22 Νοέ 2024
READING

Γιατί τρομάζουν τα ελληνικά σούπερ μάρκετ τα μειωμένα περιθώρια κέρδους

4 MIN READ

Γιατί τρομάζουν τα ελληνικά σούπερ μάρκετ τα μειωμένα περιθώρια κέρδους

Γιατί τρομάζουν τα ελληνικά σούπερ μάρκετ τα μειωμένα περιθώρια κέρδους

Kατά τα λεγόμενα σημαντικού στελέχους της αγοράς, το ποσοστό με το οποίο δουλεύουν οι ελληνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, είναι μη βιώσιμο, επικαλούμενος τουλάχιστον τη φιλοσοφία και το μοντέλο λειτουργίας μεγάλων αλυσίδων του εξωτερικού. Συνολικά το ποσοστό καθαρού κέρδους για τα ελληνικά σούπερ μάρκετ το 2022 κινήθηκε στα επίπεδα του 1% μεσοσταθμικά, επιστρέφοντας ουσιαστικά στα επίπεδα του 2019. Θυμίζουμε ότι με βάση στοιχεία από το “Πανόραμα των Ελληνικών Σούπερ Μάρκετ”, το αντίστοιχο καθαρό περιθώριο του 2021 ήταν στο 2,2% και του 2020 στο 1,96% και το 2019 ήταν 0,98%.

Την ίδια ώρα ο όμιλος Σκλαβενίτη, ο οποίος αποτελεί μία διαρκώς αναπτυσσόμενη οντότητα, διευρύνοντας το εκτόπισμά του κάθε χρόνο, παρουσίασε τα οικονομικά του αποτελέσματα, στα οποία φαίνεται ότι σε τζίρο 4,47 δισεκατομμυρίων ευρώ, το καθαρό του κέρδος ήταν 58 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι δουλεύει με περιθώριο κοντά στο 1,5%. Και η περίπτωση του Σκλαβενίτη αποτελεί μία εξέχουσα συνθήκη, καθότι το σύνολο της αγοράς σε πολλές των περιπτώσεων δουλεύει με πολύ χαμηλότερα περιθώρια.

Ο ρόλος που έπαιξε το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους

Το ρόλο της στη γενικότερη εικόνα για το οργανωμένο λιανεμπόριο φέρεται να είχε και η διάταξη της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, που συνεχίστηκε από την παρούσα, βάσει της οποίας απαγορεύεται να πουλάει ένα σούπερ μάρκετ με περιθώριο μεγαλύτερο από αυτό της 1ης Σεπτεμβρίου του 2021. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με τις ανατιμήσεις , εάν κάποιος αγοράσει τα ίδια προϊόντα με τιμή 125 ευρώ ανά μονάδα και το μεικτό περιθώριό του παραμένει σταθερό στο 25%, τότε η τιμή μονάδας ανέρχεται στα 156,25 ευρώ. Στην πράξη λοιπόν το περιθώριο μπορεί να παραμένει σταθερό, αλλά οι τιμές αυξάνονται σύμφωνα με τα πληθωριστικά δεδομένα. Αυτό λοιπόν σημαίνει στην πράξη ότι η επιβολή του πλαφόν μεικτού κέρδους πραγματοποιείται μεν από πλευράς της κυβέρνησης αλλά δεν αφορά στο απόλυτο χρηματικό κέρδος, το οποίο κινείται ανοδικά λόγω της ταυτόχρονης αύξησης των τιμών.

Ο παραπάνω προβληματισμός για την αγορά, έρχεται ακόμα πιο έντονα στο προσκήνιο καθότι όπως αναφέρουν στο Total Business άνθρωποι που γνωρίζουν τα δεδομένα της αγοράς, οι πιέσεις που υπέστη ο κλάδος λόγω του αυξημένου κόστους ενέργειας, του μεταφορικού κόστους και του πληθωρισμού ήταν μεγάλες. Πιέσεις που ακόμα και αυτή τη στιγμή όχι μόνο δεν έχουν κοπάσει αλλά συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Μάλιστα και η πρόσφατη κακοκαιρία Daniel, που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή μεγάλου μέρους του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου της Θεσσαλίας, αναμένεται ότι θα επηρεάσει σημαντικά το κόστος των πρώτων υλών όπως οι ζωοτροφές και τα παραγόμενα αγαθά όπως για παράδειγμα το γάλα και κατ’ επέκταση θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις στα τελικά σημεία πώλησης.

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η μείωση της κατανάλωσης σε όγκο, η οποία αποτελεί ακόμα βασικότερη ανησυχία των στελεχών στα σούπερ μάρκετ. Να θυμίσουμε εδώ ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της NielsenIQ οι πωλήσεις σε όγκο για το σύνολο των FMCGs (στοιχεία YTD έως 18 Ιουνίου), εμφάνισαν αρνητική τάση, στο -2,5% γεγονός που υποδηλώνει ότι η ανάπτυξη της αγοράς σε τζίρο κατά 8,7% στην ίδια περίοδο ήταν καθαρά πληθωριστική, με την κατανάλωση να περιορίζεται.

Σημείο των καιρών η ιδιωτική ετικέτα

Σημείο των καιρών όμως αποτελεί και το γεγονός ότι τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας έχουν κερδίσει δύο μονάδες και αρκετές αλυσίδες ποντάρουν σε αυτά για να ενισχύσουν την κατανάλωσή τους επειδή είναι φθηνότερα σε σχέση με τα επώνυμα. Ταυτόχρονα όμως οι προμηθευτές και η βιομηχανία που έχουν επενδύσει στα επώνυμα προϊόντα τους με μάρκετινγκ, διαφήμιση και πολλές επενδύσεις σε προσωπικό και εργοστάσια – εξοπλισμό, δεν δείχνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την εξέλιξη αυτή.

Τα πρόσφατα στοιχεία της Circana καταδεικνύουν το γεγονός ότι τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας αύξησαν κατά 2 μονάδες τη συμμετοχή τους στο τζίρο των ταχυκίνητων αγαθών που πωλούν τα σούπερ μάρκετ, φτάνοντας από το 24,3 το 2020, στο 26,3 τον Ιούνιο του 2023. Αντίστροφη είναι η εικόνα στα επώνυμα προϊόντα, όπου η συμμετοχή τους στο τζίρο των ταχυκίνητων αγαθών μειώθηκε επίσης μεριδιακά κατά 2 μονάδες από τις 75,7 του 2020 σε 73,7 τον Ιούνιο του 2023, γεγονός που σημαίνει ότι τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας κερδίζουν μερίδιο από τα επώνυμα και επομένως η εξέλιξη αυτή δικαιολογεί -εκτός των άλλων- και την απόφαση της ΑΒ Βασιλόπουλος να συστήσει αυτόνομο τμήμα για την ιδιωτική ετικέτα.

Σημειώνεται ότι με βάση τα ίδια στοιχεία, στην κατηγορία των τροφίμων οι πωλήσεις προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας είχαν μερίδιο πωλήσεων 24,3 μονάδες, ενώ τον Ιούνιο του 2023 έφτασαν στις 26,5. Η μεγαλύτερη μεταβολή παρατηρείται στα προϊόντα ατομικής υγιεινής και περιποίησης όπου το μερίδιό τους από 17,3 μονάδες το 2021 έφτασε τον Ιούνιο που πέρασε στις 22,1, ενώ σε ό,τι αφορά τα προϊόντα φροντίδας σπιτιού από τις 22,7 μονάδες το 2021, τον φετινό Ιούνιο έφτασε στις 26,6.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.