27 Απρ 2024
READING

Με τζίρο πάνω από 200 εκατ. ευρώ η PepsiCo Hellas βάζει νέους στόχους

5 MIN READ

Με τζίρο πάνω από 200 εκατ. ευρώ η PepsiCo Hellas βάζει νέους στόχους

Με τζίρο πάνω από 200 εκατ. ευρώ η PepsiCo Hellas βάζει νέους στόχους

Πώς συνεχίζει το φιλόδοξο επενδυτικό της πλάνο

Πάνω από 200 εκατ. ευρώ τζίρο εμφάνισε η PepsiCo Hellas την περσινή χρονιά, καταγράφοντας ένα θετικό κλίμα με αισιόδοξες προοπτικές, παρά τις αυξήσεις σε κόστη ενέργειας και πρώτων υλών. Με όχημα εμβληματικά brands στην εγχώρια αγορά, η εταιρεία συνεχίζει το επενδυτικό πλάνο της στο πλαίσιο του οποίου εντάχθηκε το Lipton Ice Tea Sparkling, ο επαναπατρισμός της Ήβη και το νερό Eonio Λουτράκι το 2022.

Την αισιοδοξία που είχε διαμορφωθει νωρίτερα μέσα στη χρονιά για διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης έναντι του 2021, επιβεβαιώνουν τα δεδομένα των οικονομικών καταστάσεων, που αποτυπώνουν τις κινήσεις ανάπτυξεις στις οποίες προέβη η εταιρεία, οι οποίες της εξασφαλίζουν πως τα μερίδια σε επίπεδο όγκου έχουν πλέον σταθεροποιηθεί πάνω στο 12-13%, και η διείσδυση στην αγορά εστίασης είναι σαφώς καλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια.

Γιατί ήταν σημαντική η περσινή χρονιά

Το 2022 σήμανε για την PepsiCo Hellas την επιστροφή της στην παραγωγική δράση. Τον περασμένο Φεβρουάριο λάνσαρε για πρώτη φορά το νέο Lipton Ice Tea Sparkling στην έκθεση HORECA. Ως leader στην κατηγορία του ice tea, παρουσίασε την πρότασή της που αφορούσε ένα ανθρακούχο κρύο τσάι, χαμηλό σε θερμίδες, χωρίς συντηρητικά ή πρόσθετα γλυκαντικά, σε κουτί αλουμινίου 330ml, σε 3 γεύσεις, λεμόνι, ροδάκινο και λεμόνι χωρίς ζάχαρη.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, η εταιρεία αποφάσισε να αφήσει πίσω της το κακό παρελθόν για να επαναφέρει την παραγωγή των αναψυκτικών ΗΒΗ σε κουτί αλουμινίου, στις εγκαταστάσεις της ΕΨΑ στον Βόλο, με βάση τριετή συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο εταιρείες, προκειμένου να μεγενθύνει τα περίδιά της η PepsiCo Hellas στον τομέα των αναψυκτικών.

Εκτός από τα αναψυκτικά, η εταιρεία επανήλθε δυναμικά στη διανομή του νερού Eonio Λουτράκι της NU Aqua του επιχειρηματία Δημήτρη Μπαμπάκου, σε μια συνεργασία που ανακοινώθηκε με τον Σεπτέμβριο του 2021, εδραιώθηκε δε κατά την περσινή χρονιά με επενδύσεις ύψους 55 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των κτηριακών εγκαταστάσεων και των γραμμών παραγωγής του πρώην εργοστασίου της ΗΒΗ στο Λουτράκι, νέες εγκαταστάσεις και τέσσερις υπερσύγχρονες γραμμές παραγωγής για αναψυκτικά.

Πώς διαμορφώθηκαν τα μεγέθη του 2022

Σε συνάρτηση με όλα τα παραπάνω, η PepsiCo Ηellas εμφάνισε πέρυσι τζίρο που ξεπέρασε τα 200 εκατ. ευρώ με άνοδο 17,7% από το 2021, με προϊόντα όπως τα κορυφαία snacks Lay’s, Ruffles, Doritos, Kinder, αλλά και το Lipton και την Pepsi να έχουν σημαντική συνεισφορά στην ανοδική πορεία των πωλήσεων. Το μικτό αποτέλεσμα αυξήθηκε κατά 8%, στα 83,58 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, το κόστος πωλήσεων εμφάνισε μεγαλύτερη άνοδο (25,72%), φτάνοντας τα 117,6 εκατ ευρώ κυρίως λόγω του αυξημένου κόστους αγοράς των εμπορευμάτων και των πρώτων υλών, σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσά για τη χρήση 2021.

Την ίδια ώρα η εταιρεία παρουσίασε αύξηση 7,99% στα μικτά κέρδη, τα οποία έφθασαν τα 83,58 εκατ. ευρώ και αύξηση 37,57% στα προ φόρων κέρδη, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 5,7 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά, μετά τους φόρους, κέρδη αυξήθηκαν στα 5,74 εκατ. ευρώ, από 4,17 εκατ. ευρώ που ήταν το 2021.

Πέρυσι η εταιρεία προχώρησε σε πώληση εμπορικών σημάτων προς την εταιρεία του Ομίλου «Portfolio Concentrate Solutions Unlimited Company» , έναντι € 6,09 εκατ.

Το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας στις 31 Δεκεμβρίου 2022 ήταν 69,98 εκατ. ευρώ και οι εμπορικές απαιτήσεις που είχε έφθασαν τα 29 εκατ. ευρώ (+2,2 εκατ. ευρώ). Το σύνολο της καθαρής θέσης της PepsiCo Hellas ήταν 17,42 εκατ. ευρώ.

Το πλάνο

Για το 2023 η PepsiCo Hellas σχεδιάζει την περαιτέρω ανάπτυξη των υφιστάμενων προϊόντων της, καθώς και την προώθηση νέων στην αγορά, μέσω της υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος marketing. Μέσα από αυτήν τη στρατηγική κατεύθυνση, στόχος είναι η βέλτιστη ανταπόκριση στις νέες ανάγκες των καταναλωτών για υγιεινή διατροφή.

Επίσης στοχεύει στην υλοποίηση συνεργειών και δράσεων για τη μείωση των λειτουργικών της εξόδων με στόχο τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών, αξιοποιώντας στο μέγιστο τις οικονομίες κλίμακας, αλλά και στο μετασχηματισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας με γνώμονα τη βελτιστοποίηση της ροής των προϊόντων.

Όπως και στην περαιτέρω υλοποίηση της στρατηγικής προσέγγισης της αγοράς με τη δημιουργία νέων ισχυρών και σταθερών συνεργασιών, αλλά και τη μεταφορά τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης σε νέα ψηφιακά εργαλεία των συνεργατών – προμηθευτών.

Βιωσιμότητα και ανάπτυξη

Και όλα αυτά στο πλαίσιο ενίσχυσης των δράσεων κοινωνικής υπευθυνότητας της εταιρείας σε τρεις βασικούς άξονες, την υγιή επιχειρηματική ανάπτυξη, την έμφαση στο περιβάλλον και την ανταπόδοση στην κοινωνία.

Με αυτό το γνώμονα, η εταιρεία εστιάζει το ενδιαφέρον της στον τομέα της ανακύκλωσης με τη χρήση 100% ανακυκλώσιμου πλαστικού, στη μείωση της ενέργειας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όπως και στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

Προς την κατεύθυνση αυτή, έχει ήδη κινηθεί η PepsiCo Hellas εγκαθιστώντας στο χώρο του εργοστασίου φωτοβολταϊκό σύστημα 1.000 kW, το οποίο επί της παρούσης καλύπτει το 22% των αναγκών της εταιρείας σε ηλεκτρική ενέργεια. Μάλιστα έχουν ξεκινήσει ήδη οι εργασίες για την επέκτασή του σε 1.800 kW, προκειμένου να καλυφθεί το 40% των μελλοντικών αναγκών.

Ενώ έχει συνάψει και σύμβαση ενεργειακής απόδοσης με Co-man & 3PL για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 1.019 kWp, με σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την επίτευξη εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα υλοποιείται μια σειρά από νέα έργα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας και νερού στην παραγωγική διαδικασία. Εξάλλου στον εταιρικό στόλο προστέθηκε το πρώτο ηλεκτρικό VAN, το οποίο λειτούργησε ως πιλοτικό έργο που αναδείχθηκε ως το πρώτο E-Van με υπερκατασκευή στη PepsiCo Ευρώπης, επιτυγχάνοντας το στόχο της μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.