28 Απρ 2024
READING

Για πρώτη φορά άλμα της Κρι Κρι πάνω από τα 200 εκατομμύρια ευρώ

4 MIN READ

Για πρώτη φορά άλμα της Κρι Κρι πάνω από τα 200 εκατομμύρια ευρώ

Για πρώτη φορά άλμα της Κρι Κρι πάνω από τα 200 εκατομμύρια ευρώ

Πριν από λίγες μόλις μέρες η Κρι Κρι έκανε γνωστό ότι προσφέρει 1 εκατομμύριο ευρώ ως έκτακτη παροχή στο προσωπικό της, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων που αντιμετωπίζουν πολλά νοικοκυριά αλλά και λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας που παρουσιάζει τον τελευταίο καιρό. Η ανταμοιβή αυτή προς το προσωπικό της όμως δεν ήρθε τυχαία. Αποτελεί απορίας άξιο για πολλούς στην αγορά, το γεγονός ότι η εταιρεία συνεχίζει ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες να αναπτύσσεται ακόμα περισσότερο.

Ωστόσο ο εξορθολογισμός στις τιμές του αγελαδινού γάλακτος φέρεται να είναι ένας από τους παράγοντες που ευνόησαν την γαλακτοβιομηχανία στο πρώτο μισό του 2023, με αποτέλεσμα να αυξήσει σημαντικά τα κέρδη της, ενώ και ο τζίρος της ήταν ιδιαίτερα ενισχυμένος ως απόρροια του πληθωρισμού αλλά και της διεύρυνσης της δραστηριότητάς της με άνοιγμα σε νέους πελάτες. Φέτος πάντως για πρώτη φορά η εταιρεία αναμένεται να κάνει τζίρο πάνω από τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό της εικόνας που παρουσιάζει η εταιρεία είναι ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2023 που έληξε στο τέλος Ιουνίου, ο τζίρος της έφτασε τα 112,97 εκατομμύρια ευρώ από 83,38 εκατομμύρια ευρώ το 2022. Αντίστοιχα τα κέρδη μετά από τους φόρους ήταν φέτος στην ίδια περίοδο 21,19 εκατομμύρια ευρώ και πέρσι 4,05 εκατομμύρια ευρώ. 

Τζίρος πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ

Για το υπόλοιπο μισό του 2023, η διοίκηση της Κρι Κρι εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η ισχυρή ανάπτυξη των οικονομι- κών της μεγεθών. Η εταιρεία μάλιστα έκανε αναπροσαρμογή των προβλέψεων της για την κερδοφορία. Σύμφωνα με τις νεότερες προβλέψεις οι συνολικές πωλήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ – για πρώτη φορά στην ιστορία της – ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων (EBIT) να διαμορφωθούν στα επίπεδα των 33 εκατ. ευρώ, αύξηση 33% σε σχέση με την αρχική εκτίμηση των 24,8 εκατ. ευρώ. 

Οι επενδύσεις σε πάγιο μηχανολογικό εξοπλισμό και κτίρια ξεπέρασαν τα 3,8 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Στο μεγαλύτερο μέρος τους αφορούν κυρίως στην αγορά μηχανημάτων παραγωγής ύψους 1,3 εκατ. ευρώ στην επέκταση γραφείων και αποθηκών 0,6 εκατ. ευρώ και στην αγορά καταψυκτών 1,2 εκατ. ευρώ. 

Καθοριστικός ο ρόλος του γιαουρτιού ιδιωτικής ετικέτας

Ταυτόχρονα η Κρι Κρι φαίνεται να ευνοείται αρκετά από την στροφή των καταναλωτών στα φθηνότερα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, δεδομένου ότι η ίδια αποτελεί τον μεγαλύτερο παίκτη στη συγκεκριμένη κατηγορία αγαθών με τα γιαούρτια που παράγει. Συνολικά πάντως στην ελληνική αγορά γιαουρτιού, οι πωλήσεις εμφανίζουν πολύ ισχυρή ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, παρουσιάζουν αύξηση 37,8%, ξεπερνώντας τα 38,7 εκατ. ευρώ. Η τρέχουσα συγκυρία με τις συνθήκες υψηλού πληθωρισμού, έχει οδηγήσει την συνολική αγορά σε μείωση του όγκου κατανάλωσης κατά 0,6%, ενώ η αξία παρουσιάζει θετική μεταβολή κατά 12,1% όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Circana για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2023. Οι ανακατατάξεις που λαμβάνουν χώρα δείχνουν το μερίδιο αγοράς σε όγκο των γιαουρτιών ιδιωτικής ετικέτας ενισχυμένο κατά 4,8 ποσοστιαίες μονάδες στη χώρα μας, ασκώντας έντονη πίεση στα branded γιαούρτια. Η πίεση αυτή έχει οδηγήσει τα branded γιαούρτια της Κρι Κρι σε μικρή μεριδιακή απώλεια κατά 0,1%, η οποία ωστόσο είναι η μικρότερη σε σύγκριση με τους βασικούς μας ανταγωνιστές σύμφωνα και πάλι με τα στοιχεία εξαμήνου της Circana. 

Σε ό,τι αφορά το παγωτό, οι πωλήσεις της Κρι Κρι στην Ελλάδα εμφανίζουν αύξηση κατά 9,1% σε αξία. Παρά το γεγονός ότι τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές, στο υπόλοιπο της καλοκαιρινής σεζόν οι πωλήσεις παγωτού ανέκαμψαν. Έτσι, για το σύνολο της σεζόν διαμορφώνονται στα επίπεδα +15% σε σύγκριση με το 2022. 

Αύξηση των εξαγωγών γιαουρτιού κατά 49,8%

Oι πωλήσεις γιαουρτιού της Κρι Κρι στο εξωτερικό συνεχίζουν να ανα- πτύσσονται έντονα με 49,8% σε αξία. Σημαντική ώθηση υπάρχει από τις βασικές αγορές της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και από άλλες χώρες όπως η Σουηδία, η Αυστρία και το Βέλγιο. Αναφορικά με τα μεγέθη κερδοφορίας, παρατηρείται ανάκαμψη των περιθωρίων στα φυσιολογικά τους επίπεδα. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.