Η πορεία του Jumbo το 2023

Κρατάει “μικρό καλάθι” παρά την αύξηση τζίρου κατά 20%

Με τις πωλήσεις της να εμφανίζουν αύξηση κατά 20% το επτάμηνο του 2023, η Jumbo συνέχισε να μειώνει τις τιμές σε προϊόντα, μπήκε στην “καυτή” σχολική σεζόν του Σεπτεμβρίου και αναμένει να κάνει και επισήμως ταμείο, επαναπροσδιορίζοντας τι περιμένει για το τέλος της χρονιάς, μένοντας παράλληλα σταθερή στο αναπτυξιακό της πλάνο.

Τι συνέβη το 2022

Τα πρώτα δείγματα είχαν φανεί από την προηγούμενη χρονιά, όταν οι πωλήσεις εμφάνισαν αύξηση 14,12% σε σχέση με το 2021 και ανήλθαν σε 949,38 εκατ. ευρώ. Το μεικτό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε σε 55,92% από 55,66% το 2021. Τα κέρδη Προ Φόρων, Τόκων, και Αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 336,75 εκατ. ευρώ από 304,99 εκατ. ευρώ το 2021, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10%. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 248,60 εκατ. ευρώ από 216,59 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 14,78%.

Μεγέθη σε άνοδο

Οι πωλήσεις στην Ελλάδα κατέγραψαν αύξηση 22% το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, ενώ αντίστοιχη αύξηση κατέγραψαν οι πωλήσεις και τον Ιούλιο του 2023 σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2022.

Στην Κύπρο οι πωλήσεις της Jumbo ενισχύθηκαν κατά 18% στο επτάμηνο και κατά 16% τον Ιούλιο. Στη Βουλγαρία οι πωλήσεις κατέγραψαν αύξηση κατά 12% περίπου τον Ιούλιο του 2023, σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Συνολικά οι πωλήσεις στη Βουλγαρία για το πρώτο επτάμηνο του 2023 είναι αυξημένες κατά 16% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Στη Ρουμανία οι πωλήσεις κατά το πρώτο επτάμηνο αυξήθηκαν κατά 17% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ τον Ιούλιο του 2023 οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 15% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2022, μήνας κατά τον οποίο εγκαινιάστηκε και το e-shop της Jumbo στη Ρουμανία.

Η θετική προς το παρόν πορεία οδήγησε για τρίτη φορά μέσα στη χρονιά στη διανομή μερίσματος στους μετόχους.

Στο τέλος της εξεταζόμενης περιόδου, τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα και τα λοιπά κυκλοφορούντα χρηματοοικονομικά στοιχεία του ενεργητικού του ομίλου ήταν ανώτερα του συνολικού ποσού των δανειακών υποχρεώσεων και των υποχρεώσεών του από μισθώσεις, κατά το ποσό των 388,60 εκατ. ευρώ, μετά και την προεξόφληση τον Μάιο του συνόλου του κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 200 εκατ. ευρώ έκδοσης 2018 και λήξης το 2026.

Επανεκτίμηση προσδοκιών

Ωστόσο, η διοίκηση του ομίλου λαμβάνοντας υπόψη την μέχρι τώρα πορεία των μεγεθών, τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, τα πρώτα στοιχεία από τις πωλήσεις κατά την σχολική περίοδο καθώς και τη δυσκολία πρόβλεψης της καταναλωτικής συμπεριφοράς κατά τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο που είναι και οι πιο εμπορικοί μήνες της χρονιάς, εκτιμά ότι η αύξηση των πωλήσεων πιθανό να κυμανθεί κοντά στα 12% έναντι της αρχικής εκτίμησης 15%.

Υπό τις σημερινές συνθήκες, η διοίκηση εκτιμά ότι η μείωση του μεικτού περιθωρίου κέρδους θα είναι μικρότερη του 2% όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις τα καθαρά κέρδη εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά +15% περίπου έναντι της αρχικής προσδοκίας για αύξηση κατά 10% περίπου.

Σταθερότητα αναπτυξιακού πλάνου

Σήμερα, 33 χρόνια μετά την ίδρυσή της, η Jumbo αριθμεί 83 καταστήματα. Τα 53 βρίσκονται στην Ελλάδα, 5 στην Κύπρο, 9 στη Βουλγαρία και 16 στη Ρουμανία. Ενώ διαθετει ηλεκτρονικά καταστήματα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ρουμανία. Μέσω συνεργασιών, διατηρεί παρουσία με 35 καταστήματα που φέρουν το σήμα της Jumbo, σε 7 χώρες (Αλβανία, Κόσοβο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Μαυροβούνιο και Ισραήλ).

Η Ελλάδα διατηρεί μεν σημαντικό μερίδιο, γύρω στο 58%, αλλά μειωμένο, περίπου κατά 15%, σε σχέση με μια δεκαετία πριν και πως παρά το αμφιλεγόμενο -όπως το έχει χαρακτηρίσει ο ιδιοκτήτης Απόστολος Βακάκης- οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, αναπτύσσει κέντρο διανομής στον Λαγκαδά που θα συμπληρώσει τη δυναμικότητα των εγκαταστάσεων στα Οινόφυτα.

Με το δεδομένο πως οι πωλήσεις του εξωτερικού εισφέρουν πάνω από 20% του τζίρου του ομίλου και σύμφωνα με την στρατηγική του ομίλου Jumbo, η οργανική ανάπτυξη στην εν λόγω αγορά βρίσκεται στο επίκεντρο, με ολοένα και περισσότερα φυσικά καταστήματα ενισχύοντας και άλλο τα μερίδιά της.

Μέχρι το τέλος του 2023, μάλιστα, αναμένεται να λειτουργήσουν ένα ιδιόκτητο υπερκαταστήμα στην πόλη Iasi (Ρουμανία) και ένα μισθωμένο υπερκαταστήμα στο κέντρο του Plovdiv (Βουλγαρία).