28 Απρ 2024
READING

Public και Vodafone back to the future

5 MIN READ

Public και Vodafone back to the future

Public και Vodafone back to the future

Η συμφωνία θα έχει πολλαπλά οφέλη και για τα δύο μέρη

Σε μια δυναμική, αποκλειστική εμπορική συνεργασία προχώρησαν τα Public και η Vodafone Ελλάδας, δημιουργώντας έναν νέο πόλο στο ανταγωνιστικό τοπίο των τηλεπικοινωνιών και του retail. Το concept που προωθείται αφορά την δημιουργία σημείων Vodafone στα καταστήματα του δικτύου Public, ακολουθώντας τη λογική shop-in-shop, με πλεονεκτήματα και για τις δύο εταιρείες, σε μια κίνηση που μας θυμίζει κάτι από τα παλιά.

Τι αφορά η συμφωνία

Η Vodafone Ελλάδας και τα Public αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια νέα, στρατηγική συνεργασία, με επίκεντρο την ανάπτυξη ενός πλέγματος εμπορικών συμπράξεων, αξιοποιώντας τόσο τη δυναμική των δύο brands όσο και τσην κλίμακα δύο κορυφαίων εταιρειών τεχνολογίας στην ελληνική αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, η Vodafone θα επεκτείνει σημαντικά το δίκτυο καταστημάτων της δημιουργώντας νέα σημεία εξυπηρέτησης εντός των καταστημάτων Public σε όλη την Ελλάδα, στη λογική του shop-in-shop ενώ οι εξειδικευμένοι σύμβουλοί της θα βρίσκονται σε στενή συνεργασία με το προσωπικό των Public για την αρτιότερη εξυπηρέτηση του πελάτη, τόσο στην κινητή και σταθερή τηλεφωνία αλλά και στις υπηρεσίες τηλεοπτικής ψυχαγωγίας.

Σε επίπεδο προϊόντων προβλέπεται πως θα αναπτυχθούν καινοτόμες συνέργειες σε όλες τις υπηρεσίες κινητής και τηλεόρασης, εύκολες εξαργυρώσεις για καταναλωτές και εταιρικούς πελάτες, νέους τρόπους πληρωμών, αλλά και πολυεπίπεδες συνεργασίες (omnichannel), εκμεταλλευόμενοι τις νέες δυνατότητες σε τομείς όπως παραλαβή προϊόντων και υπηρεσίες μετά την πώληση.

Διεύρυνση μεριδίων για την Vodafone

Με τον ΟΤΕ να αποτελεί την κραταιά δύναμη στην Ελλάδα και τη Nova να μεγαλώνει σημαντικά μετά τη συγχώνευσή της με τη Wind, αποτελώντας αυτή τη στιγμή τον δεύτερο βασικό πυλώνα στη χώρα μας, η Vodafone αναζητούσε διακαώς τρόπους να εξελιχθεί περισσότερο και να διευρύνει το μερίδιό της στην αγορά.

Το 2021 προχώρησε σε ανανέωση της τοποθέτησή της σε επίπεδο brand position στο σύνολο των αγορών δραστηριοποίησής της, με το μότο «Together We Can». Ήταν μία κίνηση που στόχο είχε να δείξει ότι η τεχνολογία θέτει στο επίκεντρο της δραστηριότητας και της ανάπτυξής της τον άνθρωπο. Αλλά και όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων στην ελληνική αγορά, το συγκεκριμένο moto δήλωνε και τη διάθεση για συνέργειες που θα της χάριζαν μεγαλύτερη πρόσβαση στο καταναλωτικό κοινό.

Η διεύρυνση της βάσης στην οποία απευθύνεται επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση σημείων της στα καταστήματα Public, ανοίγονωτας μια νέα σελίδα τόσο στον τρόπο που προσεγγίζει η εταιρεία τους καταναλωτές όσο και στον τρόπο που αναπτύσσει το αποτύπωμά της σε ψηφιακό αλλά και φυσικό περιβάλλον, στοχεύοντας στην αύξηση της κερδοφορίας της. Εξάλλου το 2022 η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει το τζίρο της κατά 2% σε σχέση με τη χρήση του 2021, καθώς έφτασε τα 925,1 εκατομμύρια ευρώ.

Το omniretail όραμα των Public

To Public Group έχει υιοθετήσει ένα νέο όραμα και στρατηγική, το Public2. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος έθεσε ως στόχο να διευρύνει τη δραστηριότητά του, να δώσει έμφαση στον πολυκαναλικό στρατηγικό σχεδιασμό της Public, όπως και να προσφέρει στον πελάτη περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες. Στις στρατηγικές πρωτοβουλίες του περιλαμβάνεται η ένταξη των οικιακών συσκευών στο χαρτοφυλάκιο της Public μέσα από το νέο concept “Public+home”, η αναβάθμιση του δικτύου καταστημάτων, των εγκαταστάσεων αποθήκευσης και υπηρεσιών logistics, αλλά και οι επενδύσεις σε νέες υπηρεσίες και συνεργασίες, όπως έχει ήδη πράξει με την iRepair, την Douleutaras και την Klarna, την Svuum και την Box Now.

Τώρα, η εμπορική συνεργασία με την Vodafone εκτιμάται ότι θα φέρει περισσότερες συνέργειες για τους πελάτες των Public με εξατομικευμένες υπηρεσίες, ενώ θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και για τις δύο πλευρές. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι ανάλογο.

Γιατί η συνεργασία αυτή θυμίζει Γερμανό

Όταν ο Πάνος Γερμανός αποφάσισε να κεφαλοποιήσει την εμπειρία του ανοίγοντας το 1980 το πρώτο κατάστημα “Γερμανός” με μπαταρίες στο κέντρο της Αθήνας, έβαζε τα θεμέλια για τον πρώτο πόλο κινητής τεχνολογίας και τεχνολογίας στην Ελλάδα στον οποίο εξελίχθηκε από το 1994 και μετά. Ήταν η εποχή που το δίκτυο φιλοξενούσε όλους τους τότε παρόχους κινητής τηλεφωνίας, που έκανε τα πρώτα της βήματα στην εγχώρια αγορά.

Η επιτυχία ήταν εκκωφαντική. Μέχρι το 2006 η εταιρεία πια ΓΕΡΜΑΝΟΣ Α.Ε. είχε εξελιχθεί στο μεγαλύτερο δίκτυο λιανικής πώλησης προϊόντων κινητής τηλεφωνίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με παρουσία σε 7 χώρες. Ήταν η ίδια χρονιά που ο επιχειρηματίας προχώρησε στην πώληση της ναυαρχίδας του, της αλυσίδας Γερμανός, στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Cosmote, σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές συμφωνίες στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών στην ευρύτερη περιοχή. Κίνηση η οποία έφερε την Cosmote να αποκτήσει πρόσβαση στο μεγάλο πελατολόγιο των καταστημάτων Γερμανός, όπου πλέον τα προϊόντα της διατίθενται κατ’ αποκλειστικότητα.

Ένα χρόνο νωρίτερα, ωστόσο, το 2005 ο Πάνος Γερμανός έμοιαζε να προετοιμάζεται για την εξέλιξη αυτή, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο το επιχειρηματικό αποτύπωμά του στην ελληνική αγορά, με τη δημιουργία της αλυσίδας καταστημάτων προϊόντων τεχνολογίας και ψυχαγωγίας Public, ένα μοναδικό concept στον κλάδο του retail, αρχικά στην Ελλάδα και αργότερα και στην Κύπρο. Δύο δεκαετίες μετά, ο μητρικός όμιλος Olympia έχει εξελιχθεί σε έναν διεθνή οργανισμό, που έχει επενδύσει τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ για την μετεξέλιξη των Public στον omniretail παίκτη του μέλλοντος.

Είναι ο παίκτης που μετά και την αποκλειστική συμφωνία με τη Vodafone, μοιάζει να ακολουθεί την επιτυχημένη στρατηγική του Γερμανού του παρελθόντος, δημιουργώντας έναν νέο πόλο στην ελληνική αγορά. Μήπως ζούμε σε deja vu;

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.