28 Απρ 2024
READING

Ο όμιλος Goody’s γύρισε το παιχνίδι

5 MIN READ

Ο όμιλος Goody’s γύρισε το παιχνίδι

Ο όμιλος Goody’s γύρισε το παιχνίδι

Εξωστρέφεια, rebranding σε σήματα εστίασης, επενδύσεις

Οι πανδημικές δυσκολίες, οι δυσχέρειες στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι διακυμάνσεις στα καταναλωτικά ήθη και οι αυξήσεις σε πρώτες ύλες και ενέργεια κατά την τελευταία τριετία, δεν επηρέασαν αρνητικά τον όμιλο Goody’s ο οποίος προέβη σε μια σειρά από στρατηγικές κινήσεις το ίδιο διάστημα που του χάρισαν ευελιξία και ετοιμότητα την κατάλληλη στιγμή.

Και αυτή δεν ήταν άλλη από το ισχυρό τουριστικό ρεύμα που κατά τις δύο τελευταίες θερινές σεζόν αναπτύχθηκε στην Ελλάδα, παράλληλα με την άρση κάθε περιοριστικού μέτρου λόγω Covid-19. Αυτό ήταν εξάλλου που ώθησε τον όμιλο στην ανανέωση των concepts εστίασης, τη σύναψη συνεργασιών και το λανσάρισμα νέων προϊόντων, εντός κι εκτός συνόρων.

Η συγχώνευση και το restart

Η Goody’s προχώρησε στη συγχώνευση των τεσσάρων εταιρειών Goody’s, Everest, Pasteria και Evercat -εταιρεία εκπαίδευσης του προσωπικού της εστίασης του ομίλου Vivartia- σε μία τον Νοέμβριο του 2021, δημιουργώντας μια οντότητα που έχει ενιαία χαρακτηριστικά αφού όλες οι επιμέρους επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης, όπως και ένα ενιαίο εταιρικό σχήμα που θα μπορούσε να αξιοποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία όλων τους.

Το 2022 σηματοδότησε την επανεκκίνηση της επέκτασης των σημάτων του ομίλου στο εξωτερικό, με μια σειρά στοχευμένων κινήσεων για την ανάπτυξη των δικτύων τους, όπως και το επαναλανσάρισμα στην εγχώρια αγορά ιστορικών brands, όπως τα Everest.

Η στρατηγική

Ο όμιλος Goody’s παρά τις προκλήσεις, επέδειξε ευελιξία και αποτελεσματικότητα, υλοποιώντας παράλληλα το στρατηγικό πλάνο του με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας του στον τομέα των ταξιδιωτικών υπηρεσιών, μέσα από τα διαφορετικά concepts που έχει αναπτύξει και τα οποία καλύπτουν όλες τις ανάγκες των σύγχρονων ταξιδιωτών. Όπως και αποσκοπώντας στην περαιτέρω ενίσχυση του συστήματος franchise με τη μεταφορά σημαντικού αριθμού ιδιόκτητων καταστημάτων – κυρίως Εverest – σε νέους επενδυτές, διατηρώντας κατά κύριο λόγο την ιδιοκτησία των flagship σημείων, καθώς και των σημείων εντός των κλειστών αγορών και των σημείων ταξιδιωτικού ενδιαφέροντος (travel business).

Μεγέθη και επιδόσεις

Το αποτέλεσμα ήταν οι πωλήσεις του ομίλου Goody’s να αγγίξουν τα 219,1 εκατ. ευρώ. κατά την περσινή χρονιά, ενώ έναν χρόνο πριν διαμορφώθηκαν στα 128,1 εκατ. ευρώ. Τα μεικτά κέρδη του Ομίλου ήταν στα 83,5 εκατ. ευρώ με το μεικτό περιθώριο κέρδους να αυξάνεται στο 38,1%, από 37% το 2021.

Τα ΕΒΙΤDA του ομίλου ανήλθαν σε 23,5 εκατ. ευρώ, έναντι 14,2 εκατ. ευρώ κατά την προηγούμενη χρήση. Τα προ φόρων αποτελέσματα έδειξαν κέρδη 2,1 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 6,1 εκατ. ευρώ το 2021. Τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ήταν κέρδη ύψους 1,1 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 4,6 εκατ. ευρώ για τη χρήση 2021.

Η κυριαρχία των Goody’s Burger House

Οι συνολικές καθαρές πωλήσεις του συστήματος Goody’s σημείωσαν αύξηση κατά 41,3% έναντι του 2021. Εντός του 2022 συνεχίστηκε η ανάπτυξη του Goody’s Burger House με τρία νέα franchise σημεία σε Ζάκυνθο, Χανιά και Λευκάδα. Αναφορικά με τη διεθνή παρουσία του σήματος, εντός του 2022 λειτούργησαν 3 Goody’s Burger House σε τρεις νέες χώρες: την Κύπρο, τη Ρουμανία και τη Σαουδική Αραβία.

Βασική προτεραιότητα των Goody’s Burger House συνεχίζει να αποτελεί η σύνδεση της με το νεανικό κοινό-στόχος και στο πλαίσιο αυτό συμμετέχει σε συγκεκριμένες δράσεις όπως συναυλίες και φεστιβάλ, με πιο πρόσφατη αυτή στην Ημέρα Θετικής Ενέργειας της Amita Motion στο ΟΑΚΑ.

Η νέα εποχή των Everest

Οι συνολικές καθαρές πωλήσεις των Everest σημείωσαν αύξηση κατά 30,6% έναντι του 2021. Πέρυσι ξεκίνησε τη λειτουργία του ένα νέο franchise κατάστημα στη Λευκάδα και ένα νέο εταιρικό κατάστημα εντός του Δ.Α.Α. «Ελ. Βενιζέλος» με το νέο concept “everest exclusive”. Παράλληλα, ξεκίνησαν τη διεθνή τους ανάπτυξη με το πρώτο κατάστημα να λειτουργεί στη Β. Μακεδονία, και πιο συγκεκριμένο στο εμπορικό κέντρο Vero Center στα Σκόπια.

To 2022 ολοκληρώθηκε ο επανασχεδιασμός της εικόνας της μάρκας που είχε ως στόχο την επανατοποθέτηση της μάρκας στη συνείδηση του καταναλωτή ως ένα σύγχρονο food destination. Το Σεπτέμβριο παρουσιάστηκε η νέα εταιρική ταυτότητα της μάρκας που πλέον εκφράζει τη νέα εποχή everest.

Ανάπτυξη για τα Flocafé Espresso Room

Οι συνολικές καθαρές πωλήσεις των Flocafé σημείωσαν αύξηση κατά 61,7% έναντι του 2021. Το 2022 συνεχίστηκε η διεθνοποίηση του σήματος με την λειτουργία ενός νέου καταστήματος Flocafe Espresso Room στο διεθνές αεροδρόμιο Hamad στη Ντόχα. Επίσης εντός του 2022 ξεκίνησαν τη λειτουργία τους δύο νέα εταιρικά καταστήματα στην Αττική, εντός του εμπορικού κέντρου River West και εντός του Ellinikon Experience Center αντίστοιχα, και ένα νέο κατάστημα franchise στην Αττική.

Το casual dining της La Pasteria

Οι συνολικές καθαρές πωλήσεις του συστήματος La Pasteria σημείωσαν αύξηση κατά 74,3% έναντι του 2021. Η La Pasteria δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά της εστίασης και συγκεκριμένα του casual dining με 15 καταστήματα εντός Αττικής και ένα κατάστημα στη Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων τα 6 καταστήματα λειτουργούν εντός malls και εμπορικών κέντρων.

Τι φέρνει το μέλλον για τον όμιλο

Η διατήρηση και η ενδυνάμωση της ηγετικής θέσης των σημάτων βρίσκεται στο επίκεντρο των εκτιμήσεων του ομίλου για την ελληνική αγορά, μέσω της ανάπτυξης και ενδυνάμωσης των δικτύων του και μέσω νέων προϊοντικών πρωτοβουλιών και καινοτομιών, προσφέροντας στους καταναλωτές προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας. Αντίστοιχα προγραμματίζει την περαιτέρω επέκταση της παρουσίας των επιμέρους brands σε ευρύτερες γεωγραφικές ζώνες ενδιαφέροντος με τη σύναψη συνεργασιών με στρατηγικούς εταίρους.

Ομοίως θα συνεχιστούν οι επενδύσεις για την αναβάθμιση της καταναλωτικής εμπειρίας μέσω της ψηφιακής καινοτομίας και αύξηση των επιπέδων πιστότητας τους, μέσω εργαλείων και υπηρεσιών που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες. Και κυρίως ο εξορθολογισμός και η βελτιστοποίηση του λειτουργικού μοντέλου του ομίλου, και κατά συνέπεια ισχυροποίηση της χρηματοοικονομικής του θέσης, μέσα από στοχευμένες επενδυτικές κινήσεις και αποτελεσματικότερη διαχείριση του λειτουργικού του κόστους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.