29 Απρ 2024
READING

Η ψηφιοποίηση της εργασίας περνάει από την Gen Z

4 MIN READ

Η ψηφιοποίηση της εργασίας περνάει από την Gen Z

Η ψηφιοποίηση της εργασίας περνάει από την Gen Z

Οι ψηφιακοί ιθαγενείς στην εργασία

Τον τελευταίο καιρό, ένα νέο κύμα ταλέντων, γνωστό ως Gen Z, έχει αρχίσει να εισέρχεται καταιγιστικά στην αγορά εργασίας, φέρνοντας μαζί του μια έντονη κλίση προς την ψηφιακή τεχνολογία που αλλάζει το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον. Έχοντας μεγαλώσει στην ψηφιακή εποχή, οι νέοι αυτοί έχουν μοναδικές προσδοκίες, ωθώντας τις εταιρείες να προσαρμόσουν τις λειτουργίες τους για να δημιουργήσουν ένα πιο τεχνολογικά καταρτισμένο, ανοιχτό και γνήσιο εργασιακό περιβάλλον.

Αυτή η αλλαγή δεν ευνοεί μόνο την ενσωμάτωση και την ικανοποίηση των εργαζομένων της γενιάς Z, αλλά και για τη θετική μεταμόρφωση του χώρου εργασίας για όλους τους εργαζόμενους σε διάφορες ηλικιακές ομάδες.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η εξέλιξη της καριέρας φαίνεται διαφορετική για την Gen Z;

Τεχνολογικά έμπειροι πρωτοπόροι

Οι Gen Z-ers έχουν μεγαλώσει με την τεχνολογία ενσωματωμένη στην καθημερινή τους ζωή – τα smartphones, τα social media και η άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες αποτελούν δεύτερη φύση τους. Καθώς αναλαμβάνουν τους πρώτους τους επαγγελματικούς ρόλους, η προσδοκία για παρόμοια ψηφιακή προσβασιμότητα και αποτελεσματικότητα μεταφράζεται σε μια έντονη επιθυμία για σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία στον χώρο εργασίας. Είτε πρόκειται για ένα εξελιγμένο σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων, είτε για μια έξυπνη εφαρμογή προνομίων που προσφέρει ο εργοδότης, η ψηφιακή ευχέρεια ενός οργανισμού γίνεται κρίσιμος παράγοντας για την προσέλκυση και τη διατήρηση των ταλέντων της γενιάς Z.

Επανεξέταση της διαχείρισης παροχών

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες γενιές, η Gen Z επιδεικνύει ένα βαθύ ενδιαφέρον για τη διαχείριση παροχών που συνάδει με τον ψηφιακό τρόπο ζωής τους. Οι συμβατικοί τρόποι μπορεί να μην τους δελεάζουν τόσο πολύ όσο μια καλά σχεδιασμένη, φιλική προς τον χρήστη ψηφιακή πλατφόρμα που τους επιτρέπει να διαχειρίζονται τις παροχές τους με ευκολία. Οι εταιρείες που στοχεύουν να κερδίσουν την αφοσίωση αυτής της νέας γενιάς θα χρειαστεί να αναβαθμίσουν την υποδομή παροχών τους, εξασφαλίζοντας μια εμπειρία χρήστη που να μοιάζει με τις εύχρηστες, αποτελεσματικές εφαρμογές στις οποίες έχει συνηθίσει η Gen Z.

Μια νέα εποχή διαφάνειας και αυθεντικότητας

Με γνώμονα τις αξίες και την κοινωνική συνείδηση, η Gen Z υπερασπίζεται μια κουλτούρα διαφάνειας και αυθεντικότητας. Έτσι, και στον εργασιακό χώρο τα μέλη της προτιμούν χώρους εργασίας όπου ενθαρρύνεται η ανοιχτή επικοινωνία και οι ηθικές πρακτικές αποτελούν τον κανόνα. Η ζήτηση για ένα πιο αυθεντικό και ευέλικτο εργασιακό περιβάλλον ενθαρρύνει τις εταιρείες να απομακρυνθούν από τις παραδοσιακές ιεραρχίες και να υιοθετήσουν μια κουλτούρα που υποστηρίζει την ανοιχτή επικοινωνία και τη συμμετοχικότητα.

Ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

Η Gen Z δεν διστάζει να εκφράσει τις ανησυχίες της σχετικά με την ψυχική υγεία και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Η έμφαση σε αυτές τις πτυχές παροτρύνει τους οργανισμούς να εφαρμόσουν υποστηρικτικά μέτρα, όπως ημέρες ψυχικής υγείας και πρόσβαση σε πόρους ευεξίας.

Επιπλέον, η αξιοποίηση της τεχνολογίας για την αυτοματοποίηση τετριμμένων εργασιών μπορεί να απελευθερώσει χρόνο, μειώνοντας την επαγγελματική εξουθένωση και προωθώντας μια υγιέστερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής για όλους τους εργαζόμενους.

Αξιοποίηση της τεχνολογίας για την ενίσχυση της ψυχικής ευεξίας

Οι τεχνολογικές εξελίξεις, ιδίως στην τεχνητή νοημοσύνη και την αυτοματοποίηση, έχουν καθοριστική σημασία για την αντιμετώπιση της κρίσης της ψυχικής υγείας. Με την αυτοματοποίηση των καθηκόντων ρουτίνας, οι εταιρείες μπορούν να προωθήσουν ένα πιο ελκυστικό και λιγότερο αγχωτικό εργασιακό περιβάλλον. Για την Gen Z, η πρόσβαση σε ψηφιακές εφαρμογές ευεξίας και διαδικτυακά προγράμματα ψυχικής υγείας δεν αποτελεί απλώς πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα.

Διαβάστε ακόμα: Η τεχνολογική αποσύνδεση των 45/50αρηδων

Αυτή η τεχνολογική ενδυνάμωση είναι για αυτούς ένας τρόπος για να αναζητήσουν την υποστήριξη που χρειάζονται, αναδεικνύοντας τη βαθιά διασύνδεση μεταξύ τεχνολογίας και ψυχικής ευημερίας στο σύγχρονο εργατικό δυναμικό.

Προετοιμασία για το μέλλον της εργασίας

Η είσοδος της Gen Z στην αγορά εργασίας σηματοδοτεί μια διαρκή αλλαγή που αναδιαμορφώνει τον κόσμο των επιχειρήσεων. Με μια παγκόσμια έλλειψη ταλέντων που αναμένεται να ξεπεράσει τα 85 εκατομμύρια άτομα έως το 2030 – σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας συμβούλων διαχείρισης, Korn Ferry-, είναι ζωτικής σημασίας για τις εταιρείες να προσαρμοστούν στις ανάγκες αυτής της νέας γενιάς για να διατηρήσουν καλούς υπαλλήλους και να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

 

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.