27 Απρ 2024
READING

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος σπάει την οικογενειακή επιχειρηματική παράδοση

4 MIN READ

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος σπάει την οικογενειακή επιχειρηματική παράδοση

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος σπάει την οικογενειακή επιχειρηματική παράδοση

Άνοιγμα στον τουρισμό μέσω ακινήτων κάνει ο όμιλος Γιαννακόπουλου, αφού η μίσθωση της Ακτής Βάρκιζας και η επένδυση στην Ήπειρο προβλέπεται να είναι μόνο η αρχή. 

Οι επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων για την είσοδο στο real estate και, ειδικότερα, στα τουριστικά ακίνητα, συνθέτουν τις πρώτες κινήσεις «αυτονόμησης» του Δημήτρη Γιαννακόπουλου από τις επιχειρήσεις που έχτισε η οικογένειά του, εστιασμένες σε αθλητισμό και φαρμακοβιομηχανία. 

Όπως λένε άνθρωποι που έχουν αναλάβει επιτελικό ρόλο στις νέες δραστηριότητες του ομίλου, πρόθεση είναι η ανάπτυξη στον κλάδο, για αυτό και μελετά περαιτέρω κινήσεις για την αξιοποίηση εκτάσεων σε περιοχές που δεν έχουν κορεστεί από την τουριστική δραστηριότητα. Γνώμονας είναι η ζήτηση για νέες ξενοδοχειακές μονάδες υψηλών προδιαγραφών τόσο από επενδυτές όσο και από επισκέπτες της χώρας μας, συμπληρώνουν. 

Τελευταία κίνηση στη σκακιέρα των επενδύσεων ήταν η υπομίσθωση της Ακτής Βάρκιζας, γνωστή στους θαμώνες της ως Yabanaki, από το δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Οριστικά θα κατακυρωθεί ο διαγωνισμός στο νέο επενδυτή του παραλιακού μετώπου την επόμενη εβδομάδα, οπότε η Οικονομική Επιτροπή του δήμου θα κληθεί να κατακυρώσει το αποτέλεσμα στην Black Wave Varkiza, όπως λέγεται η εταιρεία που συστάθηκε για να διεκδικήσει το φιλέτο των νοτίων προαστίων. 

Ελάχιστο ζητούμενο ετήσιο μίσθωμα για την Ακτή Βάρκιζας είναι το ποσό των 1,3 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία του ομίλου Γιαννακόπουλου θα πρέπει να πραγματοποιήσει επενδύσεις τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ, ποσό που ο επενδυτής έχει σκοπό να πενταπλασιάσει, προκειμένου να καταστήσει την πλαζ προορισμό 12μήνου. Αυτό άλλωστε όριζε και η διακήρυξη του διαγωνισμού, που ανέφερε ότι στόχος είναι η Ακτή να λειτουργήσει πέρα από τους θερινούς μήνες σαν ένας δημόσιος χώρος συνάντησης, σαν ένα πάρκο και μια πλατεία υψηλών προδιαγραφών και μεγάλου ενδιαφέροντος. 

Οι λεπτομέρειες και τα σχέδια για την παραλιακή

Η Black Wave Varkiza θα εκμεταλλεύεται την Ακτή για περίοδο 25 ετών, ενώ πρέπει να διευκρινιστεί ότι ιδιοκτήτρια του ακινήτου είναι η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, που έχει παραχωρήσει το δικαίωμα εκμετάλλευσης στον δήμο. Η εταιρεία «ρίχνει τα σχέδια» για την αξιοποίηση της έκτασης κι ερώτημα είναι αν θα κινηθεί στο μοντέλο του προηγούμενου επενδυτή. Θυμίζουμε πως το Varkiza Resort λειτουργούσε ο όμιλος Βλαβιανού (με παρουσία στο χώρο της εστίασης), με 10 καταστήματα εστίασης, 4 beach bars, 4 χώρους εκδηλώσεων και παροχή υπηρεσιών υγείας, αθλητισμού κι ευεξίας. Η οργανωμένη παραλία και η ελεύθερη ανατολική πλευρά αποτελείται από τμήμα επιφανείας 225,5 τ.μ. στο παραλιακό τμήμα νότια της Αθηνών -Σουνίου και από τμήμα επιφανείας 24 στρεμμάτων στο βόρειο τμήμα μαζί με το δικαίωμα απλής χρήσης της ζώνης αιγιαλού (επιφανείας 16.391 τ.μ.) και παραλίας (10.390 τ.μ.).

Σε κάθε περίπτωση, η ανάπλαση θα γίνει αφενός βάσει των όρων της διακήρυξης, αφετέρου με κριτήριο τη βιωσιμότητα διαμηνύουν οι συνεργάτες του κ. Γιαννακόπουλου. Το κτιριακό απόθεμα της πλαζ είναι κατασκευασμένο τη δεκαετία του ‘60, «μέσα από τη συνεχή χρήση από πολλούς και διαφορετικούς επιχειρηματίες και την έλλειψη συνεκτικού προγράμματος και επισκευών, εμφανίζει σημαντικές και εκτεταμένες φθορές», επισημαίνεται στη διακήρυξη. 

Το βάπτισμα του πυρός

Η πρώτη επένδυση του Δημήτρη Γιαννακόπουλο στον τουρισμό ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2022, όταν η Black Delta Entertainment Services υπέγραψε με τον δήμο Πάργας τη μίσθωση ακινήτου 40.000 τ.μ. στο Κλιμάτι, μία παραθαλάσσια περιοχή που παλιότερα φιλοξενούσε τις κατασκηνώσεις του Ταμείου Υγείας Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας. Το ζητούμενο μίσθωμα του δήμου ήταν 60.000 ευρώ και η εταιρεία συμφερόντων Γιαννακόπουλου προσέφερε 330.000 ευρώ το χρόνο, που σημαίνει ότι για τα 40 χρόνια διάρκειας του συμβολαίου το τίμημα ανέρχεται σε 15 εκατομμύρια.

Ποσό που ανεβάζει το ύψος της συνολικής επένδυσης σε πάνω από 30 εκατομμύρια, αν συνυπολογιστούν τα έργα που θα γίνουν στο ακίνητο. Ήταν μία συμφωνία που απαιτούσε σοβαρά βήματα και ιδιαίτερες νομικές διαδικασίες, ώστε να αντιμετωπιστούν γραφειοκρατικές δυσκολίες, εξού και δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι εργασίες για τη δημιουργία ενός ξενοδοχειακού συγκροτήματος υψηλών προδιαγραφών που θα προσελκύει τουρίστες με υψηλά standards, ενώ στο κάδρο είναι και η κατασκευή βιλών προς πώληση ή ενοικίαση, σύμφωνα με την τάση που ακολουθούν εγχώριοι και ξένοι επενδυτές στην Ελλάδα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.