26 Απρ 2024
READING

Χωρίς αντίπαλο πλέον ο Σκλαβενίτης

4 MIN READ

Χωρίς αντίπαλο πλέον ο Σκλαβενίτης

Χωρίς αντίπαλο πλέον ο Σκλαβενίτης

Εμφάνισε ανάπτυξη υψηλότερη από το 6,3% του κλάδου

Την κυριαρχία του στην αγορά επιβεβαίωσε το 2022 ο όμιλος Σκλαβενίτη, με υψηλές επιδόσεις και τζίρο 4,5 δισ. ευρώ, με έναν εντυπωσιακό αριθμό εργαζομένων που φτάνουν πλέον τους 34.419 και ένα σημαντικό πρόγραμμα παροχών και αυξήσεων. Και όλα αυτά με γνώμονα μια στρατηγική ανάπτυξη στην ελληνική επικράτεια υλοποιώντας ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο.

Η περαιτέρω ανάπτυξη του Σκλαβενίτη ήρθε μέσα σε συνθήκες όπου ο κλάδος του οργανωμένου λιανεμπορίου, εντός και εκτός Ελλάδας, βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα πρωτόγνωρο κύμα ανατιμήσεων που επηρέασε όλες τις κατηγορίες τρόφιμων και βασικών καταναλωτικών αγαθών. Η περσινή χρονιά σημαδεύτηκε από τις συνέπειες των γεωπολιτικών εξελίξεων μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας και των ιστορικά υψηλών τιμών που σημειώθηκαν στην ενέργεια, στις πρώτες ύλες και στα καύσιμα.

Υψηλές επιδόσεις

Το 2022 ο Σκλαβενίτης κατέγραψε ενίσχυση κύκλου εργασιών και μείωση κερδοφορίας λόγω απορρόφησης σημαντικού μέρους των ανατιμήσεων. Σε επίπεδο ομίλου, ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 4,47 δισ. ευρώ έναντι 3,98 δισ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ανήλθαν σε 276,4 εκατ. ευρώ από 292,7 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ τα κέρδη προ φόρων σε 78,5 εκατ. ευρώ από 92,5 εκατ. ευρώ το 2021, ποσοστό 1,75% επί του συνολικού κύκλου εργασιών.

Ο όμιλος Σκλαβενίτης διαθέτει συνολικά 526 καταστήματα και περιλαμβάνει τις εταιρείες Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης ΑΕΕ με 455 καταστήματα, 4 κέντρα διανομής παραγγελιών eMarket και 6 κέντρα διανομής στην Ελλάδα, Σκλαβενίτης Κύπρου με 18 καταστήματα, Χαλκιαδάκης με 40 καταστήματα και The Mart με 13.

Ο ρόλος των υπερμάρκετ

Η μεγαλύτερη αλυσίδα οργανωμένου λιανεμπορίου στην Ελλάδα κερδίζει σημαντικά από το γεγονός ότι η κατηγορία των μεγάλων καταστημάτων (υπερμάρκετ), συνεχίζει να αναπτύσσεται σε τζίρο.

Ο Σκλαβενίτης, ο οποίος είναι κυρίαρχος στη συγκεκριμένη κατηγορία καταστημάτων, τα οποία κατά κύριο λόγο κληρονόμησε από την εξαγορά και απορρόφηση του Μαρινόπουλου το 2017, διαθέτει στο δίκτυό του δεκάδες καταστήματα με επιφάνεια άνω των 2.500 τετραγωνικών μέτρων.

Εξάλλου, το τέλος του 2022 βρήκε τον Σκλαβενίτη να ολοκληρώνει την επένδυσή του στο 33ο υπερμάρκετ στον κόμβο της Renault στη Νέα Φιλαδέλφεια, συνολικής έκτασης 16.500 τ.μ., με 27 ταμεία και εκθεσιακούς χώρους 4.700 τ.μ., και περισσότερους από 230 εργαζομένους, που αποτελεί και το πρώτο ιδιόκτητο κατάστημα που δημιούργησε η επιχείρηση μετά την απορρόφηση της Μαρινόπουλος. Η επένδυση άγγιξε τα 15 εκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένων των εργασιών κατασκευής αλλά και της απόκτησης του ακινήτου, ενώ το κατάστημα διαθέτει 2 υπόγειους χώρους στάθμευσης, έναν υπαίθριο, ενώ είναι εξοπλισμένο με φωτοβολταϊκά πάνελ στην οροφή, λειτουργώντας με τη μέθοδο του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering).

Ο μεγαλύτερος εργοδότης στη χώρα

Το 2022 δημιουργήθηκαν 2.350 νέες θέσεις εργασίας, φτάνοντας τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων σε επίπεδο εταιρείας σε 29.814. Το προσωπικό σε επίπεδο ομίλου έφτασε σε 34.419 εργαζομένους από 31.736 το 2021 με μια αύξηση της τάξης 8,4%.

Οι προσλήψεις με ρυθμούς άνω των 200 ατόμων τον μήνα συνεχίζονται και φέτος αφού από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα έχει προσθέσει στο δυναμικό άλλους 1.851 εργαζόμενους ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στις 36.270 σε επίπεδο ομίλου.

O όμιλος Σκλαβενίτη παρείχε για μισθούς, ημερομίσθια και επιδόματα 489,6 εκατ. ευρώ και σε εταιρικό επίπεδο 421,7 εκατ. ευρώ από 450,36 εκατ. ευρώ και 387 εκατ. ευρώ αντίστοιχα στη χρήση του 2021, ενώ 18 εκατ. ευρώ ήταν οι λοιπές παροχές στους εργαζόμενους έναντι 11,1 εκατ. ευρώ το 2021. Με αυτά τα δεδομένα, οι κατά μέσο όρο μικτές αποδοχές των εργαζόμενων είναι της τάξεως των 14.220 ευρώ ετησίως. Και περίπου άλλα περίπου 532 ευρώ λογίζονται ως παράπλευρες παροχές.

Σε μια στρατηγική κίνηση τον Νοέμβριο του 2022 ανακοίνωσε αυξήσεις και παροχές ύψους 17 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση για το σύνολο των εργαζομένων του. Μετά τις αυξήσεις, οι μηνιαίες μεικτές αποδοχές για τους νεοπροσληφθέντες εργαζομένους πλήρους απασχόλησης διαμορφώνονται στα 870 ευρώ από 825 ευρώ και με τη συμπλήρωση δύο ετών θα ανέρχονται σε 930 ευρώ από 886 ευρώ.

Έμφαση στο e-commerce

Η σελίδα sklavenitis.gr που για πολλά χρόνια ήταν «υπό κατασκευή», έδωσε την θέση της στο ηλεκτρονικό κατάστημα της αλυσίδας Σκλαβενίτη το 2020 εν μέσω lockdown, προκειμένου να διευκολυνθούν οι αγορές των καταναλωτών στη δύσκολη εκείνη συγκυρία. Η επιτυχία οδηγησε στην εξάπλωση της λειτουργίας του, στη σύναψη συμφωνίας συνεργασιας με την e-food, αλλά και στην ενίσχυση των υποδομών που εξυπηρετούν το eMarket, μέσω της δημιουργίας νέου darkstore στην περιοχή της Κηφισιάς για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των ηλεκτρονικών παραγγελιών στη Βορειοανατολική Αττική, που ολοκληρώθηκε το 2022.

Επενδυτικό πλάνο

Μαζί με την ανακαίνιση 20 καταστημάτων και τη δημιουργία σταθμών ηλεκτροφόρτισης σε 160 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα ως το τέλος του 2023, σε συνεργασία με την ΔΕΗ, δημιουργώντας ένα εκτενές δίκτυο σταθμών ηλεκτρικής φόρτισης στη χώρα, ο όμιλος υλοποίησε ένα επενδυτικό πρόγραμμα που ξεπέρασε τα 50 εκατ. ευρώ.

Και συνεχίζει απρόσκοπτα προς την κατεύθυνση αυτή. Ο μεγάλος αριθμός καταστημάτων του Σκλαβενίτη, το μείγμα του δικτύου του με υπερμάρκετ και μικρότερα καταστήματα, οι καίριες θέσεις σε μεγάλες οδικές αρτηρίες, η παρουσία σε αστικά κέντρα αλλά και στην επαρχία δίνουν προβάδισμα της εταιρείας έναντι του ανταγωνισμού με βασικό του πλεονέκτημα την εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού που οδηγεί τα καταστήματα να είναι γεμάτα. Το θέμα λοιπόν δεν είναι ποιος έχει πολύ μεγάλα ή πολύ μικρά σούπερ μάρκετ αλλά ποιος μπορεί να τα γεμίσει με πελάτες. Ο Σκλαβενίτης μπορεί.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.