Μείωση όγκου, ενίσχυση ηλεκτρονικών πωλήσεων αλλά και ιδιωτικής ετικέτας
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της NielsenIQ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα πραγματικά δεδομένα από την Lidl ως το μόνο discount κανάλι στην εγχώρια αγορά, στο α’ εξάμηνο του 2023 η αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων εμφάνισε αύξηση πωλήσεων σε αξία 8,7% με μείωση όγκου περίπου 2,5%, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ανάπτυξη της αγοράς είναι καθαρά πληθωριστική, με την κατανάλωση να περιορίζεται.
Η τάση αυτή, σύμφωνα με την NielsenIQ, οδηγείται κυρίως από τα τρόφιμα, τόσο τα φρέσκα (+9,2%) όσο και τα τυποποιημένα (+9,4%), με τα bazaar προϊόντα να εμφανίζουν την πιο μετριοπαθή ανάπτυξη, στο +2,7%, ενώ την ίδια στιγμή οι μεγάλες FMCG κατηγορίες της οικιακής χρήσης, καθώς και της προσωπικής φροντίδας παρουσιάζουν σημαντική αύξηση πωλήσεων σε αξία, στο +10,6% και +7,8% αντίστοιχα.
Ταυτόχρονα, λιανέμποροι και προμηθευτές εντείνουν ακόμη περισσότερο την προσπάθειά τους να είναι όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικοί προσφέροντας στους αγοραστές όλο και περισσότερες προσφορές, με το ποσοστό προωθητικής έντασης στην αγορά να έχει φτάσει για το πρώτο εξάμηνο του έτους το εντυπωσιακό ποσοστό του 69,3% για τα επώνυμα FMCG προϊόντα.
Οι επενδύσεις στην ιδιωτική ετικέτα
Τα στοιχεία και της Circana και της NielsenIQ έδειξαν ξεκάθαρα την στροφή των καταναλωτών στα προϊόντα της ιδιωτικής ετικέτας, που ευνοήθηκαν ιδιαίτερα και με το λανσάρισμα του θεσμού “Καλάθι του Νοικυριού” που συμπληρώνει έναν χρόνο στα ράφια.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα PL αύξησαν τα μερίδιά τους στο 24,8 το πρώτο εξάμηνο του 2023. Αντίστροφη είναι η εικόνα στα επώνυμα προϊόντα, όπου η συμμετοχή τους στο τζίρο των ταχυκίνητων αγαθών μειώθηκε επίσης μεριδιακά κατά 2 μονάδες από τις 75,7 του 2020 σε 73,7 τον Ιούνιο του 2023, γεγονός που σημαίνει ότι τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας κερδίζουν μερίδιο από τα επώνυμα – που βαίνει αυξανόμενο.
Το μερίδιο αυτό μάλιστα, ειδικότερα για την μεγάλη κατηγορία των προϊόντων οικιακής φροντίδας, είναι αρκετά πιο υψηλό, έχοντας φτάσει στο 35,2%, σχεδόν 2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα απ’ ότι ήταν στο κλείσιμο του 2022.
Τι συμβαίνει με τις ηλεκτρονικές πωλήσεις
Οι έξι μήνες του 2023 είδαν τις πωλήσεις των ηλεκτρονικών καταστημάτων των σούπερ μάρκετ να αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς, δικαιώνοντας τις κινήσεις των παικτών της αγοράς για επενδύσεις στα e-shop τους και παρά το γεγονός ότι τα περιορισμένα περιθώρια κερδοφορίας τους, έφερε πρόσθετες χρεώσεις στην παράδοση προϊόντων.
Για το πρώτο μισό του 2023, η αύξηση του τζίρου των online super market άγγιξε το 15% και 153 εκατ. ευρώ σε τιμές λιανικής συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Convert Group. Τα δεδομένα αφορούν την απόδοση των ηλεκτρονικών καταστημάτων των σούπερ μάρκετ, χωρίς να περιλαμβάνονται Q-Commerce παίκτες με δικές τους αποθήκες όπως οι Box, eFood Market, Instashop, Pop Market, Rabbit & Wolt Market που κερδίζουν ωστόσο συνεχώς μερίδιο στην ελληνική αγορά.
Την ίδια στιγμή οι συμπράξεις των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ με εταιρείες delivery, όπως η efood, η Wolt, η BOX, η InstaShop και πλέον και το Skroutz, δείχνουν ότι προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα και τις τάσεις της αγοράς, που θέλουν ευκολία και ταχύτητα, δημιουργώντας ευέλικτα επιχειρηματικά μοντέλα, τα οποία ανταποκρίνονται στην αυξανόμενη ζήτηση για γρήγορες ηλεκτρονικές αγορές και ακόμη πιο γρήγορες παραδόσεις προϊόντων.
Παρόλα αυτά τη μεγαλύτερη ανάπτυξη κατέγραψε η NielsenIQ στα μεγαλύτερα σε τετραγωνικά καταστήματα, όπως τα hypermarkets και τα καταστήματα άνω των 2.500 τ.μ., κατά 13,4%, γεγονός που οφείλεται, ενδεχομένως στην αυξανόμενη τάση των καταναλωτών να αναζητούν περισσότερες προσφορές, καθώς και πιο χαμηλές ή ανταγωνιστικές τιμές.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.