22 Ιαν 2025
READING

Γιώργος Περιστέρης: Ο επικεφαλής της ΓΕΚ Τέρνα του πανίσχυρου ομίλου των 4 δισεκατομμυρίων

4 MIN READ

Γιώργος Περιστέρης: Ο επικεφαλής της ΓΕΚ Τέρνα του πανίσχυρου ομίλου των 4 δισεκατομμυρίων

Γιώργος Περιστέρης: Ο επικεφαλής της ΓΕΚ Τέρνα του πανίσχυρου ομίλου των 4 δισεκατομμυρίων

Πόσο διαρκεί η διαδρομή από την αφετηρία έως την κορυφή της κατασκευαστικής αγοράς στην Ελλάδα για τον άνθρωπο που κατάφερε να ανελιχθεί στον σημαντικότερο πρωταγωνιστή της έως και σήμερα; Για τον Γιώργο Περιστέρη, διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα η αρχή έγινε το 1980 όταν έλαβε το πτυχίο του.

Με αρχική του επαγγελματική βάση την οδό Θεμιστοκλέους στα Εξάρχεια και έδρα της Τέρνα Α.Ε., δεν άργησε να εξελιχθεί σε επικεφαλής της. Πραγματοποίησε σπουδές πολιτικού μηχανικού στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, ενώ διατηρώντας εκτόπισμα και καλές σχέσεις με την αγορά κατάφερε να εξελιχθεί μέσα στα χρόνια.  Από το 1982-1984 διετέλεσε διευθυντής κατασκευών σημαντικών κατασκευαστικών έργων. Το 1984 ανέλαβε τα καθήκοντα του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Τέρνα.

Η Τέρνα υπό την καθοδήγησή του και σε μία εποχή που τα δημόσια έργα ήταν αρκετά στη χώρα, μεγάλωσε κι εκείνη μαζί του και το 1993 εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Τέσσερα χρόνια αργότερα ιδρύθηκε η Τέρνα Ενεργειακή με σκοπό να καταστεί από τους βασικούς παίκτες στην αγορά της ενέργειας. Το 1999 συστήθηκε ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα, ενώ το 2003 δημιουργήθηκε η Ήρων Θερμοηλεκτρική, η οποία ήταν εκείνη που κατασκεύασε τον πρώτο ιδιωτικό θερμοηλεκτρικό σταθμό στην Ελλάδα. 

Ταχεία ανάπτυξη και ανάληψη σημαντικών έργων και ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές

Υπό την καθοδήγησή του ο όμιλος ανέλαβε σημαντικά έργα υποδομής όπως σιδηροδρομικές εργασίες, σήραγγες οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων, σταθμούς μετρό, αυτοκινητόδρομους, φράγματα και λιμενικά έργα. Εκτός των άλλων όμως έκανε βήματα επέκτασης της δραστηριότητάς του και στο εξωτερικό σε χώρες όπως η Ρουμανία, η Αλβανία, το Μπαχρέιν. Στο κατασκευαστικό βιογραφικό του κυρίου Περιστέρη και του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα εντάσσονται επίσης σημαντικά οικοδομικά και βιομηχανικά έργα, όπως κτίρια της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας, κατασκευές διυλιστηρίων, το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος σε κοινοπραξία με την Impregilo SPA, οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις καθώς και αρκετά ακόμη. 

Η μεγέθυνση του ομίλου οδήγησε στην προσέλκυση του ενδιαφέροντος από ισχυρούς επενδυτικούς βραχίονες. Έτσι, ισχυρά funds όπως το αμερικάνικο York Capital που επένδυσε 100 εκατ. ευρώ για το 10% της ΓΕΚ Τέρνα, η Qatar Petroleum International που επένδυσε 58 εκατομμύρια ευρώ για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του δεύτερου θερμοηλεκτρικού σταθμού Ήρων ΙΙ αλλά και στη συνέχεια η GDF Suez, η οποία συμμετείχε μετοχικά τόσο στην Ήρων Θερμοηλεκτρική όσο και στην Ήρων ΙΙ. 

Με τζίρο που αγγίζει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ

To 2022 τα έσοδα του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα άγγιξαν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, παρά τις όποιες συνέπειες έφερε η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός, ενώ και η λειτουργική της κερδοφορία διπλασιάστηκε. Ταυτόχρονα έχει προχωρήσει στην υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου με συνολικό προϋπολογισμό 10 δισεκατομμύρια ευρώ για τους τομείς των παραχωρήσεων και της ενέργειας. Στην πρώτη περίπτωση μάλιστα θα θυμίσουμε ότι η ΓΕΚ Τέρνα ήταν εκείνη που επικράτησε του διαγωνισμού παραχώρησης για την Αττική Οδό, προσφέροντας τίμημα 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Ειδικότερα, τα συνολικά έσοδα του ομίλου για το 2022 προσέγγισαν τα 4 δισ. ευρώ. Η λειτουργική κερδοφορία διπλασιάστηκε στα 661,8 εκατ. ευρώ έναντι 323,5 εκατ. ευρώ για το 2021. Τα καθαρά κέρδη αποδιδόμενα στους μετόχους έφτασαν τα 174,4 εκατ. ευρώ, σχεδόν 6 φορές περισσότερα από τα 33,1 εκατ. ευρώ που ήταν αντίστοιχα το 2021.

Ηγετική παρουσία σε μία σειρά από κλάδους

Στην πράξη ο όμιλος αποτελεί ηγέτιδα δύναμη στον τομέα των παραχωρήσεων, διατηρώντας υπό την διαχειριστική του ομπρέλα περισσότερα από 1.500 χιλιομετρα αυτοκινητοδρόμων μετά την προσθήκη της Εγνατίας. Στο χαρτοφυλάκιό του εντάσσονται εμβληματικά έργα που αντιστοιχούν σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως ο νέος Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης στο Καστέλι, το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα στο Ελληνικό, η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Κομοτηνή και αρκετά ακόμη. Παράλληλα, στον τομέα των ΣΔΙΤ έχει αναλάβει το οδικό τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), την διαχείριση απορριμμάτων στις Περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου, το ηλεκτρονικό εισιτήριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και η ανάπτυξη του δικτύου υποδομών υπερυψηλών ταχυτήτων internet (ultra fast broadband). Επίσης αποτελεί την μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία με έσοδα πάνω από 1 δισ. και ανεκτέλεστο 5,5 δισ. ευρώ.

Στον τομέα της ενέργειας αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο ιδιώτη επενδυτή στην παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ που μέχρι το φθινόπωρο θα ξεπεράσει τα 1.200 MW, μέχρι το 2026 θα διαμορφωθεί σε 3.000 MW και πριν το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας θα έχει φθάσει τα 6 GW.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.