29 Απρ 2024
READING

Πώς μπορούν τα brands να ξεχωρίσουν στα social media

4 MIN READ

Πώς μπορούν τα brands να ξεχωρίσουν στα social media

Πώς μπορούν τα brands να ξεχωρίσουν στα social media

Κατακτώντας τα Social Media

Σε μια εποχή που κυριαρχείται από την ψηφιακή παρουσία, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει ένα απαραίτητο εργαλείο για τις μάρκες που επιθυμούν να συνδεθούν με το κοινό τους. Μια πρόσφατη μελέτη, ρίχνει φως στις στρατηγικές που κάνουν τις μάρκες αξέχαστες στα social media, με πληροφορίες τόσο από τους καταναλωτές όσο και από τους επαγγελματίες marketing στα social media.

Η μελέτη του Sprout Social -ενός εργαλείου διαχείρισης κοινωνικών μέσων και πληροφοριών για brands και οργανισμούς- διεξήχθη στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο και δείχνει ότι περισσότεροι από τους μισούς (51%) καταναλωτές πιστεύουν ότι η πιο αξιομνημόνευτη ενέργεια που μπορεί να κάνει μια μάρκα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι απλώς η παροχή μιας απάντησης. Σε έναν κόσμο όπου οι ψηφιακές αλληλεπιδράσεις συχνά στερούνται της φυσικής επικοινωνίας πρόσωπο με πρόσωπο, το συγκεκριμένο στοιχείο υπογραμμίζει τη σημασία της έγκαιρης και ουσιαστικής δέσμευσης με τους πελάτες.

Διαβάστε ακόμα: Τι σημαίνει το Threads για το μέλλον των social media

Την ίδια στιγμή, ένας στους τέσσερις καταναλωτές θεωρεί ότι τα brands γίνονται αξιομνημόνευτα όταν μιλούν για κοινωνικά θέματα και σκοπούς στα social media. Αυτό υποδηλώνει ότι οι καταναλωτές εκτιμούν τις μάρκες που επιδεικνύουν δέσμευση σε σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, ευθυγραμμιζόμενες με σκοπούς που βρίσκουν απήχηση στο κοινό-στόχο τους.

Πώς συμπεριφέρονται οι καταναλωτές στα social media

Η μελέτη διερεύνησε επίσης τη συμπεριφορά των καταναλωτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το 68% “ακολουθεί” μάρκες κυρίως για να ενημερώνεται για προϊόντα και υπηρεσίες. Αυτό αντικατοπτρίζει το ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως πηγή πληροφοριών και ενημερώσεων σε πραγματικό χρόνο.

Ενδιαφέρον είναι, επίσης, ότι το 53% των καταναλωτών χρησιμοποιούν τώρα περισσότερο τα social media σε σύγκριση με την κορύφωση της πανδημίας Covid-19. Αυτό υπογραμμίζει τη διαρκή σημασία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως μέσο επικοινωνίας και δέσμευσης, ακόμη και καθώς ο κόσμος βιώνει μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Τι περιμένουν οι καταναλωτές από τις μάρκες

Όταν πρόκειται για επικοινωνία με τις μάρκες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι καταναλωτές έχουν σαφείς προσδοκίες. Το εντυπωσιακό 76% των καταναλωτών δίνουν ίση αξία στις μάρκες που δίνουν προτεραιότητα στην υποστήριξη των πελατών και ανταποκρίνονται άμεσα στις ανάγκες τους. Επιπλέον, το 69% περιμένει μια απάντηση εντός της ίδιας ημέρας από την επικοινωνία και το 70% προσδοκά μια εξατομικευμένη απάντηση.

Τα δεδομένα αυτά ενισχύουν την ιδέα ότι η ανταπόκριση μιας μάρκας και η ικανότητά της να προσαρμόζει τις αλληλεπιδράσεις της σε μεμονωμένους πελάτες είναι καθοριστικής σημασίας για τη δημιουργία ισχυρών και διαρκών σχέσεων στο ψηφιακό πεδίο.

Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης

Οι επαγγελματίες του marketing στα social media τοποθετήθηκαν από τη μεριά τους σχετικά με το εξελισσόμενο τοπίο. Το εντυπωσιακό 81% αυτών των επαγγελματιών δήλωσαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη θετικό αντίκτυπο στη δουλειά τους. Αποδίδουν αυτόν τον αντίκτυπο στην ικανότητα της AI να απελευθερώνει χρόνο για δημιουργικότητα (78%) και να ενισχύει την αποδοτικότητα (73%).

Για να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση για έγκαιρες απαντήσεις και βελτιστοποιημένη εξυπηρέτηση πελατών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχεδόν οι μισοί (47%) από τους marketers που συμμετείχαν στην έρευνα σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και αυτοματοποίησης για τη διαχείριση βασικών ερωτημάτων πελατών σε κλίμακα.

Μελλοντικές τάσεις στο social media marketing

Κοιτάζοντας μπροστά, η μελέτη προβλέπει σημαντικούς ρόλους για την τεχνητή νοημοσύνη σε διάφορες πτυχές του marketing στα social media το 2024. Σε αυτούς περιλαμβάνεται η συμμετοχή της AI στην ανάλυση κοινωνικών δεδομένων (68%), στη δημιουργία περιεχομένου (66%), στη στόχευση της διαφήμισης στα social media, στη στόχευση των εκστρατειών (65%), καθώς και στη δημιουργία chatbots (63%). Αυτές οι τάσεις υποδηλώνουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα συνεχίσει να αναδιαμορφώνει το τοπίο του marketing στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσφέροντας νέες ευκαιρίες στις μάρκες να ασχοληθούν με το κοινό τους.

Διαβάστε ακόμα: Ποιες είναι οι προτιμήσεις της Gen Z στα social media και τα brands;

Ωστόσο, καθώς η επιρροή της τεχνητής νοημοσύνης αυξάνεται, αναδύονται ανησυχίες σχετικά με την εκτόπιση θέσεων εργασίας και την ανάγκη διατήρησης μιας ισορροπίας μεταξύ της AI και της ανθρώπινης επαφής στις αλληλεπιδράσεις στα social media. Ένας στους τρεις υπεύθυνους marketing εξέφρασε την ανησυχία του για την επίτευξη αυτής της ευαίσθητης ισορροπίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διατήρησης της αυθεντικότητας και της προσωπικής σύνδεσης που φέρνει η ανθρώπινη αλληλεπίδραση.

Τα brands πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν μόνιμες εντυπώσεις στα social media. Η σημασία της ανταπόκρισης, της ευθυγράμμισης με κοινωνικούς σκοπούς και της ενσωμάτωσης τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Καθώς το ψηφιακό τοπίο εξελίσσεται διαρκώς, οι μάρκες που θα αξιοποιήσουν επιδέξια αυτές τις στρατηγικές όχι μόνο θα επιβιώσουν αλλά και θα ευδοκιμήσουν, κάνοντας μόνιμο, θετικό αντίκτυπο στην ψηφιακή εποχή και εξασφαλίζοντας τη θέση τους στις καρδιές και στο μυαλό του κοινού τους.

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.