21 Δεκ 2024
READING

Γιατί σκοπεύουν να παραιτηθούν οι Gen Z-ers και οι Millenials το 2024;

3 MIN READ

Γιατί σκοπεύουν να παραιτηθούν οι Gen Z-ers και οι Millenials το 2024;

Γιατί σκοπεύουν να παραιτηθούν οι Gen Z-ers και οι Millenials το 2024;

Νέα έρευνα δείχνει ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών

Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από συνεχείς αλλαγές και καινοτομίες, οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με μια κρίσιμη επιταγή: την ανάγκη να ευθυγραμμιστούν με τις προσδοκίες και τις ανησυχίες του εργατικού δυναμικού τους. Η κατανόηση των βασικών ανησυχιών και των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι καθίσταται υψίστης σημασίας για τις επιχειρήσεις που στοχεύουν στην προσέλκυση και την ανάδειξη εξαιρετικών ταλέντων.

Το σημερινό εργατικό δυναμικό, που αποτελείται κυρίως από από μέλη της Gen Z και των Millennials, φέρνει στο προσκήνιο ξεχωριστές προοπτικές και φιλοδοξίες. Καθώς πλησιάζουμε στο 2024, μια σημαντική αποκάλυψη προέκυψε από την εκτεταμένη έρευνα “Work Reimagined Survey” που διεξήγαγε η Ernst & Young (EY), η εταιρεία παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών. Η έρευνα αυτή, στην οποία συμμετείχαν 17.050 εργαζόμενοι από 25 διαφορετικούς κλάδους σε 20 διαφορετικές χώρες, καταδεικνύει μια αυξανόμενη αποσύνδεση μεταξύ των επιθυμιών των εργαζομένων και των προσφορών των σημερινών εργοδοτών τους.

Διαβάστε ακόμα: Τι θέλουν τελικά οι σύγχρονοι εργαζόμενοι;

Έρχονται παραιτήσεις;

Η έρευνα αποκάλυψε ότι πάνω από το ένα τρίτο των εργαζομένων, το εντυπωσιακό 34%, σκέφτεται να παραιτηθεί από τη δουλειά του μέσα στο επόμενο έτος. Αυτό που είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι η ξεχωριστή τάση μεταξύ των Gen Z-ers (38%) και των Millennials (37%) να αναζητήσουν αλλού καλύτερες προοπτικές.

Παραδόξως, οι εργαζόμενοι ανέφεραν την αμοιβή ως την κύρια ανησυχία τους, ενώ οι εργοδότες την κατέταξαν τρίτη σε σημασία, πίσω από την προσέλκυση νέων ταλέντων και τη διατήρηση των υφιστάμενων ταλέντων. Σημαντικό χάσμα προέκυψε και όσον αφορά την αντίληψη της πίεσης των κερδών, με το 61% των εταιρειών να την αναγνωρίζουν, σε αντίθεση με το 47% των εργαζομένων που συμφωνούν.

Η συνεχής διαμάχη για την απομακρυσμένη εργασία

Η συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με την εξ αποστάσεως εργασία εξακολουθεί να διχάζει τις απόψεις. Περίπου το 47% των εταιρειών εξέφρασαν την προτίμησή τους να βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο γραφείο τουλάχιστον δύο ή τρεις ημέρες την εβδομάδα. Αντίθετα, το 50% των εργαζομένων εξέφρασαν την επιθυμία τους να εργάζονται στο γραφείο μόνο μία φορά την εβδομάδα και το 34% εξέφρασε σαφή προτίμηση για πλήρως απομακρυσμένη εργασία.

Η ενσωμάτωση της Generative AI

Η έρευνα υπογραμμίζει τον αυξανόμενο ρόλο της γενεσιουργού τεχνητής νοημοσύνης (Generative AI) στον εργασιακό χώρο. Η Generative AI είναι μια τεχνολογία που επιτρέπει στις μηχανές να παράγουν περιεχόμενο ή δεδομένα αυτόνομα, μιμούμενες την ανθρώπινη δημιουργικότητα και επίλυση προβλημάτων.

Ένα αξιοσημείωτο 49% των εργαζομένων αναμένουν την ενσωμάτωση της AI στην εργασία τους μέσα στον επόμενο μήνα. Την ίδια στιγμή, είναι εντυπωσιακό ότι το 84% των εργοδοτών αναμένουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αποτελέσει θεμελιώδες στοιχείο των εργασιών τους. Ωστόσο, υπάρχει μια κραυγαλέα αναντιστοιχία, καθώς μόνο το 22% των εργοδοτών και μόλις το 17% των εργαζομένων θεωρούν ότι η εκπαίδευση στην Generative AI αποτελεί προτεραιότητα.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η εξέλιξη της καριέρας φαίνεται διαφορετική για την Gen Z;

Γεφυρώνοντας το χάσμα των γενεών

Οι συνέπειες αυτών των ευρημάτων είναι σαφείς: οι εργοδότες πρέπει να προσαρμοστούν και να αντιμετωπίσουν τις αποκλίσεις μεταξύ των προσδοκιών των εργαζομένων και της εργασιακής πραγματικότητας για να διατηρήσουν το πολύτιμο ταλέντο της Gen Z και των Millennials.

Με την αντιμετώπιση των μισθολογικών ανισοτήτων, την επανεκτίμηση των πολιτικών απομακρυσμένης εργασίας και την επένδυση στην εκπαίδευση στην τεχνητή νοημοσύνη, οι εργοδότες μπορούν να γεφυρώσουν το χάσμα και να διασφαλίσουν ότι τα νεαρά ταλέντα τους θα συνεχίσουν να συμβάλλουν στην επιτυχία τους το 2024 και μετά. Ήρθε η ώρα να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ της τεχνολογικής εξέλιξης και των ανθρωποκεντρικών προσεγγίσεων, δημιουργώντας χώρους εργασίας που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του μέλλοντος.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.