28 Απρ 2024
READING

Πώς οι retailers μπορούν να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων

4 MIN READ

Πώς οι retailers μπορούν να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων

Πώς οι retailers μπορούν να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων

Food Waste: Οι έμποροι λιανικής πώλησης πρωτοστατούν με καινοτόμες λύσεις

Καθώς οι παγκόσμιες ανησυχίες για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την επισιτιστική ασφάλεια αυξάνονται, η σκληρή πραγματικότητα της σπατάλης τροφίμων έρχεται στο προσκήνιο. Περίπου 1,6 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων σπαταλώνται παγκοσμίως κάθε χρόνο, με το εντυπωσιακό 80% από αυτά να είναι βρώσιμα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO). Αυτό όχι μόνο ισοδυναμεί με σημαντική απώλεια σε όρους παραγωγής και πόρων, αλλά συμβάλλει επίσης στο 6% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Αναγνωρίζοντας το οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος, οι έμποροι λιανικής πώλησης παγκοσμίως προχωρούν σε εφευρετικές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος και εμπλέκουν ενεργά τους καταναλωτές στις πρωτοβουλίες τους.

Διαβάστε ακόμα: Το Full Harvest στοχεύει να μειώσει στη σπατάλη τροφίμων

Οι startups ανοίγουν το δρόμο

Ο κλάδος του retail έχει βρει συμμάχους σε νεοφυείς επιχειρήσεις όπως η Wasteless και η Too Good To Go. Η Wasteless αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να προσφέρει δυναμική τιμολόγηση σε προϊόντα τροφίμων που πλησιάζουν στην ημερομηνία λήξης τους. Αυτή η προσαρμογή των τιμών σε πραγματικό χρόνο λειτουργεί ως κίνητρο για τους καταναλωτές να αγοράσουν αυτά τα προϊόντα, μειώνοντας τα απορρίμματα και βελτιστοποιώντας ταυτόχρονα τα έσοδα των λιανοπωλητών.

Η Too Good To Go, από την άλλη πλευρά, δημιούργησε μια γέφυρα μεταξύ των retailers και των καταναλωτών. Η πλατφόρμα αυτή, που ξεκίνησε στην Ευρώπη και τώρα επεκτείνεται στις ΗΠΑ, επιτρέπει στους καταναλωτές να αγοράζουν απούλητα είδη διατροφής από τους λιανοπωλητές σε μειωμένες τιμές. Αυτό το διπλό όφελος – που παρέχει στους καταναλωτές οικονομικά προσιτά φρέσκα τρόφιμα και βοηθά τους λιανοπωλητές να μειώσουν τα αποθέματα που δεν έχουν πουληθεί – προκαλεί αναστάτωση. Μόνο το 2022, η νεοσύστατη επιχείρηση ανέφερε ότι εξοικονόμησε πάνω από 78 εκατομμύρια γεύματα.

Επανεξέταση των ετικετών 

Ένα σημαντικό μέρος της σπατάλης τροφίμων προκύπτει από παρεξηγήσεις σχετικά με τις ετικέτες τροφίμων. Πολλοί καταναλωτές δεν μπορούν να διακρίνουν μεταξύ των ημερομηνιών “use by” ή”ανάλωση μέχρι”, “best before” ή ” καλύτερα πριν από” και “sell by” ή ” πώληση μέχρι”, με αποτέλεσμα να απορρίπτουν τα τρόφιμα πρόωρα. Έχουν ήδη δρομολογηθεί πρωτοβουλίες για την αποσαφήνιση αυτών των ετικετών, με την Too Good To Go να συνεργάζεται με μεγάλα καταστήματα λιανικής πώλησης.

Επιπλέον, η startup έχει λανσάρει την ετικέτα “Look-Smell-Taste” για να αμφισβητήσει την ευρέως διαδεδομένη εσφαλμένη αντίληψη ότι τα φρούτα και τα λαχανικά με ατελή εμφάνιση είναι κατώτερης ποιότητας. Δεδομένου ότι πάνω από το 40% των απορριπτόμενων τροφίμων προέρχεται από οπτικά μη ελκυστικά προϊόντα, τέτοιες πρωτοβουλίες είναι ζωτικής σημασίας. Retailers, όπως η Makro στην Κολομβία, συμμετέχουν επίσης στην εν λόγω προσπάθεια. Τα αυτοκόλλητα που τοποθετούν στα φρούτα και τα λαχανικά τους για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους, ενημερώνουν τους καταναλωτές ότι το πιο «νόστιμο στάδιο» αυτών των προϊόντων συχνά δεν ευθυγραμμίζεται με τα «τέλεια» αισθητικά πρότυπα της κοινωνίας.

Διαβάστε ακόμα: Tάση | Nέα προϊόντα με ανακυκλωμένα τρόφιμα για μείωση της σπατάλης φαγητού

Μια “βουτιά” στην εφοδιαστική αλυσίδα

Ενώ αυτές οι πρωτοβουλίες υπόσχονται πολλά σε επίπεδο καταναλωτών και λιανικής πώλησης, είναι απαραίτητη η σε βάθος αναθεώρηση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Τα μισά από τα απορρίμματα τροφίμων προκύπτουν πριν καν τα προϊόντα φτάσουν στα ράφια των καταστημάτων, γεγονός που δείχνει ότι οι προκλήσεις δεν έγκεινται μόνο στη συμπεριφορά των καταναλωτών αλλά και στις θεμελιώδεις διαδικασίες αποθήκευσης, μεταφοράς και πρόβλεψης. Η βελτίωση της πρόβλεψης της ζήτησης, για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες στρατηγικές παραγωγής και προμήθειας, μειώνοντας την πιθανότητα υπεραποθεμάτων και ενδεχόμενης σπατάλης.

Η καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων είναι πολύπλευρη και απαιτεί μια συνεκτική προσπάθεια από τους παραγωγούς, τους λιανοπωλητές και τους καταναλωτές. Καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αρχίζουν να αυστηροποιούν τους κανονισμούς σχετικά με τα απορρίμματα τροφίμων, οι retailers έχουν μια μοναδική ευκαιρία. Επενδύοντας σε καινοτόμες λύσεις και στην «εκπαίδευση» των καταναλωτών, μπορούν όχι μόνο να αντιμετωπίσουν μια πιεστική παγκόσμια πρόκληση, αλλά και να ανακαλύψουν νέους δρόμους για έσοδα και εξοικονόμηση κόστους. Η αλλαγή έχει ξεκινήσει και υπόσχεται ένα μέλλον όπου η ασφάλεια των τροφίμων και η βιωσιμότητα θα συμβαδίζουν.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.