26 Απρ 2024
READING

Click, Shop, Track: Ο νέος κανόνας των παραδόσεων στο ηλεκτρονικό εμπόριο

3 MIN READ

Click, Shop, Track: Ο νέος κανόνας των παραδόσεων στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Click, Shop, Track: Ο νέος κανόνας των παραδόσεων στο ηλεκτρονικό εμπόριο

E-commerce: Ενημερώσεις αποστολής σε πραγματικό χρόνο

Καθώς οι ηλεκτρονικές αγορές εδραιώνονται όλο και περισσότερο στην καθημερινότητά μας, οι καταναλωτές εκφράζουν τις απαιτήσεις τους δυνατά και ξεκάθαρα: θέλουν ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο, διαφανείς ενημερώσεις σχετικά με τις παραγγελίες τους. Και με την περίοδο των γιορτών να πλησιάζει, η απαίτηση αυτή γίνεται όλο και πιο έντονη, γεγονός που ωθεί τους κολοσσούς του ηλεκτρονικού εμπορίου και τις νεοσύστατες επιχειρήσεις να καινοτομούν και να επανασχεδιάζουν τα συστήματά τους για να βελτιώσουν την εμπειρία των πελατών.

Η Zappos συντονίζεται με τα σχόλια των πελατών

Ο αμερικανικός διαδικτυακός retailer παπουτσιών που ξεκίνησε το 1999, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα brand που λαμβάνει υπόψη του τα σχόλια των καταναλωτών. Οι έρευνές της Zappos μετά την αγορά αποκάλυψαν την ομόφωνη επιθυμία για περισσότερες ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την κατάσταση της παραγγελίας. Σε απάντηση, η εταιρεία εργάστηκε επιμελώς για να βελτιώσει τις διαδικασίες ειδοποίησής της, διασφαλίζοντας ότι οι πελάτες παραμένουν ενημερωμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέλιξης της παραγγελίας τους.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το TikTok μπαίνει στο e-commerce

Η αυξανόμενη ζήτηση για διαφάνεια στην παράδοση

Μια μελέτη από το Ινστιτούτο ερευνών, Baymard, ανέδειξε αυτή την αυξανόμενη τάση, αποκαλύπτοντας ότι για το 56% των online αγοραστών, η δυνατότητα ελέγχου της κατάστασης παράδοσης και παρακολούθησης των παραγγελιών αποτελεί πρωταρχικό χαρακτηριστικό. Εν αναμονή της περιόδου των εορτών, που ενδεχομένως να οδηγεί σε ελλείψεις αποθεμάτων και μπερδέματα παραγγελιών, η δυνατότητα αυτή δεν είναι απλώς μια διευκόλυνση – είναι απαραίτητη.

Η μη τήρηση των υποσχέσεων παράδοσης ή η μη ενημέρωση των πελατών μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις. Μια κακή εμπειρία μπορεί όχι μόνο να τροφοδοτήσει αρνητικές διαδικτυακές κριτικές ή να αποτρέψει τους πελάτες από το να προβούν σε άλλη αγορά, αλλά υπάρχουν και νομικές επιπτώσεις.

Οι μάρκες πρέπει να εκπληρώνουν τις παραγγελίες εντός του διαφημισμένου χρονικού πλαισίου, όπως αποδεικνύεται από τον βαρύ διακανονισμό που αναγκάστηκε να κάνει η Hey Dude με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου της Αμερικής (FTC). Η εταιρεία, που ανήκει στην Crocs, διευθέτησε πρόσφατα τους ισχυρισμούς ότι απέτυχε να ενημερώσει τους πελάτες για τις καθυστερήσεις αποστολής ή να παρέχει ακριβείς επιστροφές χρημάτων, συμφωνώντας να καταβάλει 1,82 εκατομμύρια ευρώ στην FTC.

Καινοτομίες στον ορίζοντα

Οι μάρκες ανταποκρίνονται στην πρόκληση, καινοτομώντας με διάφορους τρόπους. Η Birdy Grey, μια DTC μάρκα νυφικών φορεμάτων, αντιμετώπισε εμπόδια με τον εντοπισμό φορεμάτων που κατασκευάστηκαν κατά παραγγελία στην Κίνα. Η λύση της; Ένα σύστημα παρακολούθησης με τεχνητή νοημοσύνη, που παρέχει στους πελάτες λεπτομερείς ενημερώσεις από τη γραμμή παραγωγής του φορέματος μέχρι την παράδοσή του.

Η ολοκληρωμένη συνεργασία μεταξύ της παραγωγής, του marketing και των ομάδων αποθήκης είναι ζωτικής σημασίας. Η εξασφάλιση της αρμονικής συνεργασίας αυτών των τμημάτων μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την εμπειρία του πελάτη.

Προσαρμογή της εμπειρίας

Μάρκες όπως το Amazon βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της εξατομίκευσης της εμπειρίας αποστολής. Από την επιλογή του τύπου ειδοποίησης έως τη λήψη οπτικών επιβεβαιώσεων συσκευασίας, είναι προφανές ότι η παροχή ελέγχου στον πελάτη είναι υψίστης σημασίας στον σημερινό κόσμο του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Διαβάστε ακόμα: Πώς οι απροβλημάτιστες επιστροφές κάνουν τη διαφορά στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Επιπλέον, οι προνοητικές μάρκες, όπως η AS Beauty, θέτουν νέα πρότυπα, ενημερώνοντας τους πελάτες για πιθανές καθυστερήσεις και δίνοντας συντηρητικά χρονοδιαγράμματα παράδοσης, εξασφαλίζοντας ότι συχνά υπερβαίνουν τις προσδοκίες.

Οι ενημερώσεις αποστολής σε πραγματικό χρόνο δεν αποτελούν πλέον πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα. Καθώς οι μάρκες ακούνε τους καταναλωτές τους και καινοτομούν, ανοίγουν το δρόμο για μια πιο διαφανή, αποτελεσματική και ελκυστική εμπειρία ηλεκτρονικών αγορών – κι αυτό περιλαμβάνει και τη διαφάνεια στην παράδοση. Προχωρώντας ακόμη περισσότερο στην ψηφιακή εποχή, είναι σαφές ότι οι μάρκες που δίνουν προτεραιότητα στα σχόλια των πελατών και προσαρμόζονται ανάλογα θα οδηγήσουν την κούρσα.

Με πληροφορίες από Modern Retail

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.