Το παράδοξο της καταναλωτικής ζήτησης για βιωσιμότητα
Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για πιο βιώσιμες πρακτικές από τις επιχειρήσεις λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για περιβαλλοντικά ζητήματα. Εταιρείες όπως η Nestle, η Walmart και η Kimberly-Clark έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους επενδύοντας πολλά στη δημιουργία φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων μέσω βιώσιμων εφοδιαστικών αλυσίδων.
Ωστόσο, υπάρχει μια αινιγματική κατάσταση όπου οι καταναλωτές, παρά το γεγονός ότι απαιτούν βιωσιμότητα, διστάζουν να πληρώσουν το επιπλέον κόστος που συνδέεται με τα πράσινα προϊόντα.
Διαβάστε ακόμα: Fast Fashion και resale: Ο ιδανικός συνδυασμός για τη βιωσιμότητα, ή όχι;
Το δίλημμα των καταναλωτών: Κόστος έναντι βιωσιμότητας
Οι καταναλωτές, που έχουν όλο και μεγαλύτερη επίγνωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των αγοραστικών τους αποφάσεων, ζητούν πιο βιώσιμα προϊόντα. Μια μελέτη της εταιρείας παροχής συμβουλών για πράσινη διαβίωση και μηδενικά απόβλητα, TheRoundup, δείχνει μια αξιοσημείωτη αύξηση της οικολογικής συμπεριφοράς μεταξύ των καταναλωτών παγκοσμίως το 2023. Είναι ενδιαφέρον ότι οι εργαζόμενοι από το σπίτι ηγούνται αυτής της αλλαγής, με το 62% αυτών να επιλέγουν να αγοράζουν από φιλικές προς το περιβάλλον εταιρείες, σε σύγκριση με το 50% αυτών που εργάζονται on-site.
Ωστόσο, ένα σημαντικό εμπόδιο προκύπτει όταν οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με την τιμή. Τα βιώσιμα προϊόντα θεωρούνται συχνά πιο ακριβά, έχοντας περίπου 28% υψηλότερη τιμή από τα κανονικά προϊόντα. Αυτή η αντίληψη του υψηλότερου κόστους αποτελεί εμπόδιο, ειδικά τώρα που το 74% των καταναλωτών προσπαθεί να μειώσει τα έξοδα λόγω του αυξανόμενου κόστους ζωής.
Ο αγώνας των παραγωγών: Η επίτευξη προσιτής βιωσιμότητας
Από την άλλη πλευρά, οι παραγωγοί και οι retailers βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Η μετακίνηση προς τη βιωσιμότητα, η οποία ωθείται από τις πιέσεις των καταναλωτών, των μετόχων και των κανονισμών, συχνά συνεπάγεται μεγάλες επενδύσεις. Για παράδειγμα, η Kimberly-Clark μείωσε σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και άρχισε να χρησιμοποιεί κυρίως ανακυκλωμένες ίνες για προϊόντα όπως τα χαρτομάντιλα Kleenex και οι πάνες Huggies. Όμως, ακόμη και με αυτές τις βελτιώσεις, η προθυμία των ανθρώπων να αγοράσουν αυτά τα πράσινα προϊόντα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την τιμή τους και το πόσο καλά πιστεύουν ότι είναι τα προϊόντα.
Αλλαγή αντιλήψεων
Μία μεγάλη ανησυχία είναι ότι οι καταναλωτές θεωρούν τα βιώσιμα προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας, λιγότερο ελκυστικά ή λιγότερο λειτουργικά. Ένα άρθρο του 2019 από το Harvard Business Review υπογράμμισε αυτό το ζήτημα, επισημαίνοντας ότι οι καταναλωτές έχουν συχνά αρνητικούς συνειρμούς με τις επιλογές φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων.
Το Harvard προτείνει ότι η ανάδειξη άλλων θετικών χαρακτηριστικών, το ότι είναι καινοτόμα, πρωτοποριακά ή ασφαλή, μπορεί να βοηθήσει να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο οι καταναλωτές αισθάνονται γι’ αυτά τα προϊόντα. Η Tesla, για παράδειγμα, δίνει μεγαλύτερη έμφαση στον καινοτόμο σχεδιασμό και τις εξαιρετικές επιδόσεις των αυτοκινήτων της παρά να εστιάζει αποκλειστικά στα οικολογικά τους χαρακτηριστικά.
Ξεπερνώντας την προκατάληψη: Smart Branding και Influence Marketing
Ο τρόπος με τον οποίο τοποθετείται ένα εμπορικό σήμα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις αντιλήψεις και τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Για παράδειγμα, ορισμένοι άνδρες συνδέουν τις βιώσιμες επιλογές με τη θηλυκότητα, γεγονός που μπορεί να τους αποτρέψει από το να προβούν σε φιλικές προς το περιβάλλον αγορές. Ωστόσο, το έξυπνο branding μπορεί να το αλλάξει αυτό. Όπως κάνει και η Jack Daniels, που συνδέει τη βιωσιμότητα με την καλή ποιότητα και τη γεύση, γεγονός που συμβάλλει στο να ξεπεραστούν τέτοιες προκαταλήψεις.
Διαβάστε ακόμα: Γιατί η LEGO επενδύει 1,3 δισ. ευρώ στη βιωσιμότητα
Επιπλέον, το marketing επιρροής μπορεί να αποτελέσει ισχυρό εργαλείο για την προώθηση οικολογικών καταναλωτικών συνηθειών. Όμως, αν μόνο λίγοι άνθρωποι υιοθετούν βιώσιμες πρακτικές, μπορεί να δοθεί η εντύπωση ότι η κοινωνία δεν αποδέχεται πραγματικά αυτές τις συμπεριφορές, γεγονός που θα μπορούσε να αποθαρρύνει τους άλλους από το να τις δοκιμάσουν.
Καλλιέργεια μιας βιώσιμης κουλτούρας
Η οξύμωρη εικόνα των καταναλωτών που ζητούν βιωσιμότητα, αλλά διστάζουν να πληρώσουν το κόστος, αναδεικνύει μια πολύπλοκη πρόκληση. Για μια πραγματική στροφή προς μια βιώσιμη καταναλωτική κουλτούρα, χρειάζεται μια πολύπλευρη προσέγγιση. Αυτή περιλαμβάνει όχι μόνο επενδύσεις σε βιώσιμες πρακτικές από τους παραγωγούς, αλλά και αποτελεσματικό marketing για τη βελτίωση της αντιληπτής αξίας των φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων, παράλληλα με τις προσπάθειες να καταστεί η αειφορία πιο προσιτή και ελκυστική για τον μέσο καταναλωτή.
Χωρίς τη γεφύρωση αυτού του χάσματος, η επιθυμία για μια βιώσιμη καταναλωτική αγορά μπορεί να συνεχίσει να είναι ακριβώς αυτό – μια επιθυμία.
Με πληροφορίες από Retail Wire
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.