Η σκοτεινή πλευρά της ανακύκλωσης της μόδας
Σε μια εποχή αυξανόμενης περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, η βιομηχανία μόδας δέχεται τεράστια πίεση για να αντιμετωπίσει τη σημαντική συμβολή της στα παγκόσμια απόβλητα και τη ρύπανση. Πολλά δημοφιλή fashion brands έχουν ανταποκριθεί με προγράμματα ανακύκλωσης, ενθαρρύνοντας τους καταναλωτές να δωρίσουν τα παλιά τους ρούχα για υπεύθυνη επαναχρησιμοποίηση.
Ωστόσο, μια πρόσφατη έρευνα των Times στο Ηνωμένο Βασίλειο έριξε φως σε μια αποκαρδιωτική αλήθεια: αυτές οι πρωτοβουλίες ανακύκλωσης μπορεί να μην είναι τόσο βιώσιμες όσο ισχυρίζονται, αφήνοντας τους καταναλωτές να αμφισβητούν την ακεραιότητα των υποσχέσεων των εταιρειών μόδας.
Διαβάστε ακόμα: Γιατί η μόδα πρέπει να αλλάξει το story για τη βιωσιμότητα
Η έρευνα και οι ανησυχητικές ανακαλύψεις της
Οι Times, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Changing Markets Foundation, ξεκίνησαν να αποκαλύψουν την τύχη των απορριμμάτων ρούχων που δωρίζονται μέσω των κάδων ανάκτησης που έχουν καθιερώσει γνωστές μάρκες όπως η H&M, η Nike και η C&A. Συνδέοντας συσκευές εντοπισμού σε διάφορα ενδύματα, εντόπισαν 21 αντικείμενα από 10 διαφορετικές μάρκες μόδας μέσω των συστημάτων ανακύκλωσης που εφαρμόζουν.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικά. Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι 16 εκ των 21 αντικειμένων που δωρίστηκαν (76%) είτε καταστράφηκαν, είτε αφέθηκαν να μαραζώνουν σε αποθήκες, είτε εξήχθησαν σε χώρες της Αφρικής, όπου τα μεταχειρισμένα ρούχα συχνά βρίσκουν ένα ατυχές τέλος – τεμαχίζονται για άλλες χρήσεις ή πετιούνται.
Ανησυχητικά ευρήματα:
Μεταξύ των ανησυχητικών ευρημάτων, επτά ενδύματα καταστράφηκαν ή ανακυκλώθηκαν, με τέσσερα από αυτά να μετατρέπονται σε γέμισμα ή κουρέλια. Στην C&A, ένα φαινομενικά καλής κατάστασης ρούχο δεν πήρε «δεύτερη ζωή», αλλά αντίθετα κάηκε για καύσιμο σε εργοστάσιο τσιμέντου, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τον ισχυρισμό της μάρκας για ανακύκλωση. Παρομοίως, ένα αντικείμενο που παραδόθηκε στην Primark, με την υπόσχεση ότι θα αποφευχθεί η υγειονομική ταφή, κατέληξε σε μια τέτοια χωματερή. Επιπλέον, αρκετά αντικείμενα που δωρίστηκαν στην H&M και την C&A βρέθηκαν τελικά στην Αφρική, όπου τα προβλήματα αποβλήτων και η υψηλή ρύπανση μαστίζουν ορισμένες περιοχές.
Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι μόνο ένας πενιχρός αριθμός αντικειμένων (5 από τα 21) επαναχρησιμοποιήθηκαν επιτυχώς στην Ευρώπη ή έφτασαν σε καταστήματα μεταπώλησης, ενώ σοκαριστικό είναι ότι μόλις ένα αντικείμενο μεταπωλήθηκε στην ίδια χώρα όπου είχε αρχικά δωρηθεί.
Διαβάστε ακόμα: Η H&M στοχεύει σε ταχύτερες, ισχυρότερες, κυκλικές δραστηριότητες
Το δίλημμα των καταναλωτών
Με αυτές τις αποκαλύψεις, οι καταναλωτές βρίσκονται και πάλι να αμφισβητούν την αξιοπιστία των πρωτοβουλιών βιωσιμότητας που προωθούνται από τις εταιρείες μόδας. Η έρευνα χρησιμεύει ως αυστηρή υπενθύμιση ότι η τυφλή εμπιστοσύνη σε τέτοια προγράμματα μπορεί να είναι λανθασμένη. Παρ’ όλα αυτά, δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει τους καταναλωτές από το να ανακυκλώνουν τα ρούχα τους. Αντίθετα, ενισχύει την ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια και υπευθυνότητα από τις μάρκες μόδας όσον αφορά την αντιμετώπιση του ζητήματος των απορριμμάτων ρούχων.
Το κάλεσμα για αλλαγή
Καθώς η βιομηχανία της μόδας παλεύει με τις περιβαλλοντικές της επιπτώσεις, η εν λόγω έρευνα ζητά μεγαλύτερη υπευθυνότητα από τις μάρκες μόδας. Οι εταιρείες καλούνται να εφαρμόζουν διαφανείς πρακτικές που να διασφαλίζουν πραγματικά την ανακύκλωση και την υπεύθυνη μεταχείριση των δωρεών ειδών ένδυσης. Οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί θα πρέπει επίσης να διαδραματίσουν ρόλο στη ρύθμιση του παγκόσμιου εμπορίου μεταχειρισμένων ενδυμάτων και στην προώθηση βιώσιμων πρακτικών ανακύκλωσης.
Με πληροφορίες από Retail Wire
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.