28 Απρ 2024
READING

Η μεγάλη επιστροφή στο γραφείο

4 MIN READ

Η μεγάλη επιστροφή στο γραφείο

Η μεγάλη επιστροφή στο γραφείο

Οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στο γραφείο με αριθμό ρεκόρ

Μπαίνοντας στο φθινόπωρο του 2023, σχεδόν 3,5 χρόνια μετά την εμφάνιση της παγκόσμιας πανδημίας, οι εταιρικοί διάδρομοι αρχίζουν και πάλι να είναι γεμάτοι ζωή. Έπειτα από μια παρατεταμένη εποχή απομακρυσμένης εργασίας, πολλοί οργανισμοί απομακρύνονται από την ευελιξία της εξ αποστάσεως εργασίας, υιοθετώντας αυστηρότερες πολιτικές επιστροφής στο γραφείο (Return-to-Office ή RTO).

Τα στοιχεία από τη αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας εργασιακών χώρων, Eptura, ανέδειξαν μια έντονη τάση: οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στο γραφείο με αριθμό ρεκόρ. Οι κρατήσεις γραφείων αυξήθηκαν κατά 56% στις ΗΠΑ και 46% στο Ηνωμένο Βασίλειο, συγκριτικά με το προηγούμενο φθινόπωρο. Είναι ενδιαφέρον, μάλιστα, ότι αυτό δεν περιορίζεται σε έναν μόνο κλάδο. Τομείς από τον τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό τομέα έως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και την ψυχαγωγία παρατηρούν αυξημένη on-site δραστηριότητα, με τον τελευταίο να σημειώνει τεράστια αύξηση 123% στις κρατήσεις γραφείου.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί στην γενιά Gen Z αρέσει η εργασία στο γραφείο

Η Big Tech δείχνει τον δρόμο

Οι κορυφαίοι τεχνολογικοί κολοσσοί, που συνήθως βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας στον χώρο εργασίας, έχουν θέσει αυστηρές εντολές. Η Meta, η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το Facebook, εφάρμοσε πρόσφατα την ” In-Person Time Policy”. Η πολιτική αυτή όχι μόνο απαιτεί φυσική παρουσία, αλλά χρησιμοποιεί επίσης ένα σύστημα για την παρακολούθηση των κινήσεων των εργαζόμενων μέσω κάρτας, κρατώντας τους υπόλογους. Όσοι δεν είναι σε θέση να συμμορφωθούν κινδυνεύουν με πειθαρχικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής απόλυσης.

Παρόμοια, το Amazon έχει θεσπίσει μια ελάχιστη τριήμερη εβδομάδα εργασίας στο γραφείο. Η ηγεσία της εταιρείας είναι ξεκάθαρη ως προς τη στάση της, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Andy Jassy να προειδοποιεί ότι η μη συμμόρφωση μπορεί να οδηγήσει σε αφόρητη κατάσταση για τους εργαζόμενους στον κορυφαίο e-retailer.

Τι οδήγησε σε αυτή την αλλαγή;

Οι ειδικοί θεωρούν ότι υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτή τη στροφή. Η αγορά εργασίας, η οποία κάποτε έσφυζε από ευκαιρίες, έχει “παγώσει”. Σε συνδυασμό με το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης και την απειλή των απολύσεων, οι εργαζόμενοι είναι πλέον λιγότερο πρόθυμοι να αλλάξουν δουλειά. Αυτό έχει γείρει την πλάστιγγα, επιτρέποντας στους εργοδότες να επανακτήσουν τη δύναμή τους. Φαίνεται πως οι εργοδότες αισθάνονται τώρα εξουσιοδοτημένοι να επιβάλλουν αυστηρές οδηγίες επιστροφής στο γραφείο, ένα αίτημα που δεν ήταν τόσο διαδεδομένο νωρίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι εργαζόμενοι αγχώνονται

Η προοπτική της επιστροφής στο γραφείο προκαλεί αυξημένο άγχος στους εργαζόμενους. Δύο πρωταρχικοί φόβοι οδηγούν το αυξημένο άγχος των εργαζομένων για το RTO – ο φόβος της απώλειας των καθιερωμένων ρουτινών και ο φόβος της απώλειας του ελέγχου. Η εργασία από το σπίτι έχει προσφέρει στους εργαζόμενους μεγαλύτερη αυτονομία όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, την κατανομή των καθηκόντων και τα διαλείμματα. Από την άλλη πλευρά, ένα περιβάλλον γραφείου μπορεί μερικές φορές να διοχετεύσει αυθόρμητες συζητήσεις σε απρογραμμάτιστες αλληλεπιδράσεις σε διαδρόμους ή ασανσέρ, χωρίς την προσαρμοστικότητα που προσφέρουν οι εικονικές συναντήσεις.

Την ίδια στιγμή , η φύση των πολιτικών RTO – εάν δηλαδή είναι υποχρεωτικές ή κατά διακριτική ευχέρεια – παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιρροή των επιπέδων άγχους. Μια μελέτη της BetterUp, μιας εταιρείας που φημίζεται για τις υπηρεσίες επαγγελματικής κατάρτισης και coaching, δείχνει ότι οι εργαζόμενοι γονείς, ιδίως, παλεύουν με την ένταση που προκύπτει από τις υποχρεωτικές οδηγίες RTO.

Διαβάστε ακόμα: Mπορούν οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίσουν την επιστροφή στο γραφείο;

Τι θα ακολουθήσει

Ενώ τα δεδομένα δείχνουν προς μια σταθερή τάση επιστροφής στο γραφείο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ο εταιρικός κόσμος έχει μεγάλο εύρος και ποικιλία. Ενώ ορισμένες εταιρείες-μεγαθήρια επιβάλλουν αυστηρές πολιτικές προσωπικής παρουσίας, αμέτρητες άλλες επιχειρήσεις συνεχίζουν να υπερασπίζονται την ευελιξία, προσφέροντας υβριδικούς ή πλήρως απομακρυσμένους ρόλους.

Καθώς οι εταιρείες περιηγούνται σε αυτό το νέο τοπίο, η επιτυχία της προσέγγισής τους θα εξαρτηθεί από τη λεπτή ισορροπία μεταξύ των επιχειρηματικών στόχων και της ευημερίας των εργαζομένων. Η μετά την πανδημία εποχή υπόσχεται να αποτελέσει πεδίο δοκιμών για τις πολιτικές εργασίας της νέας εποχής, καθώς οι επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο επαναπροσδιορίζουν το πώς μοιάζει μια “τυπική” εργάσιμη ημέρα.

Με πληροφορίες από BBC

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.