26 Απρ 2024
READING

Είναι οι επιχειρήσεις έτοιμες για ένα νέο κύμα Covid;

4 MIN READ

Είναι οι επιχειρήσεις έτοιμες για ένα νέο κύμα Covid;

Είναι οι επιχειρήσεις έτοιμες για ένα νέο κύμα Covid;

Τι μαθήματα πήραμε από την πανδημία;

Καθώς τα κρούσματα Covid-19 αρχίζουν και πάλι να αυξάνονται παγκοσμίως, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με το ερώτημα: είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε ένα ακόμη κύμα της πανδημίας; Ενώ η τρέχουσα κατάσταση δεν προκαλεί ανησυχία, τα διδάγματα που αντλήθηκαν από το αρχικό σοκ της πανδημίας το 2020 έχουν εξοπλίσει πολλές εταιρείες με τα εργαλεία και τις στρατηγικές που απαιτούνται για να προσαρμοστούν και να ευημερήσουν, ακόμη και μπροστά στην αβεβαιότητα.

Το πλεονέκτημα της ετοιμότητας

Η έναρξη της πανδημίας το 2020 αιφνιδίασε τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, οδηγώντας σε ταχεία, συχνά αντιδραστική, λήψη αποφάσεων. Η απομακρυσμένη εργασία έγινε ο κανόνας και πολλά καταστήματα έκλεισαν – ορισμένα μόνιμα. Ωστόσο, το σημερινό επιχειρηματικό τοπίο μοιάζει διαφορετικό. Με περισσότερα από τρία χρόνια εμπειρίας σε σχέση με την πανδημία, οι εταιρείες ξέρουν πλέον τι πρέπει να κάνουν.

Διαβάστε ακόμα: Είναι η Gen Z η πιο αγχωμένη γενιά στον εργασιακό χώρο;

Οι πολιτικές απομακρυσμένης εργασίας, οι επιχειρησιακοί τρόποι αντιμετώπισης κρίσεων και οι επικαιροποιημένες πολιτικές αναρρωτικών αδειών και γονικών αδειών έχουν πλέον τεθεί σε εφαρμογή, παρέχοντας στις επιχειρήσεις μεγαλύτερη ευελιξία για την αντιμετώπιση των διαταραχών.

Προκλήσεις για τους εργαζόμενους “πρώτης γραμμής”

Ενώ οι επιχειρήσεις μπορεί να έχουν βελτιώσει την ετοιμότητά τους να αντιμετωπίσουν διαταραχές, οι εργαζόμενοι σε κρίσιμους τομείς – όπως η υγειονομική περίθαλψη, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ο εφοδιασμός τροφίμων, οι μεταφορές, η δημόσια ασφάλεια και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας – αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες προκλήσεις. Οι κομβικοί τους ρόλοι είναι θεμελιώδεις για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, την ασφάλεια και τη διατήρηση της συνολικής ευημερίας της κοινότητας.

Ένα πιεστικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν αυτοί οι εργαζόμενοι σε σημαντικές θέσεις είναι η επαγγελματική εξουθένωση, μια ανησυχία που παραμένει από το αρχικό κύμα της πανδημίας. Το να βασιστούμε σε ένα ήδη εξαντλημένο και επιρρεπές στην εξουθένωση εργατικό δυναμικό κατά τη διάρκεια ενός ακόμη lockdown θα μπορούσε να επιτείνει την πίεση στις βασικές υπηρεσίες, υπογραμμίζοντας περαιτέρω την ανάγκη για υποστήριξη και ανθεκτικότητα σε αυτούς τους τομείς.

Ψυχική υγεία και υποστήριξη των εργαζομένων

Η ψυχική υγεία παραμένει ένα κρίσιμο ζήτημα στον εργασιακό χώρο. Ορισμένοι εργαζόμενοι έχουν πρόσβαση σε ψυχολογική συμβουλευτική ή ημέρες ανάπαυσης, αλλά αυτοί οι πόροι δεν είναι καθολικά διαθέσιμοι σε όλα τα επαγγέλματα. Οι εταιρείες χρειάζεται να παρέχουν υποστήριξη και να ενθαρρύνουν τους εργαζόμενους να επωφεληθούν από αυτά τα οφέλη, καθώς οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να παλεύουν με τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία.

Ο ρόλος της ηγεσίας

Η αποτελεσματική επικοινωνία από τους ηγέτες των επιχειρήσεων είναι κρίσιμη. Οι εργαζόμενοι περιμένουν από τους εργοδότες τους καθοδήγηση και διαβεβαίωση. Οι εταιρείες που έχουν ιστορικά δυσκολευτεί με την επικοινωνία έχουν την ευκαιρία να βελτιωθούν. Ανεξάρτητα από τον κλάδο, τα σαφή μηνύματα από την κορυφή είναι απαραίτητα, σηματοδοτώντας στους εργαζόμενους ότι η εταιρεία λαμβάνει σοβαρά υπόψη την κατάσταση. Οι επιχειρήσεις που αποτυγχάνουν να παρέχουν επαρκή καθοδήγηση σε περίπτωση κρίσης μπορεί να κινδυνεύσουν να χάσουν εργαζόμενους από ανταγωνιστές που προσφέρουν καλύτερη υποστήριξη σε περιόδους αβεβαιότητας.

Διαβάστε ακόμα: Πόσο άλλαξε η πανδημία την υγειονομική περίθαλψη;

Τελικά είμαστε έτοιμοι για άλλο ένα κύμα Covid;

Παρά τις αβεβαιότητες που περιβάλλουν το μέλλον της πανδημίας, τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι εργαζόμενοι έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και ανθεκτικότητα τα τελευταία χρόνια. Οι προκλήσεις που έθεσε η πανδημία του Covid-19 ήταν μια μεγάλη δοκιμασία, αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν, να μάθουν και να αναπτύξουν σχέδια για το μέλλον. Καθώς οι ιοί συνεχίζουν να εξελίσσονται, είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις και οι άνθρωποί τους να παραμείνουν ευέλικτοι και προσαρμοστικοί.

Είναι, λοιπόν, οι επιχειρήσεις έτοιμες για ένα ακόμη κύμα Covid; Η απάντηση είναι ότι είναι καλύτερα προετοιμασμένες από ποτέ, οπλισμένες με εμπειρία και στρατηγικές για να αντιμετωπίσουν το άγνωστο. Αλλά ετοιμότητα δεν σημαίνει εφησυχασμός- σημαίνει συνεχή επαγρύπνηση, προσαρμοστικότητα και δέσμευση.

Με πληροφορίες από BBC

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.