28 Απρ 2024
READING

Θεοδωρόπουλος – Χαλιορής: Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι «ρίχνουν» λεφτά στα θερμοκήπια 

4 MIN READ

Θεοδωρόπουλος – Χαλιορής: Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι «ρίχνουν» λεφτά στα θερμοκήπια 

Θεοδωρόπουλος – Χαλιορής: Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι «ρίχνουν» λεφτά στα θερμοκήπια 

Οι επενδύσεις δύο σημαντικών επιχειρηματιών στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής παρά το γεγονός ότι ξεκίνησαν πριν από μερικά χρόνια, συνεχίζονται έως και σήμερα. Και οι δύο είναι επικεφαλής σε μεγάλους ομίλους της χώρας. Ο λόγος για τον επικεφαλής της Bespoke Holdings, Σπύρο Θεοδωρόπουλο, που διατηρεί εταιρείες όπως η Νίκας, οι Ελληνικοί Χυμοί, η ΙΟΝ αλλά και για τον Κωνσταντίνο Χαλιορή που σε κοινοπραξία με τον όμιλο χαλυβουργικών προϊόντων, Έλαστρον, και τον επιχειρηματία Θανάση Καλπίνη έχουν επίσης κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. 

Το ενδιαφέρον είναι ότι παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ακριβές επενδύσεις και απαιτούν σημαντικά κεφάλαια οι επενδύσεις στα θερμοκήπια υδροπονικής καλλιέργειας συνεχίζονται. 

Ο όμιλος Πλαστικά Θράκης έχει δημιουργήσει την εταιρεία Θερμοκήπια Θράκης με την Έλαστρον και αυτή την περίοδο προχωράει στην προσθήκη 130 στρεμμάτων θερμοκηπίων υδροπονικής καλλιέργειας στο γεωθερμικό πεδίο του Νέου Ερασμείου της Ξάνθης. Πρόκειται για μία επενδυτική κίνηση που λαμβάνει χώρα σε δύο επμέρους φάσεις. 

Η πρώτη φάση αφορά στην εγκατάσταση επιπλέον 70 στρεμμάτων καλλιέργειας έως και το τέλος του 2023. Η δεύτερη φάση για τα υπόλοιπα 60 στρέμματα που επίσης θα προστεθούν στην παραγωγική της δυναμική θα ξεκινήσει το 2025 προκειμένου να ολοκληρωθεί το 2026. Πρόκειται για επένδυσην που αντλεί κεφάλαια και από τον αναπτυξιακό νόμο και το συνολικό της ύψος ανέρχεται στα 14,7 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία επιχορηγούνται τα 3,6 εκατομμύρια ευρώ.

Παρουσία στην αγορά με επώνυμο συσκευασμένο προϊόν

Οι επενδύσεις αυτές θα έρθουν να ενισχύσουν την υφιστάμενη καλλιέργειας ντομάτας, αγγουριού και μελιτζάνας. Η Θερμοκήπια Θράκης έχει δημιουργήσει τον τελευταίο καιρό και επώνυμη συσκευασία νωπών προϊόντων, τα οποία διαθέτει στο σύνολο των ελληνικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Στόχος της είναι να συστηθεί στην αγορά με brand και να καθιερωθεί μέσα από αυτό τα επόμενα χρόνια, σε έναν κλάδο όπως αυτός των οπωροκηπευτικών, όπου το μεγαλύτερο μέρος των λαχανικών πωλούνται χωρίς ετικέτα και επωνυμία. Ένα μέρος που παράγει, προς το παρόν περιορισμένο ποσοτικά, διατίθεται και στο εξωτερικό στις κοντινές αγορές των Βαλκανίων αλλά και στην Κύπρο. Η επιχείρηση έχει εισέλθει στην αγορά με επώνυμα προϊόντα, υπό την ονομασία «Ο Κήπος της Ξάνθης», χρησιμοποιώντας καινοτόμες και επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες. 

Το συνολικό παραγωγικό δυναμικό των θερμοκηπίων Θράκης είναι στα 185 στρέμματα στην Ξάνθη υδροπονικά λαχανικά́ με χρήση γεωθερμικής ενέργειας και φωτοβολταϊκών, με ελεγχόμενες έως και μηδενικές εφαρμογές φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Η συνολική καλλιεργήσιμη έκταση της Θερμοκήπια Θράκης Α.Ε. ανέρχεται συνολικά σε 196 στρέμματα, συμπεριλαμβανομένης της μονάδας που διατηρεί στην Αττική. Τα προϊόντα που παράγει είναι ντομάτα beef, ντομάτα τσαμπί, ντοματίνια (ποικιλίες brioso και papeletto), αγγούρι, αγγούρι Κνωσσού καθώς και μελιτζάνα. 

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος και η Wonderplant

Aπό την πλευρά της η Wonderplant  – παραγωγή υδροπονικής ντομάτας – όπου συμμετέχουν μετοχικά οι Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Θέμης Μακρής, , Σταύρος Νένδος και Αχιλλέας Φώλιας ολοκλήρωσε το 2022 την κατασκευή νέου θερμοκηπίου έκτασης 62 στρεμμάτων, καθώς και στην κατασκευή νέου σταθμού Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης με στόχο την αύξηση του κύκλου εργασιών. Όμως στο βλέμμα των επενδυτών ήταν να πετύχει και την ενίσχυση της της θέσης που διατηρεί η επιχείρηση στον τομέα που δραστηριοποιείται. Σημειώνεται ότι για την κάλυψη των αναγκών υλοποίησης της επένδυσης, η εταιρεία προέβη στο ίδιο διάστημα σε δανεισμό ύψους 5,3 εκατομμυρίων ευρώ. Στις σκέψεις μάλιστα των επενδυτών ήταν και η εγκατάσταση θερμοκηπιακών μονάδων στις περιοχές που προορίζονται για απολιγνιτοποίηση όπως είναι η Δυτική Μακεδονία, όπου με βάση το σχετικό κυβερνητικό σχέδιο θα δίνονται κίνητρα επενδύσεων και στον πρωτογενή τομέα μετά την διακοπή λειτουργίας των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη. 

Συνολικά έχουν υλοποιηθεί επενδύσεις, που ξεπερνούν συνολικά τα 100 εκατ. ευρώ, η εταιρεία διαθέτει σήμερα 240 στρέμματα στεγασμένων εγκαταστάσεων, 220.000 τ.μ. γυάλινων θερμοκηπίων και 20.000 τ,μ, βοηθητικών χώρων και συσκευαστηρίων που αποτελούν τη μεγαλύτερη και πιο σύγχρονη μονάδα παραγωγής ντομάτας.

Η «καρδιά» της Wonderplant βρίσκεται στην Πετρούσα Δράμας και η παραγωγή της ξεπερνά πλέον τους 15.000 τόνους ετησίως ντομάτας τριών τύπων (cherry, μεσόκαρπη τσαμπί τύπου cluster καθώς και ντομάτα beef). Το καλοκαίρι έλαβε άδεια για την εγκατάσταση νέας μονάδας συμπαραγωγής ενέργειας υψηλής απόδοσης από την Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.