγορές του 2023 είναι ένα μείγμα παραδοσιακών και σύγχρονων προτιμήσεων. Ενώ η Gen Z δείχνει να προτιμά την εμπειρία των εμπορικών κέντρων, οι ηλεκτρονικές αγορές εξακολουθούν να παίζουν μεγάλο ρόλο. Αν και ο πληθωρισμός αποτελεί ανησυχία, η προβλεπόμενη αύξηση των δαπανών φέρνει ελπίδα στον τομέα του λιανικού εμπορίου.

Με πληροφορίες από Retail Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.