27 Απρ 2024
READING

Τελικά δεν θα γυρίσουμε στα γραφεία;

3 MIN READ

Τελικά δεν θα γυρίσουμε στα γραφεία;

Τελικά δεν θα γυρίσουμε στα γραφεία;

RTO: 80% των στελεχών επανεξετάζουν τις προηγούμενες αποφάσεις τους

Η πορεία στο μετα-πανδημικό τοπίο αποδεικνύεται μια πολύπλευρη πρόκληση, ιδίως όσον αφορά την αναδιαμόρφωση των ορίων των συμβατικών χώρων εργασίας. Η αλλαγή στη δυναμική των χώρων εργασίας είναι αδιαμφισβήτητη, αντανακλώντας τις ευρύτερες αβεβαιότητες και προσαρμογές που προκάλεσαν τα πρωτοφανή παγκόσμια γεγονότα.

Η πανδημία ανάγκασε τις εταιρείες να προσαρμοστούν γρήγορα στην απομακρυσμένη εργασία. Κι εκεί που τα νέα μοντέλα εργασίας φαινόταν να έχουν δημιουργήσει την τέλεια ευκαιρία για αρμονία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, οι εργοδότες άρχισαν να επιβάλλουν στους εργαζομένους τους να επιστρέψουν στο γραφείο. Και πολλοί από αυτούς γύρισαν. Όμως, τώρα το κίνημα της επιστροφής στο γραφείο φαίνεται πως είναι σε φάση μεταμέλειας.

Διαβάστε ακόμα: Mπορούν οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίσουν την επιστροφή στο γραφείο;

Οι εργοδότες επανεξετάζουν τις αποφάσεις τους

Το εντυπωσιακό 80% των στελεχών των εταιρειών επανεξετάζουν τις προηγούμενες αποφάσεις τους για RTO. Μία πρόσφατη μελέτη, που διεξήχθη από την πλατφόρμα εργασίας, Envoy, εμβαθύνει στα συναισθήματα περισσότερων από 1.000 στελεχών εταιρειών στις ΗΠΑ. Το κυρίαρχο συναίσθημα; Μετάνοια. Οι διοικούντες εκφράζουν την άποψη ότι αν είχαν πρόσβαση σε σαφέστερες πληροφορίες σχετικά με τις συνήθειες και τις προτιμήσεις των εργαζομένων, η προσέγγισή τους θα ήταν διαφορετική.

Εξισορρόπηση της ακίνητης περιουσίας και της ικανοποίησης των εργαζομένων

Μια σημαντική πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες είναι η μέτρηση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών που εφαρμόζουν στο γραφείο τους. Με σημαντικές επενδύσεις σε χώρους γραφείων και το περιττό κόστος των αχρησιμοποίητων ακινήτων, πολλοί οργανισμοί αισθάνονται την οικονομική πίεση. Η πίεση αυτή εντείνεται περαιτέρω από τη συνειδητοποίηση ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται χωρίς επαρκή συμβολή των εργαζομένων μπορεί να έχουν επιζήμιες επιπτώσεις στη διατήρηση και την πρόσληψη ταλέντων.

Οι εργαζόμενοι έχουν επίγνωση της αξίας τους στην αγορά εργασίας, ιδίως σε κλάδους με ελλείψεις δεξιοτήτων, όπως η τεχνολογία και τα χρηματοοικονομικά. Αυτή η γνώση τους δίνει δύναμη και τους επιτρέπει να δίνουν προτεραιότητα στην ευελιξία. Επιπλέον, η παραγωγικότητα των εργαζομένων παραμένει υψηλή και τα μεσαία στελέχη, που επικεντρώνονται περισσότερο στις καθημερινές λειτουργίες, συχνά υποστηρίζουν την εργασία εξ αποστάσεως. Αυτό εμποδίζει περαιτέρω τις εντολές επιστροφής στο γραφείο.

Η επιτυχία κρύβεται στη συνεργασία

Πολλές κορυφαίες επιχειρήσεις αναγνωρίζουν τη σημασία της πραγματικής κατανόησης των ανησυχιών των εργαζομένων τους. Αφού συνάντησαν αρχική αντίσταση σε ορισμένες πολιτικές, ορισμένες εταιρείες επέλεξαν να κάνουν παύση και να επανεκτιμήσουν, οδηγώντας σε καινοτόμες λύσεις, όπως τα ταμεία παροχών προς τους εργαζομένους που αντιμετωπίζουν διάφορες καθημερινές προκλήσεις – από τη φροντίδα των κατοικίδιων ζώων των εργαζομένων, μέχρι τη φροντίδα παιδιών τους και τα έξοδα μετακίνησης. Τέτοια προληπτικά μέτρα όχι μόνο μπορούν να εκτονώσουν τις ανησυχίες αλλά και να βελτιώσουν σημαντικά τα ποσοστά παρουσίας στο γραφείο.

Διαβάστε ακόμα: Το φλερτ γυρίζει τους εργαζόμενους στο γραφείο

Η ταχεία αναπροσαρμογή των στρατηγικών επιστροφής στο γραφείο από την πλειοψηφία των στελεχών υπογραμμίζει την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην ευημερία, τις προτιμήσεις και τις αξίες των εργαζομένων. Καθώς οι επιχειρήσεις προχωρούν μπροστά, οι πιο επιτυχημένες θα είναι εκείνες που αγκαλιάζουν την αλλαγή, αναζητούν συνεχή ανατροφοδότηση και καλλιεργούν μια κουλτούρα συνεργασίας.

Το μέλλον της εργασίας, όπως φαίνεται, θα γραφτεί από κοινού, με γνώσεις τόσο από τις αίθουσες συνεδριάσεων όσο και από το σπίτι, εξασφαλίζοντας μια αρμονική ισορροπία μεταξύ των οργανωτικών στόχων και των ατομικών αναγκών.

Με πληροφορίες από CNBC

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.