28 Απρ 2024
READING

Είναι τα videogames τα νέα σύνορα για την κλασική μουσική;

3 MIN READ

Είναι τα videogames τα νέα σύνορα για την κλασική μουσική;

Είναι τα videogames τα νέα σύνορα για την κλασική μουσική;

Αναγέννηση της κλασικής μουσικής στην ψηφιακή εποχή

Κάπου μέσα στη λάμψη των παιχνιδομηχανών και στη συγκίνηση της κατάκτησης υψηλού σκορ, υπάρχει ένας απροσδόκητος “σωτήρας” της κλασικής μουσικής – το soundtrack των videogames. Με την άνοδο των επικά σχεδιασμένων παιχνιδιών, η κλασική μουσική ξαναγεννιέται – όχι σε μεγαλοπρεπείς αίθουσες κονσέρτων, αλλά στα ίδια τα χέρια των gamers παγκοσμίως.

Η ανάδειξη των κλασικών μελωδιών σε ψηφιακούς χώρους

Όταν αναλογιζόμαστε τις πρώτες μέρες του gaming, έρχονται στο μυαλό μας τα ξεχωριστά “μπιπ” και “μπλουπ” των κλασικών arcade όπως το “Pac-Man” ή το “Space Invaders”. Αυτές οι απλές μελωδίες, που περιορίζονταν από την τεχνολογία της εποχής, ήταν οι αφανείς ήρωες που έδιναν το κλίμα για πολλές εμβληματικές στιγμές gaming. Ωστόσο, καθώς η τεχνολογία εξελισσόταν, το ίδιο συνέβαινε και με την ικανότητα για πιο πλούσιες, πιο σύνθετες μουσικές επενδύσεις, οδηγώντας στην ενσωμάτωση κλασικών συνθέσεων στα βιντεοπαιχνίδια.

Διαβάστε ακόμα: Πώς το gaming φέρνει μία νέα εποχή για το marketing

Πώς, όμως, η μεγαλοπρέπεια της κλασικής μουσικής ταιριάζει στον ταχύτατο κόσμο των παιχνιδιών; Η απάντηση βρίσκεται στην εξελισσόμενη φύση των ίδιων των παιχνιδιών. Καθώς τα βιντεοπαιχνίδια μετατράπηκαν από απλές ψυχαγωγικές δραστηριότητες σε εμπειρίες με βάση την αφήγηση, απαιτούσαν soundtracks που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια σειρά συναισθημάτων, από αγωνία έως ενθουσιασμό. Η κλασική μουσική, με τις ποικίλες τονικές παραλλαγές και τη συναισθηματική της δύναμη, ήταν το ιδανικό συμπλήρωμα.

Σύγχρονα αριστουργήματα όπως το “The Elder Scrolls V: Skyrim” ή το “Final Fantasy VII” διαθέτουν soundtracks που θα μπορούσαν να σταθούν δίπλα στα έργα των κλασικών μαέστρων. Οι σαρωτικές ορχηστρικές μελωδίες τους μεταφέρουν τους παίκτες σε καθηλωτικούς κόσμους, αποδεικνύοντας ότι η κλασική μουσική δεν είναι καθόλου ξεπερασμένη.

Συστήνοντας την κλασική μουσική στους νέους

Παραδόξως, για πολλούς νεαρούς παίκτες, η πρώτη τους επαφή με την κλασική μουσική δεν γίνεται σε μια αίθουσα συναυλιών αλλά κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού. Αυτή η έκθεση είναι ανεκτίμητη. Μια μελέτη που διεξήχθη από τη Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου έδειξε ότι ένας σημαντικός αριθμός νέων ατόμων ερχόταν σε επαφή με την κλασική μουσική μέσω βιντεοπαιχνιδιών (15%) συχνότερα από τις ζωντανές παραστάσεις (11%).

Τέτοια ευρήματα αναδεικνύουν μια ουσιαστική αλήθεια: τα βιντεοπαιχνίδια έχουν γίνει μια πύλη προς την εκτίμηση της κλασικής μουσικής. Η αποκάλυψη αυτή προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη λύση στην διαχρονική πρόκληση να γίνει η κλασική μουσική πιο προσιτή στο νεανικό κοινό.

Το μέλλον της κλασικής μουσικής

Αναγνωρίζοντας την επιρροή της μουσικής των βιντεοπαιχνιδιών, τα κλασικά ιδρύματα υιοθετούν τώρα αυτό το νέο μέσο. Η συμπερίληψη της μουσικής βιντεοπαιχνιδιών σε αξιόλογες εκδηλώσεις ,όπως τα BBC Proms και τα βραβεία Grammy, δείχνει πολλά για την εξελισσόμενη αντίληψη των soundtracks των παιχνιδιών.

Διαβάστε ακόμα: Η κλασική μουσική στην Apple

Επιπλέον, σειρές συμφωνικών συναυλιών αφιερωμένες αποκλειστικά στη μουσική βιντεοπαιχνιδιών, όπως αυτές των Distant Worlds και GameOn!, γεφυρώνουν περαιτέρω το χάσμα μεταξύ κλασικής και σύγχρονης μουσικής. Τέτοιες πρωτοβουλίες εισάγουν τους παραδοσιακούς επισκέπτες συναυλιών στον κόσμο των παιχνιδιών, ενώ οι gamers έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τα αγαπημένα τους soundtracks σε ένα ζωντανό ορχηστρικό περιβάλλον.

Η αναγέννηση της κλασικής μουσικής

Τα βιντεοπαιχνίδια έχουν δώσει νέα πνοή στην κλασική μουσική, εξασφαλίζοντας την επιβίωσή της στον σημερινό ταχύτατο ψηφιακό κόσμο. Αυτή η συμβιωτική σχέση μεταξύ δύο φαινομενικά διαφορετικών πεδίων υπογραμμίζει την καθολικότητα της μουσικής, η οποία υπερβαίνει τον χρόνο και το μέσο. Καθώς βρισκόμαστε στο μεταίχμιο των τεχνολογικών εξελίξεων και των πολιτιστικών αλλαγών, η συγχώνευση της κλασικής μουσικής και των βιντεοπαιχνιδιών υποδηλώνει ένα αρμονικό μέλλον και για τις δύο.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash | gameconcerts.com

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.