Σταθερότητα ως προς την κατανάλωση παρουσιάζει η ευρύτερη αγορά του καφέ στην Ελλάδα με την αγορά του HoReCa να έχει ανακάμψει πλήρως μετά την πανδημία και να διατηρείται σε μία καλή πορεία. Την ίδια ώρα τα σούπερ μάρκετ, όπου είχε μεταφερθεί το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης καφέ όταν βρίσκονταν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης, αυτή την περίοδο δεδομένης και της ακρίβειας χάνει πωλήσεις σε όγκο κατά μονοψήφιο ποσοστό όπως αναφέρουν πληροφορίες από την αγορά. Ο καφές αποτελεί μάλιστα την αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων.
H αγορά του καφέ επλήγη παγκοσμίως από το 2021 και ύστερα λόγω του παγετού που επικράτησε στη Βραζιλία, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό σε καφέ Arabica παγκοσμίως. Το γεγονός αυτό έφερε καταστροφή μεγάλου μέρους της σοδειάς, γεγονός που προκάλεσε έλλειμμα στη διαθεσιμότητα τα δύο χρόνια που ακολούθησαν σε σχέση με τη ζήτηση κάτι που ακόμα δεν έχει επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα. Η έλλειψη ποσοτήτων ήταν βασικός παράγοντας που σε συνδυασμό με άλλες συνθήκες που επικράτησαν στην αγορά, επηρέασε διεθνώς τις χρηματιστηριακές τιμές του καφέ.
Φέτος, τις τιμές κρατάει σε αρκετά υψηλά επίπεδα η robusta, η οποία μετά τον Arabica, με περίπου 40% καταλαμβάνει σημαντικό μέρος της παγκόσμιας παραγωγής καφέ. Τον Νοέμβριο του 2022 συνυπολογίζοντας την τιμή στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και την ισοτιμία δολαρίου ευρώ – φτάσαμε στο υψηλότερο κόστος σε ευρώ των τελευταίων δεκαετιών. Προς το παρόν δεν έχουμε δει την παγκόσμια αγορά να διορθώνει, παρά το γεγονός ότι ήδη η νέα σοδειά της Βραζιλίας έχει ξεκινήσει να διατίθεται στην αγορά.
Το ενδιαφέρον πάντως αν κοιτάξει κανείς την ελληνική αγορά, είναι η ανάπτυξη που παρουσιάζει τον τελευταίο καιρό η κατανάλωση κάψουλας στη χώρα μας. Πρόκειται για μία τάση που εμφανίστηκε ιδιαίτερα στην πανδημία, οπότε και ενισχύθηκε η συνήθεια της δημιουργίας καφέ κατ’ οίκον και ένα μέρος της κατανάλωσης μεταφέρθηκε από τα κλειστά καταστήματα εστίασης στην οικιακή κατανάλωση.
Οι κυριότεροι παίκτες στην Ελλάδα
Αν αναλύσει κανείς ακόμα περισσότερο την αγορά της κάψουλας, θα διαπιστώσει την κυριαρχία της Nestle και στην οικιακή κατανάλωση, εκτός από τις κάψουλες Nespresso που διατίθενται από τα ομώνυμα καταστήματα – μπουτίκ ανά την Ελλάδα. Τα μερίδια αγοράς σε όγκο για το 2022, δείχνουν την πλήρη εικόνα. Οι κάψουλες τύπου Nesrpesso της Starbucks είχαν μερίδιο 32,1% σε όγκο το 2022 και ήταν οι πρώτες στην κατηγορία.
Ακολούθησαν οι κάψουλες L’Or της Jacobs Douwe Egberts με μερίδιο πωλήσεων σε όγκο την περσινή χρονιά, που έφτασε το 28,5%. Ακολούθησε η Lavazza με μερίδιο 7,8%, η Illy με 7,2%, η Costa Coffee που διακινείται από την Coca-Cola με μερίδιο 6%. Αμέσως μετά από πλευράς πωλήσεων σε όγκο έρχονται η Jacobs με 5,8%, η Dimello με 4,9%, η ιδιωτική ετικέτα με 3,8% και οι κάψουλες της Coffeeway με μερίδιο 1,7%.
To τοπίο στην παγκόσμια αγορά κάψουλας
Στην παγκόσμια αγορά οι κάψουλες καφέ εμφάνισαν μέση ετήσια ανάπτυξη 2,9% στα έτη 2015 έως και 2021. Εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2032 θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Η παγκόσμια αγορά καψουλών καφέ θα αυξηθεί από 12,33 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 σε 13,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 7,9%.
Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας διέκοψε τις πιθανότητες παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία του COVID-19, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Ο πόλεμος μεταξύ αυτών των δύο χωρών οδήγησε σε οικονομικές κυρώσεις σε πολλές χώρες, άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων και διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, προκαλώντας πληθωρισμό σε αγαθά και υπηρεσίες και επηρεάζοντας πολλές αγορές σε όλο τον κόσμο. Η παγκόσμια αγορά καψουλών καφέ αναμένεται να αυξηθεί στα 17,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2027 με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 7,7%.
Στους 40.000 η ετήσια κατανάλωση καφέ στην Ελλάδα
Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Καφέ καταναλώνονται περί τους 40.000 τόνους ετησίως, από τους οποίους το 40% εκτός σπιτιού και το υπόλοιπο 60% εντός.
Ιδιαίτερα ενδεικτικά είναι και τα πρόσφατα στοιχεία της έρευνας που ανέθεσε η Ελληνική Ένωση Καφέ στην εταιρεία ερευνών, Κάπα Research, o καφές αποτελεί μια ισχυρή́ νεοελληνική́ παράδοση, καθότι το 95% των Ελλήνων αγοράζουν καφέ. Περισσότεροι από́ 8 στους 10 που απάντησαν στην έρευνα πίνουν καφέ́ καθημερινά (84%), ενώ οι περισσότεροι (66%) από αυτούς που δεν πίνουν, φροντίζουν να εφοδιάζουν με καφέ́ το νοικοκυριό τους. Το 50% των ερωτηθέντων αγοράζουν πάνω από́ έναν καφέ την ημερά (συνηθώς 2 ή 3). Συγκεκριμένα, το 31% των ερωτηθέντων πίνει έναν ημερησίως, το 40% δύο, το 22% τρεις, το 4% καταναλώνει τέσσερις καφέδες και περισσότερους από τέσσερις το 2%.
Ο καφές αποτελεί ρόφημα απόλαυσης για το σύνολο όσων τον καταναλώνουν, ενώ το 55% επισημαίνει ότι του προσφέρει τόνωση, ενώ το 42% ότι τον χαλαρώνει και τον ξεκουράζει.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.