26 Απρ 2024
READING

Το e-commerce χτίζει μερίδια και ανάπτυξη για την ACS

4 MIN READ

Το e-commerce χτίζει μερίδια και ανάπτυξη για την ACS

Το e-commerce χτίζει μερίδια και ανάπτυξη για την ACS

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει η ACS στην ανάπτυξη της δραστηριότητάς της στις ταχυμεταφορές δεδομένου ότι εξυπηρετεί το ηλεκτρονικό εμπόριο. Μάλιστα ο συγκεκριμένος τομέας υπηρεσιών που προσφέρει εκτιμάται από τη διοίκησή της ότι μπορεί να αυξήσει τόσο τα έσοδα όσο και τα κέρδη της.

Είναι γεγονός ότι η πανδημία ευνόησε την ταχύτερη ανάπτυξη των ταχυμεταφορών προς εξυπηρέτηση του ηλεκτρονικού εμπορίου. Το τελευταίο διάστημα η εταιρεία πραγματοποίησε σημαντικές επενδύσεις σχετιζόμενες κυρίως με την εξαγορά της ΕΠΑΦΟΣ καθώς και για την ανάπτυξη νέων εγκαταστάσεων και λοιπών υποδομών, οι οποίες άγγιξαν τα 10,5 εκατομμύρια ευρώ στο πρώτο μισό της φετινής χρονιάς. Σημειώνεται ότι στην αρχή του 202 προστέθηκε τηλεσκοπικό σύστημα για την απευθείας φόρτωση-εκφόρτωση δεμάτων χύδην (loose load) σε φορτηγά και μελετάται και η χρήση αυτόματων robot για τη διεκπεραίωση μεταφορών εντός του κέντρου διαλογής.

Αύξηση μεριδίων στις ταχυμεταφορές λόγω του e-commerce

Εν τω μεταξύ η ACS κατάφερε στο πρώτο εξάμηνο του 2023 να αυξήσει τα μερίδιά της στην αγορά των ταχυμεταφορών. Από τον Ιούνιο του 2022 λειτουργεί στις νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις, οι οποίες της προσφέρουν αυξημένη δυναμικότητα που της επιτρέπουν να λειτουργεί πιο παραγωγικά αλλά και να αυξήσει σταδιακά τα μερίδια αγοράς της. Μάλιστα, προσβλέπει σε περαιτέρω εξομάλυνση των λειτουργικών εξόδων που σε συνδυασμό με την αποδοτικότερη λειτουργία στις νέες εγκαταστάσεις θα βοηθούν στην σταδιακή ενίσχυση της κερδοφορίας.

Η επένδυση στους χώρους που στεγάζουν το νέο κέντρο διαλογής, αλλά και τις κεντρικές υπηρεσίες ξεπέρασε συνολικά τα 45 εκατομμύρια ευρώ και είχε ως αποτέλεσμα η ACS να καταφέρει τριπλασιάσει τη δυναμικότητα διαλογής των δεμάτων σε περισσότερα από 50.000 ανά ώρα. Μόνο στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 και με το νέο κέντρο διαλογής να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία η ACS πραγματοποίησε από 10.000.000 αποστολές. Πρόκειται άλλωστε για μία χρονική περίοδο που ο όγκος των παραγγελιών και των παραδόσεων μεγεθύνεται θεαματικά λόγω της Black Friday, της Cyber Monday και κυρίως των Χριστουγέννων.

Στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο της χρονιάς, είχε συνολικά θετική πορεία όσον αφορά τα έσοδα και την κερδοφορία της. Στο πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 72,6 εκατομμύρια ευρώ, ανάπτυξη 9% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2022.

Η ανάπτυξη αυτή οφείλεται κυρίως στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Ειδικότερα τα έσοδα ταχυμεταφορών υποστηριζόμενα και από την αύξηση των όγκων κατά περίπου 11,9% παρουσίασαν ανάπτυξη περίπου 9,4%. Τα έσοδα από τις υπηρεσίες ταχυδρομείου παρουσίασαν μείωση κατά μόλις 2,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος λόγω και της ενίσχυσης της πελατειακής βάσης, ενώ η δραστηριότητα των υπηρεσιών ταχυδρομείου κατά το εξάμηνο που πέρασε αφορά πλέον μόλις το 4% των συνολικών εσόδων της εταιρείας. Τα λειτουργικά κέρδη EBITDA της εταιρείας διαμορφώθηκαν στο 6μηνο 2023 σε 12 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 11,1% σε σχέση με το 2022, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 9,8 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 7,1% σε σχέση με το 2022.

Στο κάδρο εξαγορές

Βασικοί στόχοι για την ACS αποτελούν η ενίσχυση της παρουσίας της στο ηλεκτρονικό εμπόριο, η ανάπτυξη των B2B υπηρεσιών αλλά και η δημιουργία κυρίαρχης θέσης στον τομέα του C2C. Από το πλάνο ανάπτυξης δεν λείπει το ενδεχόμενο ανάπτυξης της εταιρείας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό μέσω εξαγορών.

Η ελληνική αγορά ταχυμεταφορών

Το 2022 η αγορά των ταχυμεταφορών στην Ελλάδα κατέγραψε αύξηση τζίρου 6,8% σε σχέση με το 2021, ξεπερνώντας τα 550 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από στοιχεία της Στόχασις Σύμβουλοι Επιχειρήσεων. Ο Μέσος Ετήσιος Ρυθμός Μεταβολής διαμορφώθηκε σε 7,9% την περίοδο 2014-2022 και μάλιστα η συγκεκριμένη αγορά παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη την τριετία 2020-2022, με το Μέσο Ετήσιο Ρυθμό Μεταβολής (ΜΕΡΜ)  να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 11,3%.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.