26 Απρ 2024
READING

Πώς τα Public δημιούργησαν το omni-retail οικοσύστημά τους

5 MIN READ

Πώς τα Public δημιούργησαν το omni-retail οικοσύστημά τους

Πώς τα Public δημιούργησαν το omni-retail οικοσύστημά τους

Οι στρατηγικές κινήσεις της διοίκησης οδήγησαν σε αύξηση λειτουργικής κερδοφορίας 4,6 εκατ. ευρώ

Η επιτυχημένη απορρόφηση της MediaMarkt υπό από το νέο concept store “Public + home”, το δυναμικό πλάνο επενδύσεων ύψους 30 εκατ. ευρώ και η συνεχής ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών σε συνεργασία με κορυφαίες scale-up εταιρείες διαμόρφωσαν μία ισχυρή βάση για το brand Public, τοποθετώντας το σε ηγετική θέση στον τομέα του omnichannel λιανεμπορίου.

Η αλήθεια των αριθμών

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Public Group για το 2022 σημείωσε αύξηση 10%, στα 481 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 436 εκατ. ευρώ του 2021, ενώ η πορεία το 2023 είναι πάνω από 500 εκατ. ευρώ, με τις προβλέψεις διά στόματος του Διευθύνοντος Συμβούλου του Public Group, Ρόμπυ Μπουρλά, να κάνουν λόγο για άνω των 15 εκατ. ευρώ σε λειτουργικό EBITDA το 2023.

Ο τομέας ψυχαγωγίας που περιλαμβάνει τα βιβλία, τα σχολικά, τα είδη παιχνιδών, έκανε τζίρο 90 εκατ. ευρώ το 2021 και από τότε έχει καταγράψει άνοδο 50%, με την τρέχουσα χρονιά να αναμένονται νέα ρεκόρ.

Το νέο concept

Ήδη η MediaMarkt έχει δώσει ολοκληρωτικά τη σκυτάλη στα Public, με ένα νέο τύπο καταστήματος, το Public+home, σε μια στιγμή ιστορική για τα δεδομένα του ελληνικού λιανεμπορίου. Απορροφώντας το σύνολο των 530 εργαζομένων στο δίκτυο MediaMarkt, το νέο concept ενσαρκώνεται ήδη σε 13 νέα, μεγάλα καταστήματα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και Ρόδο. Σε σημεία MediaMarkt, δηλαδή, τα οποία αναβαθμίστηκαν και εκφράζουν πλέον τη νέα φιλοσοφία. Ομοίως αναμένεται και κατάστηματα Public σε περιοχές όπως Χανιά, Ηράκλειο και Καλαμάτα να γίνουν ακόμα μεγαλύτερα, αναζητώντας είτε περισσότερη έκταση, είτε μετεστεγαζόμενα σε νέα μαγαζιά, για να υπηρετήσουν το concept public+home.

Οι επενδύσεις

Ο επενδυτικός βραχίονας Public Capital Partners έχει επενδύσει πάνω από 30 εκατ. ευρώ σε εταιρείες στον τομέα των Logistics και του Last Mile (Box Now, Svuum), Fintech (Klarna, αποκλειστική συνεργασία με Revolut), των After Sales (iRepair, Douleutaras) αλλά και του Digital Entertainment (Bookvoice.gr). Ταυτόχρονα, είναι ήδη σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για επιπλέον επενδύσεις σε τεχνολογία και σε τομείς που συμπληρώνουν και αναβαθμίζουν τις προτάσεις των Public στους καταναλωτές.

Σε λίγο, δε, αναμένεται να ανοίξει το outlet της Public στο Ρέντη, σε μια έκταση 1.700 τ.μ., με δυναμικότητα άνω των 2.000 συσκευών σε τιμές μέχρι και 70% κάτω από την αρχική τους.

Πρωτοποριακές υπηρεσίες

Οι καταναλωτές έδωσαν “ψήφο εμπιστοσύνης” στους καινοτόμους και ευέλικτους τρόπους πληρωμής. Οι αγορές με έως 3 άτοκες δόσεις χωρίς πιστωτική με την αξιοποίηση της υπηρεσίας “Public Now, Pay Later”, με Klarna προτιμώνται από το 35% των καταναλωτών σε διαδικτυακά και φυσικά καταστήματα. Ενδεικτικό είναι ότι στο eshop μια στις τρεις αγορές γίνονται πλέον μέσω της σουηδικής fin tech.

Αντίστοιχα μεγάλης υποδοχής χαίρει και η πρόσφατη έναρξη συνεργασίας με τη Revolut, η οποία μέσα σε δύο χρόνια έχει 700.000 χρήστες στα Public.

Στο κομμάτι των υπηρεσιών παράδοσης το “Public Locker Pickup 24/7” μέσω Box Now σημειώνει 25% διείσδυση στα προϊόντα που παραδίδονται σε lockers τα οποία θα φτάσουν σε λίγο τις 50.000 θυρίδες. Αντίστοιχα, οι υπηρεσίες Next Day Delivery για 100.000 προϊόντα μέσω Public.gr σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και το Express Pickup 60’, συγκέντρωσαν πάνω από 200.000 παραγγελίες και 80.000 παραγγελίες αντίστοιχα.

Οι πελάτες των Public ανταποκρίνονται θετικά και στη νέα πρόταση της μάρκας στον τομέα της ψυχαγωγίας, με τα downloads των Audiobooks από την Bookvoice.gr να αγγίζουν τα 70.000.

Η σημασία του after sales

Μεγάλο είναι το αποτύπωμα στην ικανοποίηση των πελατών του τομέα After Sales. Ο αριθμός των επισκευών στα iRepair σημεία που βρίσκονται μέσα σε περισσότερα από 30 καταστήματα Public σε Ελλάδα και Κύπρο ανέρχεται πλέον σε 40.000. Υψηλό είναι και το ποσοστό ικανοποίησης από την εξωπραγματική ταχύτητα επισκευής από 20’ που προσφέρει η iRepair μέσα στα καταστήματα Public (>92 Δείκτης Ικανοποίησης Πελατών).

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας, αναμένονται συνολικά 34 shops in a shop iRepair μέχρι το τέλος της χρονιάς σε Ελλάδα και Κύπρο, με τη σύμπραξη αυτή να φέρνει διπλάσια έσοδα το 2023 και εκτίμηση για τριπλάσια, μέχρι το 2025.

Η σύμπραξη με την Vodafone

Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση συνεργασίας των Public με την Vodafone, η εταιρεία τηλεπικοινωνιών θα επεκτείνει σημαντικά το δίκτυο καταστημάτων της δημιουργώντας νέα σημεία εξυπηρέτησης εντός των καταστημάτων Public σε όλη την Ελλάδα, στη λογική του shop-in-shop ενώ οι εξειδικευμένοι σύμβουλοί της θα βρίσκονται σε στενή συνεργασία με το προσωπικό των Public για την αρτιότερη εξυπηρέτηση του πελάτη, τόσο στην κινητή και σταθερή τηλεφωνία αλλά και στις υπηρεσίες τηλεοπτικής ψυχαγωγίας.

Μάλιστα, το πρώτο shop-in-shop της Vodafone αναμένεται τον Νοέμβριο στο ισόγειο του καταστήματος του Συντάγματος, και μέσα στην ερχόμενη διετία 2024-2025 εκτιμάται ότι θα υπάρξουν σταδιακά παρόμοια σημεία σε 45 καταστήματα του Public Group, εκτός από αυτά της Κύπρου και κάποια ακόμα στην Ελλάδα.

Ο προγραμματισμός του 2024

Ο όμιλος προγραμματίζει για το 2024 επενδυσεις 20 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο θα δαπανηθεί στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και την οργάνωση των data για καλύτερη εσωτερική οργάνωση, αλλά και σε εξαγορες εταιρειών που θα σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη και το Chatgpt.

Το Public Group στοχεύει να φτάσει μερίδιο τζίρου 30% για τις online πωλήσεις αλλά και η αύξηση της κερδοφορίας και ενίσχυση του Public next, της εταιρείας δηλαδή τεχνολογικών ταλέντων της Public, αποτελούμενης, στην παρούσα φάση, πάνω από 100 developers και engineers.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.