28 Απρ 2024
READING

Τι άλλαξε στα social media το 2023;

4 MIN READ

Τι άλλαξε στα social media το 2023;

Τι άλλαξε στα social media το 2023;

Social Media: Ανασκόπηση της χρονιάς

Το αχανές πεδίο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνεχίζει να εξελίσσεται, παρουσιάζοντας συχνά απρόβλεπτες δυναμικές που συναρπάζουν τόσο τους χρήστες όσο και τους marketers. Καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος του 2023, ορισμένες τάσεις γίνονται όλο και πιο εμφανείς, σηματοδοτώντας τις πιθανές διεξόδους για επιχειρήσεις και ιδιώτες κατά το επόμενο έτος.

Η εποχή των μικρών βίντεο

– Το ντόμινο του TikTok: Από την αλματώδη άνοδο του TikTok, το περιεχόμενο βίντεο μικρής μορφής (Short-Form Video Content) έχει γίνει κρίσιμο στοιχείο της εμπλοκής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εφαρμογές όπως το Instagram και το Facebook προσπάθησαν να επωφεληθούν από αυτή την τάση, υπογραμμίζοντας περαιτέρω τη σημασία της. Η στροφή προς το περιεχόμενο με προσανατολισμό στην ψυχαγωγία, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές αναρτήσεις που βασίζονται στην κοινωνική δικτύωση, υποδηλώνει μια ευρύτερη μετατόπιση στις προτιμήσεις των χρηστών.

Διαβάστε ακόμα: Ποιο είναι το “Twitter” της Meta;

– Τα οφέλη για τα brands: Τα ελκυστικά, μικροσκοπικά βίντεο αποτελούν βασικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις που θέλουν να τραβήξουν την προσοχή των καταναλωτών. Η ενσωμάτωση του χιούμορ, της σχετικότητας και της δημιουργικότητας μπορεί να είναι το κλειδί για την απελευθέρωση μιας μεγαλύτερης βάσης κοινού.

Η άνοδος του LinkedIn

– Μια δυναμική πλατφόρμα για επαγγελματίες: Το 2023 έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση της δραστηριότητας του LinkedIn (41%). Δεδομένα και δημοσκοπήσεις της πλατφόρμας επιβεβαιώνουν αυτή την τάση, δείχνοντας ότι περισσότεροι χρήστες ασχολούνται σταθερά με την πλατφόρμα, μοιράζονται πρωτότυπο περιεχόμενο και δικτυώνονται.

– Η μεγάλη επαγγελματική αλλαγή: Μια θεωρία πίσω από αυτή την ενισχυμένη δραστηριότητα θα μπορούσε να είναι η αμφιταλαντευόμενη δημοτικότητα του “X” του Elon Musk (πρώην Twitter). Καθώς οι επαγγελματίες αναζητούν αξιόπιστες πλατφόρμες, το LinkedIn, με τη συνεπή απόδοση και τη στοχευμένη προσέγγισή του, αποτελεί για αυτούς “καταφύγιο”.

Ο μετασχηματισμός του Twitter σε ‘X’

– Οι προκλήσεις για τη μετονομασία: Η μετάβαση από το Twitter στο ‘X’ αποτέλεσε σίγουρα έναυσμα για συζητήσεις. Ενώ ένα μέρος της βάσης των χρηστών έχει αγκαλιάσει την αλλαγή, ένα σημαντικό τμήμα εξακολουθεί να προσκολλάται νοσταλγικά στην επωνυμία Twitter. Η προσκόλληση αυτή υποδηλώνει ότι οι προσπάθειες για την αλλαγή της επωνυμίας, ειδικά για τόσο καθιερωμένες πλατφόρμες, μπορεί να απαιτούν μεγαλύτερες περιόδους προσαρμογής.

– Οι ανησυχίες των διαφημιστών: Η αλλαγή του ονόματος δεν είναι η μόνη ανησυχία. Οι αμφιλεγόμενες απόψεις του Musk και οι τροποποιημένες πολιτικές της πλατφόρμας για τη μετριοπάθεια έχουν οδηγήσει σε μείωση της εμπιστοσύνης των διαφημιστών. Με μείωση της διαφημιστικής δαπάνης κατά 60% σε ετήσια βάση – όπως έχει επισημάνει και ο ίδιος ο Musk – η μελλοντική κερδοφορία του X είναι αμφίβολη.

Το Instagram καλά κρατεί

– Εξέλιξη μέσω της ενσωμάτωσης: Η στρατηγική του Instagram να αφομοιώνει δημοφιλή χαρακτηριστικά από τους ανταγωνιστές του έχει λειτουργήσει υπέρ του. Με την ενσωμάτωση χαρακτηριστικών όπως τα ” Stories ” (μια ιδέα που γεννήθηκε από το Snapchat) και τα “Reels” (που αντικατοπτρίζουν το TikTok), το Instagram όχι μόνο διατήρησε τους υπάρχοντες χρήστες του αλλά και προσέλκυσε ένα νέο κοινό.

Διαβάστε ακόμα: Ποιες είναι οι προτιμήσεις της Gen Z στα social media και τα brands;

– Δημογραφικές διαφοροποιήσεις: Το TikTok μπορεί να είναι η πλατφόρμα που απευθύνεται στο νεανικό κοινό, αλλά τα Reels του Instagram παρουσιάζουν περιεχόμενο που βρίσκει απήχηση περισσότερο σε μια μεγαλύτερης ηλικίας δημογραφική ομάδα. Είναι επιτακτική ανάγκη οι marketers να προσαρμόζουν τις προσεγγίσεις περιεχομένου τους σε ευθυγράμμιση με αυτές τις συγκεκριμένες προτιμήσεις του κοινού.

Το μέλλον των social media

Το “μωσαϊκό” των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του 2023 είναι περίπλοκο, δυναμικό και αντανακλά ευρύτερες κοινωνικές αλλαγές. Για τις μάρκες και τους marketers, το μήνυμα είναι σαφές: η προσαρμοστικότητα, η κατανόηση των αποχρώσεων του κοινού και η συνεχής παρακολούθηση των τάσεων είναι τα κλειδιά της επιτυχίας. Καθώς ετοιμαζόμαστε για το 2024, το μόνο βέβαιο είναι ότι τα social media θα συνεχίσουν να μας εκπλήσσουν και να αναδιαμορφώνουν τις ψηφιακές μας εμπειρίες.

Με πληροφορίες από Social Media Today

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.