26 Απρ 2024
READING

Είναι η Νοτιοανατολική Ασία η επόμενη υπερδύναμη του e-commerce;

3 MIN READ

Είναι η Νοτιοανατολική Ασία η επόμενη υπερδύναμη του e-commerce;

Είναι η Νοτιοανατολική Ασία η επόμενη υπερδύναμη του e-commerce;

Η αυγή του ηλεκτρονικού εμπορίου στη Νοτιοανατολική Ασία

Στο τεράστιο τοπίο των ηλεκτρονικών αγορών, η Νοτιοανατολική Ασία εξελίσσεται σε νέο hotspot. Αυτό οφείλεται στο ιδιαίτερο μείγμα νέων ανθρώπων στον πληθυσμό της Νοτιοανατολικής Ασίας, στην αυξανόμενη ψηφιακή καταναλωτική βάση και στο αυξανόμενο ενδιαφέρον από παγκόσμιους ψηφιακούς κολοσσούς, όπως το TikTok.

Η περιοχή αυτή, με 630 εκατομμύρια κατοίκους, οι μισοί από τους οποίους είναι κάτω των 30 ετών, παρακολουθεί μια ταχεία μετάβαση προς το ψηφιακό εμπόριο, παρόμοια με την ταχεία μεταμόρφωση που παρατηρήθηκε κάποτε στην Κίνα.

Διαβάστε ακόμα: Η Κίνα, η Nike και η επιτακτική ανάγκη του παγκόσμιου εμπορίου

Η μεγάλη επένδυση του TikTok

Σε μια τολμηρή κίνηση για την αξιοποίηση της αναπτυσσόμενης αγοράς, το TikTok ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επενδύσει δισεκατομμύρια στη Νοτιοανατολική Ασία τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια. Απώτερος στόχος της κινεζικής πλατφόρμας είναι να τετραπλασιάσει τις παγκόσμιες δραστηριότητές της στο ηλεκτρονικό εμπόριο και να φτάσει στο ποσό των 19 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ετήσιες πωλήσεις εμπορευμάτων.

Με περισσότερους από 325 εκατομμύρια μηνιαίους επισκέπτες από τη Νοτιοανατολική Ασία στην εφαρμογή, η επένδυση του TikTok δείχνει πόσο μεγάλες δυνατότητες υπάρχουν για τις ηλεκτρονικές αγορές στην περιοχή.

Νέοι άνθρωποι και περισσότερα χρήματα

Ο νεανικός πληθυσμός της Νοτιοανατολικής Ασίας αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για την ψηφιακή οικονομία. Ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας στην περιοχή αυτή πρόκειται να αυξηθεί κατά 23 εκατομμύρια έως το 2030. Επίσης, με περισσότερα χρήματα να μπαίνουν στα νοικοκυριά, προβλέπεται ότι 51 εκατομμύρια περισσότερα νοικοκυριά θα ανέβουν στην μεσαία τάξη μέχρι το ίδιο έτος. Αυτό θα έχει πιθανότατα ως αποτέλεσμα περισσότεροι άνθρωποι να κάνουν ηλεκτρονικές αγορές.

Ακολουθώντας τα βήματα της Κίνας στο e-commerce

Κάνοντας παραλληλισμούς με την έκρηξη του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Κίνα, η Νοτιοανατολική Ασία βρίσκεται σε παρόμοια ανοδική πορεία. Πλατφόρμες όπως η Lazada και η Shopee διευκολύνουν τους καταναλωτές να κάνουν ηλεκτρονικές αγορές σε διάφορες χώρες, βοηθώντας τη διαδικτυακή αγορά να αναπτυχθεί γρήγορα. Η τρέχουσα τάση ανάπτυξης υποδηλώνει ότι η Νοτιοανατολική Ασία μπορεί σύντομα να συναγωνιστεί την Κίνα όσον αφορά το δυναμικό ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου, παρά την ποικιλομορφία και τις ξεχωριστές αγορές εντός της περιοχής.

Ο ρόλος των Social Media

Πολλοί διαδικτυακοί καταναλωτές στη Νοτιοανατολική Ασία ανακαλύπτουν νέα προϊόντα μέσω των social media. Τα είδωλα της K-pop και άλλοι influencers επηρεάζουν σημαντικά την αναγνωρισιμότητα των εμπορικών σημάτων, οδηγώντας σε περισσότερες διαδικτυακές αγορές, ειδικά σε δημοφιλείς κατηγορίες όπως τα ρούχα και τα ηλεκτρονικά είδη.

Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότερες αγορές γίνονται απευθείας από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, με το TikTok να πρωτοστατεί μέσω του TikTok Shop. Επομένως, μάρκες καλούνται να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των καταναλωτών και να δημιουργήσουν ενδιαφέρον περιεχόμενο

Διαβάστε ακόμα: Τα luxury brands ποντάρουν στην K-pop

Τι θα ακολουθήσει: Ένα λαμπρό ψηφιακό μέλλον

Καθώς η Νοτιοανατολική Ασία κινείται προς ένα λαμπρό ψηφιακό μέλλον, τα brands και οι πλατφόρμες ηλεκτρονικών αγορών που επιθυμούν να εισέλθουν σε αυτή την κερδοφόρα αγορά πρέπει να προσαρμόσουν τα σχέδιά τους ώστε να ταιριάζουν στις ιδιαίτερες συνθήκες της αγοράς της περιοχής.

Ο συνδυασμός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των διαδικτυακών αγορών και των περισσότερων χρημάτων μεταξύ των νέων καταναλωτών δείχνει μια ελπιδοφόρα προοπτική για τη σκηνή των διαδικτυακών αγορών της Νοτιοανατολικής Ασίας. Καθώς οι παγκόσμιοι παίκτες συνεχίζουν να επενδύουν και να καινοτομούν σε αυτόν τον χώρο, η αυγή του ηλεκτρονικού εμπορίου στη Νοτιοανατολική Ασία φαίνεται να βρίσκεται σε μια πολλά υποσχόμενη τροχιά.

Με πληροφορίες από Jing Daily

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.