23 Νοέ 2024
READING

Είναι η plant-based διατροφή η λύση για την κλιματική κρίση;

3 MIN READ

Είναι η plant-based διατροφή η λύση για την κλιματική κρίση;

Είναι η plant-based διατροφή η λύση για την κλιματική κρίση;

Τα κλιματικά οφέλη των φυτικών τροφίμων

Καθώς ο κόσμος παλεύει με τη συνεχιζόμενη κλιματική κρίση, οι συζητήσεις για τη βιωσιμότητα γίνονται όλο και πιο έντονες. Από τις πολιτικές συνόδους κορυφής μέχρι τις συζητήσεις στο τραπέζι της κουζίνας, το ερώτημα για το πώς θα μετριαστεί ο αντίκτυπος της ανθρώπινης δραστηριότητας στον πλανήτη είναι μεγάλο.

Ένας τομέας που εξετάζεται είναι το παγκόσμιο διατροφικό μας σύστημα, ιδίως το περιβαλλοντικό κόστος της παραγωγής κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό, Nature Communications, προσθέτει σημαντικό βάρος στο επιχείρημα υπέρ της στροφής προς φυτικές διατροφικές συνήθειες. Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από ερευνητές του Διεθνούς Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Ανάλυσης Συστημάτων (IIASA) και διαφόρων συνεργαζόμενων οργανισμών, παρέχει αδιάσειστα στοιχεία ότι ακόμη και μια μερική μετάβαση σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης θα μπορούσε να έχει βαθύτατο αντίκτυπο στις παγκόσμιες προσπάθειες βιωσιμότητας.

Διαβάστε ακόμα: Πώς διαμορφώνεται η αγορά γαλακτοκομικών

Σύμφωνα με τη μελέτη, η αντικατάσταση του 50% των προϊόντων κρέατος και γάλακτος με φυτικές εναλλακτικές λύσεις έως το 2050 θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση κατά 31% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) που σχετίζονται με τη γεωργία και τη χρήση γης.

Τα περιβαλλοντικά οφέλη

Η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε σενάρια διατροφικών αλλαγών με την αντικατάσταση παραδοσιακών προϊόντων ζωικής προέλευσης, όπως το βόειο κρέας, το χοιρινό κρέας, το κοτόπουλο και το γάλα, με ισοδύναμα φυτικής προέλευσης. Σε ένα σενάριο υποκατάστασης 50%, όχι μόνο θα μειωθούν δραστικά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αλλά θα μπορούσε να σταματήσει η υποβάθμιση των δασών και των φυσικών εδαφών.

Επιπλέον, η μελέτη υπογραμμίζει τα πρόσθετα οφέλη από την αναδάσωση των εκτάσεων που χρησιμοποιούνταν προηγουμένως για την κτηνοτροφία. Αυτό θα συνέβαλε έως και στο 25% των εκτιμώμενων παγκόσμιων αναγκών αποκατάστασης της γης σύμφωνα με τον στόχο του παγκόσμιου πλαισίου για τη βιοποικιλότητα έως το 2030 (Kunming Montreal Global Biodiversity Framework).

Περιφερειακές και κοινωνικές προεκτάσεις

Πέρα από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η μελέτη διαπίστωσε ότι η στροφή προς τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης θα οδηγήσει σε μείωση κατά 12% της παγκόσμιας γεωργικής χρήσης γης έως το 2050 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020, μαζί με μείωση κατά 10% της χρήσης νερού. Για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη, οι ερευνητές συνιστούν την τη μετατροπή των γεωργικών εκτάσεων που δεν χρειάζονται πλέον για την εκτροφή ζώων σε δάση που βοηθούν στην υποστήριξη της βιοποικιλότητας.

Η μελέτη επεσήμανε επίσης ότι ο αντίκτυπος της μετάβασης σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης θα διαφέρει ανάλογα με την περιοχή. Για παράδειγμα, η χρήση των γεωργικών εισροών θα επηρεαζόταν περισσότερο στην Κίνα, ενώ οι περιβαλλοντικές συνέπειες θα ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτες στην υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Αμερική.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η αγορά στρέφεται στα plant based προϊόντα

Επιπλέον, οι ερευνητές αναγνωρίζουν το ρόλο της κτηνοτροφίας ως πολύτιμης πηγής εισοδήματος στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Υποστηρίζουν πολιτικές και δράσεις για τη στήριξη των μικροκαλλιεργητών στις χώρες αυτές, καθώς αντιμετωπίζουν τους κινδύνους που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Η δύναμη των ατομικών επιλογών στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος

Σε έναν κόσμο που παλεύει με τις επείγουσες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, της επισιτιστικής ασφάλειας και της απώλειας της βιοποικιλότητας, η εν λόγω μελέτη φωτίζει τις βαθιές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν οι ατομικές διατροφικές επιλογές στο μέλλον του πλανήτη. Ωστόσο, η επίτευξη αυτής της μετάβασης δεν γίνεται χωρίς προκλήσεις και θα απαιτήσει συντονισμένες προσπάθειες από τους φορείς χάραξης πολιτικής, τους φορείς της βιομηχανίας και τους καταναλωτές.

 

Με πληροφορίες από ESM Magazine

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.