18 Ιαν 2025
READING

Πώς υλοποιήθηκε το επενδυτικό πλάνο της Tetra Pak

5 MIN READ

Πώς υλοποιήθηκε το επενδυτικό πλάνο της Tetra Pak

Πώς υλοποιήθηκε το επενδυτικό πλάνο της Tetra Pak

Επένδυσε 30 εκατ. ευρώ για συλλογή και ανακύκλωση χάρτινων συσκευασιών

Τα συστήματα τροφίμων, η κυκλική οικονομία, το κλίμα, το περιβάλλον και η κοινωνική βιωσιμότητα βρίσκονται στο επίκεντρο των επενδυτικών σχεδίων της Tetra Pak, που δραστηριοποιείται στην εγχώρια αγορά πάνω από 40 χρόνια. Η σουηδικής προέλευσης εταιρεία του ομίλου Tetra Laval μέσω των επενδύσεων και των στρατηγικών της κινήσεων έχει υλοποιήσει μια σειρά από καινοτομίες που άλλαξαν την πορεία των συσκευασιών και στη χώρα μας και διεθνώς.

Τέσσερις δεκαετίες καινοτομίας

Η Tetra Pak βρίσκεται σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό με όχημα τις πρωτοποριακές συσκευασίες της που βρίσκουν οι καταναλωτές σε προϊόντα εταιρειών όπως Coca Cola 3E, ΜΕΒΓΑΛ, Κρι Κρι, Pepsico, Δέλτα, Friesland Campina (ΝΟΥΝΟΥ), Μινέρβα Ελαιουργική. Με την καινοτομία να διέπει κάθε της βήμα, ήδη από την πρώτη εμφάνιση της τετράεδρης χάρτινης συσκευασίας Tetra Classic το 1952, μέχρι σήμερα που οδηγός της αποτελεί η ανάγκη για βιωσιμότητα, η Tetra Pak επενδύει διαχρονικά στο μέλλον.

Με παρουσία σε περισσότερες από 160 χώρες, κύκλο εργασιών πάνω από 11 δισ. ευρώ, 54 εργοστάσια και περίπου 25 χιλιάδες εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, η εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Ruben Rausing το 1951 στο Λουντ, της Σουηδίας, πρωτοπόρησε στον τομέα της ασηπτικής επεξεργασίας κατά τη συσκευασία υγρών τροφίμων, ώστε ευαίσθητα τρόφιμα να μπορούν να διανεμηθούν σε μεγαλύτερες αποστάσεις με ασφάλεια.

Κάτι που έκανε και χρόνια αργότερα, σε μία χρονική περίοδο που οι επιπτώσεις του Covid-19, οι γεωπολιτικές προκλήσεις, όπως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και η αβεβαιότητα δημιούργησαν οικονομικές προκλήσεις και ανασφάλεια για τη βιομηχανία και τους καταναλωτές.

Την ίδια στιγμή που ο τομέας των τροφίμων λόγω της μαζικότητάς του, ευθύνεται για ένα πολύ μεγάλο μέρος από την κακή διαχείριση των συσκευασιών μετά τη χρήση τους, ενώ σύμφωνα με μετρήσεις, περίπου το 1/3 των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, προέρχεται από το παγκόσμιο σύστημα των τροφίμων, σε όλη την αλυσίδα του.

Στοχευμένες δράσεις το 2022

Για την προστασία του οικοσυστήματος και της κοινωνίας, η Tetra Pak μέσα στο 2022 μείωσε κατά 39% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου των δραστηριοτήτων της, με το 84% της ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, γεγονός που την φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου της για μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030.

Ενώ την ίδια στιγμή εξοικονόμησε 131 χιλιάδες τόνους διοξειδίου του άνθρακα, από την πώληση 8,8 δισεκατ. συσκευασιών και 11,9 δισεκατ. από καπάκια, κατασκευασμένα από φυτικά υλικά.

Οι χάρτινες συσκευασίες

Η εταιρεία επένδυσε 30 εκατ. ευρώ για την αποτελεσματικότερη συλλογή και ανακύκλωση χάρτινων συσκευασιών, ενώ 1,2 εκατ. τόνοι συσκευασιών συνελέγησαν και ανακυκλώθηκαν παγκοσμίως.

Δοκίμασε μία πρωτοπόρο για τη βιομηχανία επένδυση, για την αντικατάσταση του λεπτού στρώματος αλουμινίου στις ασηπτικές χάρτινες συσκευασίες από χαρτόνι, που αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό στο ταξίδι της για μια πλήρως ανανεώσιμη ασηπτική συσκευασία.

Αναγνωρίστηκε για την ηγετική της θέση στην εταιρική διαφάνεια και τις πρωτοβουλίες της για την κλιματική αλλαγή και τα δάση από τον παγκόσμιο μη κερδοσκοπικό περιβαλλοντικό οργανισμό CDP, εξασφαλίζοντας μια θέση στη διάσημη «A List» για 4η συνεχή χρονιά.

Σχεδίασε μια νέα μέθοδο επεξεργασίας ροφημάτων σόγιας, καθώς και μια νέα τεχνολογία για τη μετατροπή του Brewer’s Spent Grain σε φυτικό ρόφημα, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη διατροφική αξία και λιγότερα απορρίμματα.

Κοινωνική δράση

Παρείχε τη δυνατότητα σε 66 εκατ. παιδιά σε 44 χώρες να έχουν πρόσβαση σε θρεπτικά ροφήματα, μέσω προγραμμάτων σίτισης σε σχολεία, συμβάλλοντας στη βελτίωση της υγείας τους, την παρακολούθηση των μαθημάτων και τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης.

Ενώ εφοδίασε με γάλα τα γαλακτοκομεία σε 22 Dairy Hub Projects μέσω περίπου 44.000 αγροτών, στην πλειοψηφία τους μικροκαλλιεργητές, ως μέρος του εκτενούς πλάνου της εταιρείας για τη δημιουργία τοπικών αλυσίδων αξίας για γαλακτοκομικά προϊόντα.

Αποκατέστησε 870 χιλιάδες τ.μ., που ισοδυναμούν με 136 γήπεδα ποδοσφαίρου, μέσω του «Araucaria Conservation Programme» στη Βραζιλία, του πρώτου προγράμματος για την αποκατάσταση γης στη βιομηχανία.

Όπως και ακολούθησε τις κατευθυντήριες γραμμές των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και έκανε σημαντικά βήματα προόδου όσον αφορά τη διαφορετικότητα, την ισότητα και την ένταξη (DE&I).

Το όραμα για το μέλλον

Το όραμα της Tetra Pak για το μέλλον περιλαμβάνει τη συμβολή της στην κυκλική οικονομία και την εκκίνηση της πρωτοβουλίας “Go Nature Go Carton”, για τη δημιουργία ακόμα πιο βιώσιμων, χάρτινων συσκευασιών. Οι συσκευασίες αυτές αποτελούνται από φυτικά υλικά, είναι πλήρως ανανεώσιμες, ανακυκλώσιμες και με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα. Η Tetra Pak ενισχύει την ανακύκλωση καθώς δημιουργεί χάρτινες συσκευασίες σχεδιασμένες για να ανακυκλώνονται.

Αποτελούνται από ανανεώσιμα υλικά, όπως το χαρτί, σε ποσοστό κατά μέσο όρο 70%, που προέρχεται από ξύλο από υπεύθυνα αναπτυσσόμενα δάση. Παράλληλα, η Tetra Pak δεσμεύεται για χρήση 10% ανακυκλωμένου πλαστικού στις χάρτινες συσκευασίες της μέχρι το 2025, ενώ μειώνει τα απορρίμματα μέσω της καινοτομίας των μη αποσπώμενων καπακιών στις συσκευασίες.

Κλειδί για την περαιτέρω επέκταση της κουλτούρας ανακύκλωσης στη χώρα μας, αποτελεί η συνεργασία για την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών, καθώς και η ενίσχυση όλης της αλυσίδας συλλογής και ανακύκλωσης των χάρτινων συσκευασιών.

Με κάθε πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας, η Tetra Pak, με κύκλο εργασιών που άγγιζε τα 49 εκατ. ευρώ το 2022, συνεχίζει να αποδεικνύεται πρωτοπόρος στην ανακύκλωση των χάρτινων και εύκαμπτων συσκευασιών που διακινούνται τα τρόφιμα, τα ποτά και οι χυμοί.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.