Η έλευση της instacar στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου ήρθε να αλλάξει τον τρόπο αλλά και πολλά από τα δεδομένα που αυτή λειτουργούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η εταιρεία που ιδρύθηκε το 2018 και λάνσαρε τις υπηρεσίες της τον Σεπτέμβριο του 2019 έχει προσελκύσει μεταξύ άλλων το επενδυτικό ενδιαφέρον της Autohellas του ομίλου επιχειρήσεων Βασιλάκη, διαφοροποιώντας τον τρόπο απόκτησης ενός αυτοκινήτου.
Αυτό που επί της ουσίας έκανε ήταν να καλύψει το κενό που υπήρχε μεταξύ της ενοικίασης ενός αυτοκινήτου και του leasing με τη μορφή που το γνωρίζαμε. Το μοντέλο λειτουργίας της βασίζεται στην διάθεση αυτοκινήτου με ένα συνδρομητικό μοντέλο, γεγονός που εκτός από μία καινοτόμο διαδικασία έδωσε την δυνατότητα στην επιχείρηση να αναπτυχθεί στρατηγικά, προσελκύοντας επενδυτικά κεφάλαια. Mία από τις πιο πρόσφατες συνεργασίες της instacar ήταν και αυτή με την έτερη startup, την Blueground, όπου οι δύο πλευρές προχώρησαν στη δημιουργία αποκλειστικής υπηρεσίας για το σύνολο του πελατολογίου που διατηρεί η δεύτερη στην Ελλάδα.
Η εταιρεία που ίδρυσε ο Αντώνης Σαμοθράκης υλοποιεί αυτή την περίοδο το πλάνο ανάπτυξης που έχει δημιουργήσει. Βασικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνσή είναι ότι το 2021 μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρεία και καθώς βρίσκεται σε στάδιο διαρκούς ανάπτυξης, πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις ακολουθώντας σε πάγια στοιχεία ενεργητικού όπως είναι ο στόλος των οχημάτων της αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό και τεχνολογία. Για την ιστορία αναφέρουμε ως προς τις οικονομικές επιδόσεις της instacar, ότι το 2021 τζίραρε 3,68 εκατομμύρια ευρώ από μόλις 1,04 εκατομμύρια ευρώ όπως προκύπτει και από τα τελευταία οικονομικά της αποτελέσματα. Οι επιδόσεις και η προοπτική της ήταν μάλιστα τέτοια, που είχε ως αποτέλεσμα να προσελκύσει το ενδιαφέρον τόσο του ομίλου Γερμανού, όσο και του ομίλου Βασιλάκη. Οι εκτιμήσεις για το 2023 είναι ότι ο τζίρος θα ξεπεράσει τα 12 εκατ. ευρώ.
H επενδυτική τοποθέτηση κεφαλαίων 55 εκατομμυρίων ευρώ
Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο η instacar κατάφερε να «εξαργυρώσει» τις επιδόσεις της, φέρνοντας στα ταμεία της κεφάλαια ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του γύρου χρηματοδότησης. Κεφάλαια που αξιοποιούνται για την ανάπτυξη της δραστηριότητάς της σε νέες αγορές και έρχονται να δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στην εταιρεία που μπορεί να αποτελεί startup, αλλά η ανάπτυξή της μόνο απαρατήρητη δεν περνάει από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και από επενδυτικά κεφάλαια και ιδιώτες επενδυτές. Στον γύρο χρηματοδότησης κυρίαρχο χαρακτήρα είχε η Autohellas (όμιλος Βασιλάκη) αλλά και το ελληνικό fund Ellikonos 2 SCA SICAR, που έχει επενδυτική τοποθέτηση σε ελληνικές επιχειρήσεις όπως ο Μέγας Γύρος, η Ροδούλα, η Μινέρβα και αρκετές ακόμη. Στον γύρο συμμετείχαν, επίσης, ο όμιλος Olympia και το Velocity.Partners που μαζί με την Autohellas είχαν επενδύσει και στο παρελθόν στην instacar.
Η συνεργασία με την Kineo
H instacar έχει εξετάσει διεξοδικά την επέκτασή της και σε χώρες του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων η Ρουμανία, αγορά που δίνει την δυνατότητα άμεσης και ταχείας πρόσβασης για την εταιρεία μέσω των υπηρεσιών που προσφέρει μέσω της συνεργασίας που έχει αναπτύξει με την Kineo. Θυμίζουμε ότι οι δύο εταιρείες προχώρησαν σε σύμπραξη στη διάρκεια της περασμένης άνοιξης, όπου έχουν την δυνατότητα να αναπτύξουν περισσότερο το μοντέλο ηλεκτοκίνησης που εξυπηρετεί η Kineo, η οποία δραστηριοποιείται στη μακροχρόνια μίσθωση ή και πώληση ηλεκτρικών ποδηλάτων και πατινιών. Και προς αυτή την κατεύθυνση η Ρουμανία είναι μία χώρα που έχει αναπτύξει αρκετά αυτό το μοντέλο.
Πρόσφατα η instacar βρέθηκε μεταξύ των νικητών στα Peak Awards 2023 supported by Google, του θεσμού που αναγνωρίζει και βραβεύει τις πιο αποτελεσματικές και καινοτόμες πρακτικές στον τομέα του performance marketing. Ταυτόχρονα όμως συνεχίζει τα βήματα περαιτέρω ανάπτυξης στον επιχειρηματικό τομέα, με όπλο της την καινοτομία και τις αποτελεσματικές υπηρεσίες που ξεκίνησε να προσφέρει από την ίδρυσή της και συνεχίζει να κινείται προς την ίδια κατεύθυνση έως και σήμερα.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.