26 Απρ 2024
READING

Ποιοι συμβάλουν στο turnaround story της Intralot

3 MIN READ

Ποιοι συμβάλουν στο turnaround story της Intralot

Ποιοι συμβάλουν στο turnaround story της Intralot

Σε πλήρη εφαρμογή βάζει ο 85χρονος Σωκράτης Κόκκαλης την ολική επαναφορά της Intralot, ανοίγοντας το δρόμο σε νέους μετόχους και βάζοντας ξανά τη μετοχή της πλατφόρμας τυχερών παιχνιδιών (VLΤ και λοτταρίες) στο ταμπλό του ελληνικού Χρηματιστηρίου και προσεχώς στη Wall Street.

Προχθές ανακοινώθηκε η συμμετοχή της Intracom (της εταιρείας holdings της οικογένειας Κόκκαλη) αλλά και του εφοπλιστή Γιώργου Μουνδρέα στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 135 εκατομμυρίων ευρώ της Intralot, βήμα που κρίθηκε απαραίτητο, προκειμένου η εταιρεία να ξεφύγει από τη μέγγενη των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων (στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2023 έφτασαν τα 93,3 εκατομμύρια ευρώ). Σύμμαχο στην επιστροφή της Intralot στο θρόνο της έχει, εκτός από τον Γιώργο Μουνδρέα (γιο του Νίκου Μουνδρέα), τον κορεατικής καταγωγής διεθύνοντα σύμβουλο του fund Standard General, Soohyung Kim. To fund που διαχειρίζεται κεφάλαια 1,8 δισ. δολαρίων επενδύει κυρίως σε τυχερά παιχνίδια και media, ενώ στο χαρτοφυλάκιό του βρίσκονται καζίνο σε τουλάχιστον 10 πολιτείες των ΗΠΑ.

Παρότι θα συνεχίσει να τοποθετεί κεφάλαια στην ελληνική πολυεθνική, στηρίζοντας έμπρακτα το επόμενο βήμα της Intralot και κατ’ επέκταση το προσωπικό στοίχημα του Σωκράτη Κόκκαλη, το ποσοστό της Standard General στην εταιρεία θα μειωθεί από 32,8% σε 26,8%. Στις υπόλοιπες λεπτομέρειες, ο Σωκράτης Κόκκαλης αποφάσισε να εκχωρήσει το 57,12% των δικαιωμάτων του στην αύξηση κεφαλαίου στην Intracom μέσω της κυπριακής Alphachoice Ltd. Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό του αεικίνητου επιχειρηματία θα κατέλθει στο 20,5% από 32,4% που είναι σήμερα, ενώ ο εφοπλιστής Μουνδρέας θα ελέγχει το 38,32% της Intralot.

Εφόσον η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ολοκληρωθεί με επιτυχία, θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο της μετοχής της Intralot από το καθεστώς επιτήρησης – στο οποίο τέθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πριν από τρία χρόνια. Αυτό, θα συμβεί καθώς θα έχει αντιστρέψει την εικόνα των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων, με τη… δεύτερη προσπάθεια: θυμίζουμε πως είχε προηγηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 120 εκατομμυρίων το 2022.

Νέοι επενδυτές και στο βάθος το πέρασμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού

Εκτός από το ότι η Intralot θα διαπραγματεύεται κανονικά στο Χ.Α. έως το τέλος του χρόνου, θα διαθέτει πιστοληπτική ικανότητα, ώστε να αντλήσει φρέσκα κεφάλαια από νέους θεσμικούς Έλληνες και ξένους επενδυτές και από τις ελληνικές τράπεζες, στόχοι για τους οποίους είχε μιλήσει ενώπιον των μετόχων ο Σωκράτης Κόκκαλης, τον περασμένο Αύγουστο. Οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν, εξάλλου, καλύτερους όρους από τις τράπεζες της Αμερικής, σύμφωνα με τον ίδιο και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διοίκηση της Intralot βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις για την έκδοση ομολόγου. Επίσης, όταν τα κεφάλαια θα έχουν αναδιαρθρωθεί, η εταιρεία θα είναι σε θέση να αποπληρώσει το ακριβό ομόλογο που λήγει το 2024 και βαρύνεται με επιτόκιο 5,25%. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των υψηλόβαθμων στελεχών της Intralot, μετά την αύξηση κεφαλαίου, ο δείκτης μόχλευσης (δανεισμός/EBITDA) της Intralot θα είναι χαμηλότερος από 3%.

Το επόμενο σκαλοπάτι της αναπτυξιακής κλίμακας της Intralot είναι ο ευσεβής πόθος των τελευταίων χρόνων: η εισαγωγή της αμερικανικής θυγατρικής, Intralot Inc. στο δείκτη Nasdaq του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Η επέκταση στην αμερικανική αγορά τυχερών παιχνιδιών είναι στρατηγικής σημασίας, δεδομένου ότι είναι ένας κλάδος που εκτιμάται ότι θα τρέχει με ρυθμό ανάπτυξης 4,8% το χρόνο μέχρι το 2028, ενώ ακόμη και εν μέσω πανδημίας αναπτύχθηκε, και μάλιστα κατά 5,5%. Εκτός αυτών, η Intralot έχει στα σκαριά το λανσάρισμα πατέντας για γρήγορα παιχνίδια, τους πρώτους μήνες του 2024, ενώ σκοπεύει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της αγοράς αθλητικού στοιχήματος των ΗΠΑ.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.