Έξι ασυνείδητες συνήθειες που εμποδίζουν την άνοδο της ηγεσίας
Στην αναζήτηση ηγετικών ρόλων, οι άνθρωποι συχνά επικεντρώνονται στην προβολή των δεξιοτήτων, της εμπειρίας και των μετρήσιμων επιτυχιών τους. Ενώ αυτά τα στοιχεία είναι αναμφίβολα σημαντικά, αποτελούν μόνο ένα μέρος της εξίσωσης. Δεν λαμβάνονται υπόψη οι διαφοροποιημένες συμπεριφορές που, αν και ανεπαίσθητες, έχουν δραματικό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο γίνεται αντιληπτό όσον αφορά την ηγετική του ικανότητα.
Αυτές οι μικρο-συμπεριφορές μπορούν είτε να ανυψώσουν σιωπηλά την ηγετική θέση κάποιου είτε, αντίθετα, να λειτουργήσουν ως εμπόδια που περιορίζουν την επαγγελματική ανάπτυξη. Ποιες είναι αυτές τις σημαντικές αλλά συχνά αγνοούμενες πτυχές της ανάπτυξης της ηγεσίας;
Διαβάστε ακόμα: Οι middle managers είναι το “κλειδί” στις επιχειρήσεις
Αποδοχή της διακοπής των συνομιλιών
Μια αίθουσα συσκέψεων λειτουργεί συχνά ως μικρόκοσμος της δυναμικής της εξουσίας σε έναν οργανισμό. Ενώ οι διακοπές είναι κάτι συνηθισμένο, εκείνοι που επιτρέπουν συστηματικά να τους διακόπτουν μπορεί να φαίνονται λιγότερο δυναμικοί. Αυτή η αντίληψη υπονομεύει το κύρος τους και τελικά επηρεάζει την πιθανότητα να θεωρηθούν υποψήφιοι για ηγετικούς ρόλους. Ο αποτελεσματικός χειρισμός των διακοπών, από την άλλη πλευρά, σηματοδοτεί τον έλεγχο και τη διεκδικητικότητα, ιδιότητες που συχνά συνδέονται με την αποτελεσματική ηγεσία.
Συμμετοχή σε κουτσομπολιά στο γραφείο
Οι περιστασιακές συνομιλίες που περιλαμβάνουν αρνητικά σχόλια για τους συναδέλφους μπορούν να βλάψουν σοβαρά την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητα ενός εργαζόμενου. Ακόμη και αν τέτοιες ενέργειες μπορεί να είναι ακούσιες, μπορούν να δημιουργήσουν μια αφήγηση ότι ο εν λόγω εργαζόμενος στερείται ακεραιότητας, μειώνοντας έτσι την αντιληπτή ηγετική του ικανότητα.
Σιωπή σε ομαδικές συζητήσεις
Η ηγεσία συχνά απαιτεί μια προληπτική προσέγγιση σε συναντήσεις και ομαδικές συζητήσεις. Η σιωπή, ενώ μερικές φορές θεωρείται ως ένδειξη ακρόασης και περισυλλογής, μπορεί επίσης να ερμηνευτεί ως παθητικότητα ή αδιαφορία. Εκείνοι που συμβάλλουν τακτικά στις συζητήσεις συχνά εκλαμβάνονται ως πιο αφοσιωμένοι και είναι πιο πιθανό να θεωρηθούν ικανοί για ηγεσία.
Συναισθηματική ασυνέπεια
Αν και τα συναισθήματα είναι μια αναπόφευκτη πτυχή της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης, πρέπει να διαχειρίζονται προσεκτικά σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον. Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συναισθηματικές αντιδράσεις είναι απρόβλεπτες ή υπερβολικά εκφραστικές μπορεί να θεωρηθούν λιγότερο ικανοί να διατηρήσουν ένα σταθερό και ψυχολογικά ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, μειώνοντας έτσι τις προοπτικές τους ως ηγετικών στελεχών.
Απροθυμία στην ανατροφοδότηση
Το feedback αποτελεί τα θεμέλια της προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης. Η εμφανής απροθυμία ενός εργαζόμενου να δεχτεί ανατροφοδότηση μπορεί να σηματοδοτήσει μια απροθυμία προσαρμογής και ανάπτυξης, χαρακτηριστικά που δεν συνδέονται συνήθως με την αποτελεσματική ηγεσία. Αυτή η αντίσταση μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους, από την ανοιχτή αμυντική στάση μέχρι μια πιο διακριτική αποτυχία στην εφαρμογή των προτεινόμενων αλλαγών.
Διαβάστε ακόμα: Μήπως τελικά οι CEOs δεν παίρνουν όλες τις αποφάσεις;
Προτεραιότητα των προσωπικών φιλοδοξιών έναντι των αναγκών της ομάδας
Αν και η φιλοδοξία αντιμετωπίζεται γενικά θετικά, μπορεί να γίνει εμπόδιο αν θεωρηθεί ότι εξυπηρετεί τον εαυτό της. Όσοι εμφανίζονται περισσότερο επικεντρωμένοι στο προσωπικό όφελος παρά στις ανάγκες και την επιτυχία της ομάδας τους είναι λιγότερο πιθανό να κερδίσουν την υποστήριξη που απαιτείται για ηγετικούς ρόλους. Σε ένα συνεργατικό εργασιακό περιβάλλον, η ισορροπημένη εστίαση στην ατομική και ομαδική επιτυχία είναι ζωτικής σημασίας για όποιον φιλοδοξεί να γίνει ηγέτης.
Ξεκλειδώνοντας τις ηγετικές δυνατότητες
Ο δρόμος προς την ηγεσία επηρεάζεται από μια πληθώρα παραγόντων, ορισμένοι από τους οποίους είναι εμφανείς και άλλοι πολύ πιο ανεπαίσθητοι. Η αναγνώριση και η αντιμετώπιση αυτών των συχνά ασυνείδητων συνηθειών μπορεί να βοηθήσει τους εργαζόμενους να βελτιώσουν το ηγετικό τους δυναμικό και να ανοίξουν πόρτες που μπορεί προηγουμένως να φάνταζαν κλειστές. Η ηγεσία έχει να κάνει τόσο με την προσωπική εξέλιξη όσο και με την καθοδήγηση των άλλων, καθιστώντας την αυτογνωσία και την προσαρμοστικότητα βασικά χαρακτηριστικά του επίδοξου ηγέτη.
Με πληροφορίες από Fast Company
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.