27 Απρ 2024
READING

Σταθερή στο επενδυτικό πλάνο η ΑΒ Βασιλόπουλος παρά τις προκλήσεις

4 MIN READ

Σταθερή στο επενδυτικό πλάνο η ΑΒ Βασιλόπουλος παρά τις προκλήσεις

Σταθερή στο επενδυτικό πλάνο η ΑΒ Βασιλόπουλος παρά τις προκλήσεις

Απώλεια της κερδοφορίας κατά το έτος 2022

Η αναγνώριση της κατάστασης όσο δύσκολη και εάν είναι, αποτελεί το πρώτο βήμα για τη διαχείρισή της και τα βήματα προς το μέλλον. Η άποψη αυτή που διέπει τον κλάδο της ψυχολογίας, βρίσκει εφαρμογή και στο οργανωμένο λιανεμπόριο, όπως απέδειξε ο Νίκος Λαβίδας ο οποίος προχωρώντας σε έναν απολογισμό του προηγούμενου έτους, δεν δίστασε να μιλήσει για μια “κακιά χρονιά” για την ΑΒ Βασιλόπουλος και να επισημάνει τα τρωτά της σημεία.

Η υποστήριξη στην πρωτοβουλία “Το Καλάθι του Νοικοκυριού” με 70 προϊόντα σε συνδυασμό με τα αυξημένη λειτουργικά κόστη σε ένα ε γένει πληθωριστικό περιβάλλον, δεν επέτρεψε στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ που ανήκει στην Ahold Delhaize να κάνει το προσδοκώμενο και επιθυμητό άλμα στην κερδοφορία της.

Το 2022 εμφάνισε οριακή αύξηση πωλήσεων 0,76% στο 1,98 δισ. ευρώ, ενώ ο τζίρος σε κάποια καταστήματα υποχώρησε ελαφρά και ζημιές 2,08 εκατ. ευρώ από κέρδη 42,97 εκατ. ευρώ το 2021. Το κλειδωμένο περιθώριο κέρδους κόστισε 9 εκατ. ευρώ, ενώ “Το Καλάθι του Νοικοκυριού” υπολογίζεται σε 1 εκατ. ευρώ, το οποίο φέτος αναμένεται να εκτοξευθεί στα 6 εκατ. ευρώ.

Ενώ βρέθηκε μπροστά στο πρόβλημα αποχωρήσεων προσωπικού, γεγονός που οδήγησε την αλυσίδα να προχωρήσει στη μετατροπή συμβάσεων εργασίας από μερική σε πλήρη, την επέκταση ασφαλιστικής κάλυψης αλλά και την παροχή κινήτρων στους 13.896 το 2022 από 14.774 εργαζομένους της το 2021.

Ποιοτικά ναι, ακριβά όχι

Εκτός από τις συγκεκριμένες προκλήσεις, η αλυσίδα υπό τη διοίκηση του πολύπειρου στελέχους Νίκου Λαβίδα βρέθηκε για ακόμη μια φορά αντιμέτωπη με την καταναλωτική πεποίθηση ότι το συγκεκριμένο super market brand είναι ακριβό. Πρόκειται για ένα ζήτημα στο οποίο εστίασε το ενδιαφέρον του ο Διευθύνων Σύμβουλος όταν αναλάβανε τη θέση του τον περασμένο Αύγουστο.

Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου αναβάθμισε το θέμα των τιμών σε έναν εκ των τριών πυλωνων ανάπτυξης της αλυσίδας. Ο συνδυασμός φθηνών τιμών, εξυπηρέτησης και ποικιλίας προϊόντων αποτυπώθηκε στα ράφια όπου σχεδόν το 50% των προϊόντων της αλυσίδας είναι σε προσφορά όταν με βάση τα στοιχεία της Nielsen ο μέσος όρος της αγοράς κινείται στο 40.9%, με τις προωθητικές ενέργειες που πραγματοποιηθηκαν πέρυσι να έχουν αγγίξει τα 230 εκατ. ευρώ.

Στόχος της εταιρείας είναι μέσα στην επόμενη διετία να έχει φτάσει στα 1.600 τα προϊόντα με χαμηλή τιμή, ενώ σε συνεργασία με τη μητρική λανσάρονται και νέα brands και κατηγορίες προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές.

Συνεχίζονται οι επενδύσεις

Οι δυσκολίες όμως υπάρχουν για να αντιμετωπίζονται. Η ΑΒ Βασιλόπουλος συνεχίζει τις επενδύεις παρά τη δυσχέρεια του ευρύτερου περιβάλλοντος. Μόνο πέρυσι προχώρησε σε επενδύσεις 65 εκατ. ευρώ ενώ υλοποιεί το αναπτυξιακό της πλάνο για επενδύσεις 181 εκατ. ευρώ μέχρι και το 2025, προκειμένου να αναπτυχθούν 198 καταστήματα, εκ των οποίων 16 εταιρικά και 182 μέσω franchise.

Μάλιστα αναμένεται να λειτουργήσει το υπερμάρκετ των 5.000 τετραγωνικών μέτρων στο οικόπεδο του Ιδρύματος Μιμηκοπούλου στο Μαρούσι. Πρόκειται για ένα κατάστημα σε στρατηγική τοποθεσία πάνω στην λεωφόρο Κηφισίας, το οποίο έχει περάσει από αρκετές περιπέτειες που οδήγησαν έως και τη διακοπή των εργασιών του τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο. Αισίως, οι εργασίες αποπεράτωσής του συνεχίστηκαν από την κατασκευάστρια εταιρεία, EMD Constructions, και πλέον βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης.

Η είσοδος στο Άγιο Όρος

Ενώ μέχρι τα Χριστούγεννα προβλέπεται η λειτουργία του πρώτου καταστήματος σούπερ μάρκετ στον Άγιον Όρος, με εταιρικό κατάστημα της ΑΒ Βασιλόπουλος στις Καρυές. Η εταιρεία έχει ενοικιάσει ολόκληρο ακίνητο, το ισόγειο του οποίου θα στεγάσει σε χώρο 400-500 τ.μ. το σούπερ μάρκετ της αλυσίδας, ενώ στον πάνω όροφο βρίσκονται δωμάτια όπου θα διαμένει το προσωπικό του καταστήματος, το οποίο θα αποτελείται από εργαζόμενους στις Μονές. Το κωδικολόγιο των προϊόντων του συγκεκριμένου καταστήματος θα περιλαμβάνει και προϊόντα που παράγονται στον Άγιον Όρος, όπως επίσης και καθαριστικά είδη.

Το ομολογιακό δάνειο από τη μητρική

Η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης οδήγησε την εντατικοποίηση του επενδυτικού πλάνου της αλυσίδας και στην αναζήτηση πόρων για τη χρηματοδότησή του. Στο πλαίσιο αυτό η ΑΒ Βασιλόπουλος προχώρησε τον Ιούλιο στην έκδοση ανεξασφάλιστου ομολογιακού δανείου ύψους 70 εκατ. ευρώ και διάρκειας πέντε ετών, με ετήσιο σταθερό επιτόκιο 6,16%. Στο δάνειο, το οποίο θα εκδοθεί εντός έξι μηνών, θα συμβληθούν ως ομολογιούχοι η Lion Retail Holding S.a.r.l. που είναι μητρική της ΑΒ και θα καλύψει ομολογίες μέχρι του ποσού των 17,5 εκατ. ευρώ όπως και η Ahold Delhaize Finance Company N.V., Curaçao, (ενεργούσα μέσω του υποκαταστήματος της στη Γενεύη), που είναι συνδεδεμένη με την ΑΒ και ελέγχεται εμμέσως από Koninklijke Ahold Delhaize N.V., και θα καλύψει ομολογίες μέχρι του ποσού των 52,5 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση των εσόδων της ΑΒ Βασιλόπουλος εκτιμώνται για τους πρώτους μήνες του 2023 σε οριακό επίπεδο της τάξεως του 1%, όταν σε σύνολο η αγορά της οργανωμένης λιανικής τροφίμων κινείται με ρυθμό ανάπτυξης 8% την ίδια περίοδο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.