Μια έκκληση για ισότητα στην ανθούσα βιομηχανία των influencers
Τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία των influencers έχει εξελιχθεί σε ένα ισχυρό μέσο marketing, οδηγώντας την αναγνωρισιμότητα των εμπορικών σημάτων και τη δέσμευση των καταναλωτών σε αξιοσημείωτα ύψη. Ωστόσο, εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς ανάπτυξης υπάρχει ένα ανησυχητικό υποβόσκον ρεύμα μισογυνισμού που συχνά υπονομεύει τη συμβολή των γυναικών influencers.
Παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τη Statista, αποτελούν το 84% του συνόλου των influencers των social media, οι γυναίκες σε αυτόν τον τομέα αντιμετωπίζουν μια δυσάρεστη σειρά προκλήσεων που κυμαίνονται από την απαξίωση έως τις μισθολογικές διαφορές.
Διαβάστε ακόμα: Πού οφείλεται η άνοδος των micro-influencers;
Έλλειψη σεβασμού προς ένα κανάλι που ευδοκιμεί
Η απαξίωση του κλάδου των influencer εκδηλώνεται συχνά με υποτίμηση της εργασίας και της τεχνογνωσίας που εμπλέκεται σε αυτό το επάγγελμα. Οι γυναίκες, που αποτελούν την πλειονότητα, σηκώνουν το κύριο βάρος αυτής της περιφρόνησης. Η υποτιμητική ετικέτα των “mommy bloggers” που είχε προσκολληθεί στο παρελθόν στις γυναίκες bloggers, ανεξάρτητα από την οικογενειακή τους κατάσταση, αποτελεί παράδειγμα αυτού του ζητήματος.
Παρά τους πολλούς οπαδούς και την εξειδίκευση σε θέματα που αφορούν πολλές γυναίκες influencers, οι προσπάθειές τους συχνά υποτιμώνται, παραμερίζοντας ένα κρίσιμο κανάλι marketing.
Ανισότητα αμοιβών
Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων επηρεάζει και τον κόσμο των influencers, με τους άνδρες influencers να κερδίζουν, κατά μέσο όρο, 30% περισσότερα χρήματα ανά ανάρτηση σε σύγκριση με τις γυναίκες influencers με παρόμοια μεγέθη κοινού και ποσοστά εμπλοκής – σύμφωνα με μία πρόσφατη έκθεση της εταιρείας influencer-marketing, Izea.
Οι ειδικοί του κλάδου εικάζουν ότι αυτή η διαφορά οφείλεται σε διαφορές στην ένταση των διαπραγματεύσεων και στην προθυμία να εγκαταλείψουν μη ικανοποιητικές προσφορές. Η γεφύρωση αυτού του μισθολογικού χάσματος απαιτεί ένα περιβάλλον όπου οι γυναίκες influencers μπορούν να συζητούν με αυτοπεποίθηση τους όρους πληρωμής χωρίς να φοβούνται αντιδράσεις ή έλλειψη σεβασμού.
Διαδικτυακή παρενόχληση
Μια πιο σκληρή πτυχή του μισογυνισμού στον κλάδο των influencers έρχεται στην επιφάνεια μέσω του διαδικτυακού εκφοβισμού και της σεξουαλικής παρενόχλησης. Οι γυναίκες influencers αντιμετωπίζουν έναν καταιγισμό υποτιμητικών και συχνά σεξουαλικών σχολίων, τα οποία τις αποθαρρύνουν από το να χρησιμοποιούν πλήρως τις πλατφόρμες τους. Αυτή η παρενόχληση όχι μόνο επιδεινώνει τα ζητήματα ψυχικής υγείας, αλλά περιορίζει επίσης τη φωνή και την εμβέλεια των γυναικών influencers, αποδυναμώνοντας τη συνολική αποτελεσματικότητα αυτού του καναλιού marketing.
Βάζοντας τα θεμέλια του σεβασμού
Τυποποίηση του κλάδου: Η ύπαρξη σαφών κανόνων, όπως οι επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ για τις επικυρώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να καταστήσει τη βιομηχανία των influencers πιο νόμιμη και οργανωμένη.
Υποστήριξη και εκπαίδευση: Η εκπαίδευση των γυναικών influencers στο πώς να διαπραγματεύονται και η παροχή υποστήριξης μπορεί να τις βοηθήσει να λάβουν δίκαιη αμοιβή και να οικοδομήσουν μια κουλτούρα σεβασμού.
Διαδικτυακή εθιμοτυπία: Η ενθάρρυνση της ευγένειας και του σεβασμού στο διαδίκτυο είναι το κλειδί για τη μείωση του εκφοβισμού και για να γίνει το διαδίκτυο ένα καλύτερο μέρος για όλους τους influencers.
Διαβάστε ακόμα: Πώς οι influencers συνεχίζουν να οδηγούν τις αγοραστικές κινήσεις των εφήβων
Αξιοποίηση της ποικιλομορφίας: Η εκτίμηση και ο σεβασμός της ποικιλίας των διαφορετικών influencers μπορεί να συμβάλει στη μείωση του ευρέως διαδεδομένου μισογυνισμού σε αυτόν τον τομέα.
Συνεργασία για έναν δίκαιο κόσμο επιρροής
Ο δρόμος για την εξάλειψη του μισογυνισμού από τη βιομηχανία των influencers είναι δύσκολος, αλλά με τη συνεργασία όλων, μπορούμε να οικοδομήσουμε μια δίκαιη και με σεβασμό κοινότητα για τους influencers. Καθώς ο κλάδος αυτός αναπτύσσεται, η δημιουργία μιας κουλτούρας σεβασμού και ισότητας μπορεί να κάνει το influencer marketing πιο αποτελεσματικό και να αποτελέσει επίσης καλό παράδειγμα για άλλους τομείς που πρέπει να ακολουθήσουν.
Με πληροφορίες από Fast Company
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.