18 Νοέ 2024
READING

Γλυκά κέρδη και πικρή ζημία για την Στάμου

3 MIN READ

Γλυκά κέρδη και πικρή ζημία για την Στάμου

Γλυκά κέρδη και πικρή ζημία για την Στάμου

Τι έφερε το επενδυτικό πλάνο των 15 εκατ. ευρώ της Γιώτης για τη γαλακτοβιομηχανία

Η ρήση “ουδέν κακόν αμιγές καλού” φαίνεται πως ισχύει στην περίπτωση της γαλακτοβιομηχανίας Στάμου που κατέγραψε ζημία άνω του 1 εκατ. ευρώ ως συνέπεια του αυξημένου λειτουργικού κόστους το 2022. Την ίδια στιγμή όπως η εταιρεία που ανήκει στον όμιλο Γιώτης είδε την κερδοφορία της να ενισχύεται κατά 4,5 εκατ. ευρώ για το δίκτυο των 23 εταιρικών της καταστημάτων.

Όταν το 2018 η εταιρεία Γιώτης αποφάσισε την εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας Στάμου, πραγματοποίησε ένα σημαντικό άνοιγμα στην αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων. Ως μία από τις ιστορικότερες επιχειρήσεις τροφίμων της χώρας από το 1930, η ηγετική θέση της Γιώτης σε προϊόντα όπως ο άνθος αραβοσίτου, η κρέμα καραμελέ, το φρουΐ ζελέ, τα προϊόντα μαγειρικής και τα βρεφικά είδη, συμπληρώθηκε ιδανικά από την εταιρεία Στάμου που από το 1964 παράγει κρέμες, ρυζόγαλο και πρόβιο γιαούρτι στο πήλινο δοχείο.

Και πράγματι, το “πάντρεμα” των δύο επιχειρήσεων είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της τεχνογνωσίας τους, δημιουργώντας νεά επιτυχημένα προϊόντα με έμφαση στα γλυκίσματα όπου ο όμιλος Γιώτης έχει μεγάλη εμπειρία.

Επενδύσεις και επεκτάσεις

Βασικό όχημα για την εξέλιξη αυτή αποτέλεσε το επενδυτικό πλάνο για την επέκταση των παραγωγικών εγκαταστάσεων της Στάμου, που συνεχίστηκε και τα προηγούμενα χρόνια με επίκεντρο την ενίσχυση των κτιριακών εγκαταστάσεων και την προσθήκη νέου μηχανολογικού εξοπλισμού. Ήδη η Γιώτης είχε προχωρήσει εντός του 2020 σε κινήσεις για την επέκταση του εργοστασίου που διατηρεί στο Αγρίνιο, το οποίο είχε αποκτήσει μετά την εξαγορά των εγκαταστάσεων της προϋπάρχουσας βιομηχανίας παραγωγής ζαχαρόπηκτων προϊόντων, Φλώρα. Πρόκειται για το εργοστάσιο, την κατασκευή του οποίου ολοκλήρωσε η επιχείρηση το 2015 με συνολική επιφάνεια 10.000 τ.μ., προκειμένου να ενισχύσει την παραγωγική της δυναμική.

Ένα μέρος των προγραμματισμένων επενδύσεων υλοποιήθηκε εντός του 2020, όταν η Γιώτης επένδυσε συνολικό ποσό 9,9 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία χώρων γραφείων στη γαλακτοβιομηχανία Στάμου Α.Ε. στη λεωφόρο Καραμανλή στις Αχαρνές, όπου βρίσκεται η έδρα της. Ταυτόχρονα προχώρησε και σε δαπάνη 4,2 εκατ. ευρώ για την επέκταση των παραγωγικών εγκαταστάσεων με την προσθήκη εξοπλισμού στη μονάδα του Αγρινίου.

Ισχυρό εταιρικό δίκτυο

Σήμερα η Στάμου απασχολεί πάνω από 290 εργαζομένους και ελέγχει δίκτυο 23 γαλακτοπωλείων, έχοντας διπλασιάσει σχεδόν το δίκτυό της, αλλά και τον τζίρο της την τελευταία πενταετία, από τότε δηλαδή που εξαγοράστηκε από τη βιομηχανία Γιώτης.

Τα καταστήματα μάλιστα αποτελούν εταιρική επένδυση και δεν λειτουργεί κάποιο σύστημα franchise, ενώ η τροφοδοσία με την πρώτη ύλη, το γάλα, πραγματοποιείται από κτηνοτορφικές μονάδες στην Αττική, ώστε η μεταφορά και η επεξεργασία να γίνονται σε χρόνο που δεν ξεπερνά τις 24 ώρες από το άρμεγμα.

Κέρδη αλλά και ζημία

Κατά το 2022 η Στάμου πρόσθεσε σχεδόν 4,5 εκατ. ευρώ στις πωλήσεις της, αλλά οι ζημίες ξεπέρασαν το 1 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών το 2022 ανήλθε σε 29,5 εκατ. ευρώ, από 25 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ το αποτέλεσμα μετά από φόρους ανήλθε σε ζημίες 1,3 εκατ. ευρώ, από ζημίες 0,3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Το κόστος λειτουργίας έχει αυξηθεί για την εταιρεία γαλακτοκομικών, με ενδεικτικό το γεγονός ότι τα έξοδα για λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθαν σε 223.604 ευρώ, από 148.234 ευρώ στην προηγούμενη χρήση, ενώ αύξηση σημειώθηκε και στους λογαριασμούς φυσικού αερίου. Το σύνολο των καθαρών απαιτήσεων στο τέλος του 2022 ήταν 1,1 εκατ. ευρώ, από 0,9 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν. Οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις ανέρχονται σε 7,4 εκατ. ευρώ, από 9,1 εκατ. ευρώ, και τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν σε 0,9 εκατ. ευρώ, από 0,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Ούτε όμως ο μητρικός όμιλος της Γιώτης έμεινε αλώβητος από την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των πρώτων υλών. Κατά τη χρήση 2021 ο κύκλος εργασιών του ομίλου που δραστηριοποιείται και εκτός Ελλάδος -σε περισσότερες από 25 χώρες- με χιλιάδες κωδικούς- διατηρήθηκε πάνω από το ψυχολογικό φράγμα των 100 εκατ. ευρώ, φθάνοντας στα 103,979 εκατ. ευρώ από 111,221 εκατ. ευρώ το 2020 παρουσιάζοντας μείωση 6,51%.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.