15 Ιαν 2025
READING

Οι μεγαλύτερες αλυσίδες καφέ στην Ελλάδα

13 MIN READ

Οι μεγαλύτερες αλυσίδες καφέ στην Ελλάδα

Οι μεγαλύτερες αλυσίδες καφέ στην Ελλάδα

Ο καφές βρίσκεται διαχρονικά στο core business των αλυσίδων

Στο επίκεντρο της φιλοσοφίας των οργανωμένων αλυσίδων καφέ στη χώρα μας, τέθηκε από νωρίς η επαφή του καταναλωτή κυρίως με τον espresso. Χάρη σ’ αυτόν, όπως και τη διορατικότητα επιχειρηματιών για τις τάσεις που έρχονταν στην εγχώρια αγορά από τις μητροπόλεις του εξωτερικού, οι οργανωμένες αλυσίδες στη χώρα μας ανέπτυξαν ένα εντυπωσιακό πανελλαδικό δίκτυο μέσα στο πέρασμα του χρόνου.

Η δεκαετία του 1990 έφερε στην πρώτη γραμμή brands όπως τα Flocafé και ο Γρηγόρης. Μπορεί το μεν πρώτο να είχε περισσότερο καφεκεντρική νοοτροπία και το δεύτερο να ήταν επικεντρωμένο στα τρόφιμα, και οι δύο όμως αποτέλεσαν την πρώτη επαφή του τελικού καταναλωτή με μικρά σνακ και καφέ σε περισσότερα σημεία τοπικής εμβέλειας, ενώ εγκαινίασαν το franchise ως μέθοδο ανάπτυξης πολλαπλών σημείων.

Με τη νέα χιλιετία άρχισαν να δημιουργούνται μεγάλα εντυπωσιακά μαγαζιά σε γνωστές πιάτσες κάθε ελληνικής πόλης. Είναι η περίοδος που ο επισιτιστικός τομέας και σταδιακά η καφεστίαση αποδεικνύεται μια αγορά με ισχυρό ανταγωνισμό, στην οποία το ένα μαγαζί προσπαθούσε να ξεπεράσει το άλλο ως προς το σχεδιασμό και τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Τις κατάμεστες καφετέριες στην “πόλη του καφέ” -όπως αποκαλείται μέχρι και σήμερα η θεσσαλική πρωτεύουσα, αφού έχει διαχρονικά τις πειρσσότερες καφετέριες σε αναλογία κατοίκων- και τον κρύο στιγμιαίο καφέ, διαδέχονται τα 5 καταστήματα της αλυσίδας Mikel, η οποία εγκαινιάζει τη λογική του καφέ “στο χέρι” με espresso-based ροφήματα και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα στην Πάτρα εμφανίζεται η αλυσίδα Coffee Island η οποία επαναπροσδιόρισε το είδος του καφεκοπτείου και με τη μονάδα επεξεργασίας καφέ που κατευθυνόταν αποκλειστικά στα δικά της σημεία πώλησης, έδειξε το μέλλον για τις επόμενες οργανωμένες αλυσίδες καφεστίασης.

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται ένα εντυπωσιακό “coffee boom” που βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την αυξανόμενη ζήτηση για καφέ σε όλη τη χώρα και δη, ποιοτικού specialty καφέ συγκεκριμένης προέλευσης. Καταστήματα στην αθηναϊκή αγορά αλλά και στην περιφέρεια αποφάσισαν να επενδύσουν στην κουλτούρα των εκλεκτών single origin ποικιλιών καφέ περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Αλυσίδες όπως η Coffee Lab που ξεκίνησε από τη Χαλκίδα και η Coffee Berry ανέπτυξαν μέσω του συστήματος δικαιόχρησης, εκατοντάδες σημεία πώλησης καφέ σε μικρό χρονικό διάστημα εντός και εκτός Ελλάδας.

Το 2020 βρήκε την εγχώρια αγορά σε πλήρη ανάπτυξη και παρά την αγωνία της πανδημικής κρίσης και του αντίκτυπου που θα είχε στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στις καταναλωτικές συνήθειες, οι αλυσίδες αποδείχτηκαν ανθεκτικές και ξεπέρασαν τα ελληνικά σύνορα.

Πώς τα Flocafé εκδημοκράτισαν τον espresso

Η αλυσίδα ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1994, όταν η ΔΕΛΤΑ Α.Ε. και η θυγατρική της Goody’s έθεσαν σε λειτουργία το πρώτο κατάστημα Flocafé σε χώρο επί της λεωφόρου Κηφισίας. Βασικό στοιχείο της διαφοροποίησης αυτού του καταστήματος από τον ανταγωνισμό, ήταν η μεγάλη ποικιλία καφέ, με 27 τότε διαφορετικά είδη, αλλά κυρίως το γεγονός ότι τοποθέτησε τον espresso ως βασική καταναλωτική επιλογή στο μενού, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στη μαζική κατανάλωσή του.

Το 1995, δημιουργήθηκε το πρώτο σημείο εκτός Αθήνας, ενώ το 2000 το πρώτο κατάστημα εντός πλοίου. Το 2003 το σήμα Flocafé βγήκε για πρώτη φορά εκτός Ελλάδας, στη Λευκωσία. Έντεκα χρόνια μετά έκανε ένα σημαντικό βήμα εξέλιξης παρουσιάζοντας το concept των Flocafé Espresso Room. Η τοποθέτηση του espresso πλέον στην ονομασία του, δηλώνει την στενή του σχέση με τον καφέ ως συνολική εμπειρία. Ένα χρόνο αργότερα η εταιρεία λανσάρει ένα πιο compact coffee concept, το Flocafé Espresso Room Street, εγκαινιάζοντας ένα on-the-go μοντέλο για όσους θέλουν ένα καφέ ή ένα σνακ στο χέρι.

Τα Flocafé ως μέλος του ομίλου εστίασης της Vivartia, πέρασαν το 2007 στην ιδιοκτησία του Marfin Investment Group, απ’ όπου αποσχίστηκαν το 2010 στην Goody’s Α.Ε. Δέκα χρόνια αργότερα εξαγοράστηκαν από τη CVC Capital Partners.

Εδώ και 15 χρόνια διατηρεί σταθερή συνεργασία με την Nestlé για την προμήθεια καφέ Buondi, το λανσάρισμα νέων ποικιλιών espresso και την δημιουργία signature ροφημάτων με βάση τον espresso. Μάλιστα θέλοντας να υποστηρίξουν περαιτέρω την εξειδίκευσή τους στον καφέ και να ακολουθήσουν την τάση της διαφάνειας της πρώτης ύλης, αποτέλεσαν στα τέλη του 2019 το πεδίο πιλοτικής εφαρμογής του συστήματος Roastelier by Buondi: ολοκληρώνουν εντός των καταστημάτων το καβούρδισμα των ποικιλιών καφέ και δημιουργούν retail corner με αξεσουάρ για παρασκευή καφέ στο σπίτι και με καφέ σε συσκευασίες των 250 gr.

Σήμερα αριθμεί περισσότερα από 60 καταστήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ηνωμένο Βασίλειο, Αίγυπτο, Κύπρο, Κουβέιτ, Βουλγαρία και Ουγγαρία), ενώ κατέχει ηγετική θέση στις δραστηριότητες εντός κλειστών αγορών (εμπορικά κέντρα, πλοία, αεροδρόμια, εθνικές οδούς, νοσοκομεία).

Ο προσιτός καφές της Γρηγόρης

Το 1972 ο Γρηγόρης Γεωργάτος δημιούργησε τη δική του επιχείρηση στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, που φέρει το όνομά του και διαθέτει προς πώληση παραδοσιακές πίτες, λουκουμάδες και παγωτό από πρόβειο γάλα. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80, ανοίγει ακόμη δύο καταστήματα στα νότια προάστια της Αττικής.

Μέχρι το 1991, ο καφές δεν υπήρχε ως βασικό προϊόν στον κατάλογο του Γρηγόρη. Τότε ήταν που η διάδοχη γενιά, Βλάσσης Γεωργάτος με την αδερφή του Άρτεμι, διαπιστώνουν ότι ο Έλληνας θα ήθελε πολύ να απολαμβάνει τον καφέ του on-the-go, γιατί δεν έχει πάντα χρόνο να καθίσει στην καφετέρια. Αγοράζει επαγγελματικές μηχανές για την παρασκευή espresso based καφέ και λανσάρει την υπηρεσία take away, πουλώντας cappuccino, cappuccino freddo και freddo espresso.

Αργότερα αποφασίζει να διευρύνει το target group του λανσάροντας μια πλούσια γκάμα σάντουιτς. Η ζήτηση οδηγεί στο άνοιγμα κι άλλων καταστημάτων, φτάνοντας πλέον τα 5 στην Αττική.

Το 1994 ο Βλάσσης Γεωργάτος στρέφεται στο franchise και τα πρώτα καταστήματα Γρηγόρης franchise κάνουν την εμφάνισή τους. Πρόκειται για μία στρατηγική απόφαση, πολύ προσεκτικά σχεδιασμένη έτσι ώστε ο Γρηγόρης, σαν “μητρική” εταιρία, να υποστηρίζει και εκπαιδεύει τους συνεργάτες franchisee του, αυτοί με τη σειρά τους να αναπτύσσουν το προσωπικό του καταστήματος, με στόχο οι πελάτες να εξυπηρετούνται με τον καλύτερο τρόπο.

Στην αυγή της νέας χιλιετίας, δίνεται το στίγμα της κατεύθυνσης της αλυσίδας με την προσθήκη της λέξης “μικρογεύματα” στον λογότυπό της. Αυτή θα την ακολουθήσει και όταν θα λειτουργήσει το κατάστημά της στο νεοπαγές τότε αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, ως η μοναδική ελληνική εταιρία στο χώρο της εστίασης που αποκτάει παρουσία στο νέο υπερσύγχρονο αεροδρόμιο της Αττικής.

Η οικονομική κρίση οδηγεί στον ανασχεδιασμό του μοντέλου διοίκησης και στην εφαρμογή αυστηρού πλάνου ανάκαμψης. Το 2005, κάνει την είσοδό του και στην Κύπρο, ενώ στο τέλος της δεκαετίας τα καταστήματα Γρηγόρης είναι πλέον 250. Εφτά χρόνια μετά, φαίνεται ότι επαναξιολογεί τη θέση του καφέ στους καταλόγους του. Θέλοντας να τον κάνει προσιτό σε όλους, προβαίνει σε μεγάλη μείωση στην τιμή διάθεσης, από 2,30€ σε 1,30€. Ταυτόχρονα, εξαπλώνεται και στο εξωτερικό με γρήγορους ρυθμούς. Κάνει την είσοδό του σε νέες αγορές, όπως η Γερμανία και η Ρουμανία και εδραιώνει τη θέση του με περισσότερα καταστήματα στην Κύπρο.

Η πανδημία βρήκε την αλυσίδα έτοιμη ως προς τον ψηφιακό της μετασχηματισμό. Λανσάρει μία εφαρμογή app & web για να εξυπηρετεί παραγγελίες online, μέσω delivery και δημιουργεί μία πρωτοποριακή μέθοδο e-learning για να εκπαιδεύει το προσωπικό των καταστημάτων σε πραγματικό χρόνο. Κλείνοντας 51 χρόνια δραστηριότητας στην καφεστίαση, ο Γρηγόρης διαθέτει 370 καταστήματα σε Ελλάδα.

Το φαινόμενο των Mikel

Το ένδοξο 2004 οι Λαρισαίοι συχνάζουν στα δύο δημοφιλέστατα Chocolat Cafe στην οδό Πανός και στην Ηρώων Πολυτεχνείου, που είχαν δημιουργηθεί από τον Κώστα Αναστασίου και τον Μιχάλη Κυριακάκη. Ο πρώτος επρόκειτο να συνεχίσει την πορεία του με το ένα κατάστημα ως Bruno, ενώ ο δεύτερος θα μετέτρεπε το δεύτερο το 2008 στο πρώτο Mikel. Αυτό το κατάστημα μέσα σε εννιά μόλις μήνες θα εξελισσόταν σε τοπικής εμβέλειας αλυσίδα με τη λειτουργία ακόμη 5 καταστημάτων στη θεσσαλική πρωτεύουσα. Το coffee chain brand ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή για το σήμα με τη φωτογραφία του πατέρα του εμπνευστή τους, Μιχάλη Κυριακάκη, και για το όνομα, η προέλευση του οποίου έχει λάβει πλέον διαστάσεις θρυλικές: πηγάζει από τα αρχικά του πατέρα του εμπνευστή της αλυσίδας, είναι αρκτικόλεξο του moto της αλυσίδας “Maybe It’s Knowledge Entering Life” ή και συνδυασμός των ονομάτων των τριών αδελφών Κυριακάκη, Μίλτος, Κυριάκος, Ελευθέριος.

Τα Mikel κατακτούν σταδιακά τη μία πόλη μετά την άλλη, με ένα μοναδικό πελατοκεντρικό coffee concept που χαρακτηρίστηκε από πολύ νωρίς ως “φαινόμενο”. Λόγω του brand identity (χρώματα, σχέδια, design καταστημάτων) έγινε πόλος έλξης του νεανικού δυναμικού καταναλωτικού κοινού. Ως αποτέλεσμα, η φράση “τα λέμε στο Mikel” ήταν η πραγματικότητα μια ολόκληρης γενιάς κατά τη δεκαετία 2010-2020. Μόλις το 2017 βγάζει στον αέρα την πρώτη της τηλεοπτική διαφήμιση, η οποία βασίζεται στην ιστορία σχέσης πατέρα-γιου.

Το 2010 ιδρύεται η εταιρεία Georgia Fresh Flavors για την παρασκευή αρτοπαρασκευασμάτων που διατίθενται αποκλειστικά στα καταστήματα Mikel, ενώ προστίθενται 7 σημεία στην Κύπρο και 30 επιπλέον στην ελληνική επικράτεια. Το 2013 πλέον μετρά 60 καταστήματα και η αλυσίδα κατεβαίνει στην Αθήνα εγκαινιάζοντας το πρώτο της μαγαζί. Ένα μόλις χρόνο μετά τα 100 καταστήματα είναι γεγονός, ενώ το 2015 ιδρύεται η Mikel Coffee Company με έδρα το Λονδίνο. Σειρά έχουν το 2018 κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Αυστραλία και η Αμερική, ενώ στη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο ολοκληρώνεται συμφωνία master franchise. Βασικό πλεονέκτημα όλων των σημείων είναι η σταθερότητα στο signature 100% Arabica blend με τη σφραγίδα του Γιάννη Ιωσηφίδη της Kafea Terra και του illy. Σήμερα η αλυσίδα αριθμεί πάνω από 350 καταστήματα σε 5 ηπείρους. Πρόσφατες αφίξεις στο δίκτυό της αποτελούν τα σημεία Mikel σε Εθνικό Θέατρο και Rex, αλλά και Ντόχα και Μέκκα.

Το καφεκοπτείο της Coffee Island

Ήταν το 1999 όταν ο παιδίατρος Ευάγγελος Λιόλιος ανοίγει στη γενέτειρά του, την Πάτρα, ένα κατάστημα για πώληση καφέ που θυμίζει έντονα καφεκοπτείο, αφού δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες του να απολαύσουν μία μεγάλη ποικιλία από νέα χαρμάνια και να αγοράσουν πλήθος χρηστικών αντικειμένων για την παρασκευή ενός γευστικού καφέ. Η επιτυχία του πρώτου αυτού Coffee Island οδήγησε το 2006 στη δημιουργία της μονάδας επεξεργασίας καφέ στην περιοχή, η οποία θα τροφοδοτούσε και το αρχικό κατάστημα κάθε νέο σημείο που ενδυνάμωνε την αλυσίδα Coffee Island. Το 2009 τα ηνία αναλαμβάνει ο μηχανικός Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος μαζί με μια νέα ομάδα στελεχών και ειδικών του καφέ, επαναπροσδιορίζουν την ταυτότητα της αλυσίδας, θέτοντας στο επίκεντρο τον specialty coffee.

Είναι η χρονιά που η αλυσίδα επεκτείνεται στην Κύπρο με το πρώτο της σημείο, ενώ τρία χρόνια αργότερα δημιουργούν νέες διεθνών προδιαγραφών εγκαταστάσεις επεξεργασίας καφέ στην Πάτρα, ενισχύοντας περαιτέρω την αντίληψη και τη φιλοσοφία της ως αλυσίδα καφεκοπτείων, που έχει ως μοναδική αποστολή την επεξεργασία της πρώτης ύλης και την προσφορά της στο καταναλωτικό κοινό για να τη δοκιμάσει επιτόπου ή στο χέρι, υιοθετώντας τη λειτουργία on-the-go. Έχοντας αποφασίσει να επενδύσει στον καφέ της κατηγορίας specialty, η Coffee Island δίνει έμφαση στη διαρκή εκπαίδευση των roasters και των barista, ώστε ο πελάτης να αντιληφθεί την ποιότητα του καφέ. Στο πλαίσιο αυτό εγκαινιάζει το direct trade, δηλαδή την απευθείας προμήθεια καφέ από τους ίδιου τους παραγωγούς. Μάλιστα, το 2014 ξεκίνησε το Microfarm Project μέσα από τη συνεργασία της με επιλεγμένες φάρμες, προκειμένου να φέρει τον καταναλωτή σε επαφή με single origin ποικιλίες περιορισμένης παραγωγής.

Το 2016 μπαίνει στη βρετανική αγορά με το πρώτο της καφεκοπτείο, το 2017 στον Καναδά, ενώ δύο χρόνια αργότερα παράλληλα με την ανακαίνιση της υπάρχουσας μονάδας και την εγκατάσταση ενός ακόμα roastery, δραστηριοποιείται και στο Ντουμπάι. Το 2019 γίνεται η πρώτη αλυσίδα καφεστίασης στην Ελλάδα που εισάγει το πρώτο σύστημα πιστότητας πελατών, το Coffee Island Rewards. Το 2020 βρίσκεται πλέον και στο Yverdon της Ελβετίας, στην καρδιά του ολοκαίνουριου και πολυλειτουργικού κέντρου επιχειρήσεων και υπηρεσιών EXPLORiT Business & Services, όπου δύο Coffee Island ρομπότ συντελούν στην εμπειρία του επισκέπτη. Σήμερα η αλυσίδα μετρά 488 καταστήματα εντός κι εκτός Ελλάδας.

Το εργαστήριο της Coffee Lab

Έχοντας ήδη εμπειρία 12 χρόνων στην αγορά του καφέ ως barista, εκπαιδευτής και υπεύθυνος παραγωγής σε εταιρείες, ο Στέλιος Ρουμελιώτης προχώρησε το 2009 στην ίδρυση της Coffee Lab Microroaster, της πρώτης αλυσίδας στον εγχώριο κλάδο της καφεστίασης που εκπροσώπησε το Τρίτο Κύμα. Το 2012 πραγματοποιείται η σύσταση της εταιρείας Coffee Lab με την σημερινή της μορφή και το 2015 ξεκινάει η ανάπτυξη του δικτύου franchise με 5 σημεία στην Αττική.

Βασικός στόχος της αλυσίδας εξαρχής ήταν η δημιουργία μιας σειράς από συνοικιακά καταστήματα που θα προσφέρουν ποιοτικό καφέ σε ένα ζεστό και οικείο περιβάλλον. Έχοντας στην ονομασία του τις λέξεις του καφέ και του εργαστηρίου, η αλυσίδα παρακολουθεί τον καφέ της από την καλλιέργειά του, ακολουθώντας τις αρχές του direct trade, ενισχύοντας τη βιώσιµη καλλιέργεια και τις δίκαιες συνθήκες εργασίας. Έτσι, εξασφαλίζει την πλήρη ιχνηλασιμότητα του καφέ και γνωρίζει τα ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά κάθε σοδειάς. Στα Coffee Lab χρησιµοποιούν καφέ κατηγορίας Q και είναι η πρώτη αλυσίδα franchise, που προσφέρει αποκλειστικά 4 single origin ποικιλίες καφέ από Βραζιλία, Γουατεµάλα, Κένυα και Αιθιοπία.

Μετά την πανδημία, μάλιστα, η αλυσίδα αποφάσισε να δημιουργήσει ένα νέο concept στο κέντρο της Αθήνας, την Coffee Lab Croissanterie, με δικό της εργαστήριο, που παράγει μηνιαίως 30.000 χειροποίητα κρουασάν και τα διανέμει στο δίκτυό της. Σήμερα διαθέτει 170 σημεία σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τα Coffee Berry

Διαπιστώνοντας την ανοδική πορεία της αγοράς take away και αφουγκραζόμενος το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον των καταναλωτών για specialty coffee, ο Χάρης Γρυπάρης εγκαινίασε το 2016 στη Γλυφάδα το παρθενικό κατάστημα της αλυσίδας Coffee Berry. Από εκείνο το πρώτο σημείο μέχρι και σήμερα, η αλυσίδα υποστηρίζει ένα ολοκληρωμένο coffee-to-go concept που περιλαμβάνει τη λιανική πώληση καφέ, αλλά και ξηρών καρπών, αποξηραμένων φρούτων, βιολογικών προϊόντων, προϊόντων sugar free και hyper foods, σοκολάτες, επιλεγμένες ποικιλίες τσαγιού και σνακ. Κάθε κατάστημα λειτουργεί ταυτόχρονα ως street coffee shop που εξυπηρετεί παραγγελίες take away και delivery, αλλά και ως σημείο λιανικής πώλησης.

Μέσα σε έξι μόλις χρόνια, η αλυσίδα κατάφερε να αναπτυχθεί εντός και εκτός Ελλάδας, να δημιουργήσει κατάστημα στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” και να υπογράψει σύμβαση master franchise με μεγάλο όμιλο στη Σαουδική Αραβία. Σήμερα διαθέτει 127 καταστήματα στην Ελλάδα, 78 στην Κύπρο, 7 στην Αίγυπτο και 1 στη Σαουδική Αραβία.

Il Toto Roastery Cafe

Από το 2017, όταν εγκαινίασε στην Ιερά Οδό το Il Toto roastery cafe, ο Βασίλης Θεοδωρής κατόρθωσε αθόρυβα αλλά μεθοδικά να δημιουργήσει στην Αττική ένα δίκτυο εταιρικών και franchise καταστημάτων που συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά. Η αλυσίδα εκφράζει το 5ο Κύμα Καφέ, έχοντας πετύχει να προμηθεύεται απευθείας καφέ από παραγωγούς σε Αφρική, Κόστα Ρίκα, Αιθιοπία, Κολομβία και Βραζιλία. Προωθεί συστηματικά τη χρήση οικολογικών ποτηριών από bamboo σε όλα τα σημεία. Σήμερα διαθέτει 108 καταστήματα  και στόχος της εταιρείας για το έτος 2024 είναι τα 200 καταστήματα εντός της Ελληνικής επικράτειας με απώτερο σκοπό παρουσίας και στο εξωτερικό.Οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου βρίσκονται στην βιομηχανική ζώνη του Μπουρναζίου στο Περιστέρι.

Τα Cultivos Coffee

Το concept των Cultivos Coffee αφορά ένα coffee shop που εστιάζει στην ανώτερη ποιότητα του καφέ, σε ένα σύγχρονο περιβάλλον με λιτές γραμμές που παραπέμπουν σε σκανδιναβικό design. Χαρακτηρίζεται ως ένα premium café και σε συνδυασμό με τις ανταγωνιστικές τιμές, την άμεση και φιλική εξυπηρέτηση του άρτια εκπαιδευμένου προσωπικού και την άμεση πρόσβαση, ολοκληρώνεται μία ξεχωριστή εμπειρία με αποδέκτη τον τελικό καταναλωτή. Το concept του Cultivos Coffee είναι εμπνευσμένο από την εταιρεία taf του Γιάννη Ταλούμη, φέρει τις ίδιες αξίες και αρχές της διάδοσης της φιλοσοφίας του ποιοτικού καφέ στον καταναλωτή, εισάγοντάς τον στην 5η γενιά των coffee shops. Διαθέτει 27 σημεία σε Αττική, Κύπρο, Πάρο και Αλεξανδρούπολη.

Ο καφές πρωταγωνιστεί παντού και αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση σε κατηγορίες μαγαζιών όπως οι φούρνοι που μετεξελίσσονται σε bakery cafe (Venetis, Απολλώνιον, Baker’s, Bread Factory), σε σημεία Opap Play και σε εστιατόρια, ενώ ολοένα και περισσότερα coffee shops αναζητούν τις δυνατότητες ανάπτυξής τους μέσω δικαιόχρησης σε νέες αναδυόμενες αλυσίδες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το Coffee Theory, το Kafo, το Espressonist και το Caffeine Roastery Superfoods από την Ξάνθη, το De-Tox, τα Bruno και η Baristas Coffee από τη Λάρισα.

Η Ελλάδα ήταν μία από τις 31 χώρες στην Ευρώπη όπου η αγορά των οργανωμένων αλυσίδων cafe συνέχισε να αναπτύσσεται και το 2022, όπως προέκυψε από την ετήσια έκθεση Project Cafe Europe που συντάσσει κάθε χρόνο ο βρετανικος οίκος Allegra, με δεδομένα από 40 ευρωπαϊκές χώρες. Μέσα αυτή την αγορά που προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τα 44.100 καταστήματα μέχρι τον Μάρτιο του 2024, η Ελλάδα προβλέπεται να αγγίξει τα 2.200, ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 2.410 σημεία μέσα στην επόμενη τριετία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.