28 Απρ 2024
READING

Τι κερδίζει ο Πρεμ Γουάτσα από τον ελληνικό τουρισμό

3 MIN READ

Τι κερδίζει ο Πρεμ Γουάτσα από τον ελληνικό τουρισμό

Τι κερδίζει ο Πρεμ Γουάτσα από τον ελληνικό τουρισμό

Τους καρπούς από την επένδυση στον ελληνικό τουρισμό, που υλοποίησε μέσω της Grivalia Hospitality, αναμένει να δρέψει ο Πρεμ Γουάτσα, μία δεκαετία και πλέον από την είσοδό του στον κλάδο των ακινήτων.

Η πορεία της Grivalia Hospitality αναμένεται να είναι κερδοφόρος τις επόμενες χρονιές, όταν τα έργα της θα αποφέρουν έσοδα, αφού το 2022 η Grivalia Hospitality έγραψε λειτουργικές ζημιές 28,5 εκατομμυρίων και καθαρές ζημιές 39,2 εκατομμυρίων ευρώ, εξαιτίας του γεγονότος «ότι η πλειοψηφία των projects είναι στην φάση της ανάπτυξης και της κατασκευής», όπως ενημερώνει η διοίκηση στο πλαίσιο της δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της προηγούμενης χρήσης. Τα έσοδα, προερχόμενα από το Amanzoe του Πόρτο Χελίου – που εξαγόρασε πλήρως η Grivalia Hospitality το πρώτο τρίμηνο του 2023, ενώ είχε εισέλθει το 2018 – έφτασαν πέρσι τα 31,2 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 9,6% σε σύγκριση με το 2021. Από αυτό το ποσό, 12,4 εκατ. ευρώ προήλθαν από τη λειτουργία του ξενοδοχείου Amanzoe και 7,9 εκατομμύρια από τους χώρους εστίασης του θερέτρου.

Η Fairfax του Καναδού δισεκατομμυριούχου με καταγωγή από την Ινδία είχε ανακοινώσει την απόκτηση του 15% των μετοχών της Eurobank Properties, η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ (ήταν εισηγμένη στο ελληνικό Χρηματιστήριο έως το 2018), επενδύοντας 43 εκατομμύρια ευρώ. Δέκα χρόνια μετά, ο Πρεμ Γουάτσα ελέγχει το 100% της Grivalia Hospitality, που αποτελεί τον βραχίονα τουριστικών ακινήτων της Grivalia. 

Το deal που έφερε τον πλήρη έλεγχο της Grivalia Hospitality στη Fairfax έγινε στις 5 Ιουλίου του 2022, καθώς μέχρι τότε η εταιρεία ελεγχόταν από κοινού από την Eurobank Α.Ε. (κατά 25%), την Eurolife ERB Insurance Group (25%) και τo βρετανικό fund M&G Investment Management Limited (50%). Από τότε και έως σήμερα, η Fairfax έχει προχωρήσει σε ενέσεις ρευστότητας, αφού έχουν πραγματοποιηθεί δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Στις 11 Ιουλίου 2022 αποφασίστηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των 15,13 εκατ. ευρώ, ενώ στις 24 Μαρτίου του 2023 αποφασίστηκε αύξηση 59,37 εκατομμυρίων. 

Για την «ασφάλεια» που παρέχει στο έργο της διοίκησης της Grivalia Hospitality έχει μιλήσει, εξάλλου, ο Γιώργος Χρυσικός, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, που δημιούργησε την πλατφόρμα της Grivalia Hospitality το 2015, με στόχο την προσέλκυση κεφαλαίων προς τον υψηλού επιπέδου τουριστικό τομέα της Ελλάδας. «Έχουμε ένα βασικό μέτοχο που μας στηρίζει κεφαλαιακά και ψυχολογικά» είχε πει, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εισαγωγής της Grivalia Hospitality στο Χρηματιστήριο με στόχο την άντληση κεφαλαίων.

Αλλά και η στήριξη του Πρεμ Γουάτσα στους διοικούντες την εταιρεία ανάπτυξης πολυτελών resorts εκφράζεται έμπρακτα, αφού το 2022 εγκρίθηκε ένα νέο πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης μετοχών προς στελέχη των Grivalia Hospitality και Grivalia Management, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ. Ακολούθησε η μνεία του Γουάτσα στο πρόσωπο του Χρυσικού τον Μάρτιο του 2023, όταν ενώπιον των μετόχων της Fairfax τόνισε πως «προσθέτουμε με ευγνωμοσύνη το όνομα του Γιώργου Χρυσικού στο όνομα του Ρίτσι Μπάουτσερ από την Bank of Ireland, ο οποίος ήταν ο πρώτος μας άνθρωπος του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ».

Χτίζει χαρτοφυλάκιο resorts 1 δισεκατομμυρίου

Από τον Σεπτέμβριο του 2022 η έδρα της Grivalia Hospitality έχει μεταφερθεί από το Λουξεμβούργο στην Ελλάδα, με τη διοίκηση να διαμηνύει πως πρόκειται για μία κίνηση που δείχνει την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχει στα σκαριά η εταιρεία είναι η ανάπλαση των Αστεριών Γλυφάδας, όπου θα λειτουργήσει ξενοδοχείο και βίλες υπό τη διαχείριση της One & Only, ένα έργο αξίας περί των 300 εκατομμυρίων ευρώ, που θα μπει «στην πρίζα» το τρέχον τρίμηνο της χρονιάς.

Επίσης στη Βούλα σχεδιάζει τη λειτουργία πολυτελούς camping (ή glamping, όπως λέγεται η νέα τάση εναλλακτικού τουρισμού), που θα διαχειρίζεται η ελληνική ξενοδοχειακή Domes, ενώ επενδύσεις σχεδόν 19 εκατομμυρίων έχει πραγματοποιήσει η Grivalia Hospitality στους Πεταλιούς, όπου θα κατασκευάσει πολυτελές θέρετρο, που θα σηματοδοτήσει την άφιξη της αλυσίδας Six Senses (μέλους της Intercontinental) στην Ελλάδα. Στόχος είναι το χαρτουφλάκιο των resorts να έχει προσεχώς αξία 1 δισεκατομμυρίου.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.