07 Σεπ 2024
READING

Πώς θα επηρεάσει η υβριδική εργασία την εικόνα των πόλεων στο μέλλον;

5 MIN READ

Πώς θα επηρεάσει η υβριδική εργασία την εικόνα των πόλεων στο μέλλον;

Πώς θα επηρεάσει η υβριδική εργασία την εικόνα των πόλεων στο μέλλον;

Οι πόλεις στην εποχή της υβριδικής εργασίας

Τα τελευταία χρόνια ο τρόπος με τον οποίο εργαζόμαστε αλλάζει συνεχώς και με ταχύτατους ρυθμούς – το ίδιο και οι πόλεις μας. Η άνοδος της υβριδικής εργασίας, η οποία συνδυάζει την απομακρυσμένη και την εργασία στο γραφείο, αναδιαμορφώνει όχι μόνο τους χώρους εργασίας μας αλλά και τον ίδιο τον ιστό των αστικών κέντρων.

Το παραδοσιακό μοντέλο εργασίας με επίκεντρο το γραφείο έχει αμφισβητηθεί και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αντικατασταθεί από υβριδικά μοντέλα εργασίας. Ακόμη και οι ένθερμοι υποστηρικτές της εργασίας με βάση το γραφείο, έχουν αναγνωρίσει αυτή τη μετατόπιση. Σύμφωνα, μάλιστα, με τη McKinsey, η προσέλευση στα γραφεία παραμένει σημαντικά χαμηλότερη από τα προ της πανδημίας επίπεδα παγκοσμίων, σταθεροποιούμενη σε περίπου 30% κάτω από τον κανόνα.

Επιπτώσεις στα ακίνητα

Αυτή η αλλαγή έχει βαθιές επιπτώσεις τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τις πόλεις. Οι εργαζόμενοι, αποσυνδεδεμένοι από τους χώρους γραφείων τους, έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τα αστικά κέντρα, προκαλώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις στις αστικές οικονομίες. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την McKinsey, ο αστικός πυρήνας της Νέας Υόρκης έχασε το 5% του πληθυσμού του από τα μέσα του 2020 έως τα μέσα του 2022, ενώ ο πυρήνας του Σαν Φρανσίσκο έχασε το 6%. Το αποτέλεσμα: αυξημένα ποσοστά κενών αστικών χώρων και σημαντική μείωση της επισκεψιμότητας κοντά σε καταστήματα, η οποία παραμένει 10% έως 20% κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Διαβάστε ακόμα: Τελικά είναι απαραίτητη η “κανονικότητα”;

Τα εμπορικά ακίνητα

Η ζήτηση για χώρους γραφείων και καταστημάτων στις μεγαλουπόλεις αναμένεται να παραμείνει κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα. Οι προβλέψεις της McKinsey δείχνουν ότι, σε ένα μετριοπαθές σενάριο, η ζήτηση για χώρους γραφείων μπορεί να είναι 13% χαμηλότερη το 2030 από ό,τι ήταν το 2019. Σε ένα αυστηρό σενάριο, η ζήτηση θα μπορούσε να μειωθεί έως και 38% στις πόλεις που έχουν πληγεί περισσότερο.

Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν τώρα το καθήκον να επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους στον τομέα των ακινήτων. Η αναμενόμενη υπερπροσφορά χώρων γραφείων μπορεί να οδηγήσει σε ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις να διαπραγματευτούν ευνοϊκότερους όρους μίσθωσης ή ακόμη και να μετεγκατασταθούν σε προνομιακές τοποθεσίες που προηγουμένως ήταν απλησίαστες.

Πρόσληψη και διατήρηση σε έναν υβριδικό κόσμο

Η στροφή προς την υβριδική εργασία έχει σημαντικές επιπτώσεις στην πρόσληψη και τη διατήρηση των εργαζομένων. Καθώς οι εργαζόμενοι δεν είναι πλέον συνδεδεμένοι με συγκεκριμένες τοποθεσίες γραφείων, οι επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν μια ευρύτερη δεξαμενή ταλέντων. Ωστόσο, αυτή η νέα ευελιξία σημαίνει επίσης ότι οι εργαζόμενοι έχουν περισσότερες επιλογές να αλλάξουν θέση εργασίας χωρίς να μετακομίσουν, γεγονός που ενδεχομένως εντείνει τον ανταγωνισμό για κορυφαία ταλέντα.

Για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί σε αυτό το τοπίο, οι ηγέτες των επιχειρήσεων καλούνται να αξιολογήσουν πώς οι τοποθεσίες γραφείων και οι χώροι εργασίας τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία για την προσέλκυση και τη διατήρηση των εργαζομένων. Η δημιουργία ελκυστικών εργασιακών περιβαλλόντων με ευέλικτους χώρους εργασίας, τεχνολογία αιχμής και ανέσεις που υποστηρίζουν τόσο την εργασία όσο και τον ελεύθερο χρόνο είναι πλέον πρωταρχικής σημασίας.

Γειτονιές μικτής χρήσης και προσαρμόσιμοι χώροι εργασίας

Μια βασική στρατηγική για την προσαρμογή είναι η ανάπτυξη γειτονιών μικτής χρήσης. Πρόκειται για περιοχές όπου συνυπάρχουν οι τομείς της κατοικίας, του εμπορίου και της ψυχαγωγίας, δημιουργώντας ζωντανές, αυτόνομες κοινότητες. Η επένδυση σε αναπτύξεις μικτής χρήσης όχι μόνο παρέχει διαφοροποιημένες ροές εσόδων, αλλά προάγει και την ανθεκτικότητα. Προσφέρει επίσης την ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα πιο ελκυστικό περιβάλλον για τους εργαζόμενους, βοηθώντας στην προσέλκυση και διατήρηση ταλέντων.

Το υβριδικό μοντέλο εργασίας απαιτεί πιο ευέλικτους και προσαρμόσιμους χώρους. Τα παραδοσιακά κτίρια γραφείων μπορεί να χρειαστεί να επανασχεδιαστούν για να υποστηρίξουν ένα μείγμα προσωπικής και απομακρυσμένης εργασίας. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη δημιουργία χώρων συνεργασίας για ομαδικές συναντήσεις και brainstorming, ήσυχων χώρων για εστιασμένη εργασία και εγκαταστάσεων για την υποστήριξη της εικονικής επικοινωνίας και συνεργασίας.

Οι ηγέτες πρέπει να συνεργαστούν στενά με αρχιτέκτονες, σχεδιαστές και κατασκευαστές ακινήτων για να δημιουργήσουν χώρους που μπορούν να προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες.

Αλλαγές και στα φυσικά καταστήματα

Με τη μειωμένη επισκεψιμότητα στα κέντρα των πόλεων, οι επιχειρήσεις χρειάζεται να επανεξετάσουν τις στρατηγικές λιανικής τους. Μια προσέγγιση είναι η δημιουργία χώρων πολλαπλών χρήσεων που συνδυάζουν χρήσεις retail, γραφείων, ακόμη και κατοικιών. Η μετατροπή μέρους ενός καταστήματος λιανικής πώλησης σε χώρο εργασίας ή η επαναχρησιμοποίηση κτιρίων γραφείων για pop-up καταστήματα ή εκδηλώσεις μπορεί να βελτιστοποιήσει τη χρήση του χώρου και να δημιουργήσει ζωντανά, ελκυστικά περιβάλλοντα.

Διαβάστε ακόμα: Μπορούν οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίσουν την επιστροφή στο γραφείο;

Ο ρόλος της τεχνολογίας

Η τεχνολογία διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην υποστήριξη του υβριδικού μοντέλου εργασίας, περιλαμβάνοντας εργαλεία και πλατφόρμες που διευκολύνουν την εξ αποστάσεως εργασία, καθώς και την τεχνολογία που υποστηρίζει τη λειτουργία και τη διαχείριση των κτιρίων. Η τεχνολογία των έξυπνων κτιρίων, για παράδειγμα, μπορεί να βελτιστοποιήσει τη χρήση ενέργειας, να ενισχύσει την ασφάλεια και να προσφέρει καλύτερη εμπειρία για τους ενοίκους.

Η επένδυση στην τεχνολογία δεν είναι απλώς μια δαπάνη, αλλά μια στρατηγική απόφαση που μπορεί να αυξήσει την αποδοτικότητα, να βελτιώσει τη βιωσιμότητα και να δημιουργήσει καλύτερα περιβάλλοντα εργασίας. Προσφέρει επίσης τη δυνατότητα συλλογής δεδομένων και απόκτησης γνώσεων που ενημερώνουν για τη λήψη αποφάσεων και τη στρατηγική.

Το μέλλον των πόλεων

Από επιχειρηματικής άποψης, το μέλλον των μεγάλων πόλεων εν μέσω της επανάστασης της υβριδικής εργασίας μπορεί να φαίνεται αβέβαιο, αλλά είναι επίσης γεμάτο δυνατότητες. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αυτές οι πόλεις θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν έναν ιστορικό μετασχηματισμό των αστικών χώρων. Αγκαλιάζοντας το υβριδικό μοντέλο, οι πόλεις μπορούν να γίνουν πιο ζωντανές, προσαρμοστικές και ανθεκτικές.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.