27 Απρ 2024
READING

Θετικές οι προβλέψεις για την ΕΨΑ για το 2023

4 MIN READ

Θετικές οι προβλέψεις για την ΕΨΑ για το 2023

Θετικές οι προβλέψεις για την ΕΨΑ για το 2023

Όχημα για την ανάπτυξη η αύξηση πωλήσεων πάνω από 30%

Πίσω της φαίνεται πως αφήνει το ζημιογόνο 2022 η ΕΨΑ, η οποία εμφάνισε αύξηση πωλήσεων πλέον του 30% από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο της τρέχουσας χρονιάς. Η βολιώτικη βιομηχανία που επλήγη λίγο από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία λόγω του “Ντάνιελ”, εστιάζει στο επενδυτικό πλάνο του SMERC και της οικογένειας Τσαούτου για την αναβάθμιση των παραγωγικών δυνατοτήτων και εγκαταστάσεων, των νέων δικτύων και προορισμών πωλήσεων της εταιρείας.

Το πρώτο εξάμηνο του 2023 η ΕΨΑ κατέγραψε αύξηση πωλήσεων που ξεπέρασε το 30% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, γεγονός που οδήγησε την διοίκηση της εταιρείας να αισιοδοξεί για θετικά λειτουργικά αποτελέσματα στο τέλος της χρήσης, με τη προϋπόθεση φυσικά διατήρησης της αυξητικής αυτής τάσης των πωλήσεων.

Γιατί αυξήθηκαν οι ζημίες το 2022

Το 2022 ο κύκλος εργασιών της ΕΨΑ ανήλθε σε 10,7 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 16,81% σε σχέση με τα 9,2 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Παράλληλα, όμως καταγράφηκε και αύξηση του κόστους πωλήσεως κατά 23,78% περίπου καθώς το συγκεκριμένο μέγεθος ανήλθε σε 6,75 εκατ. ευρώ έναντι 5.455.838,50 της προηγούμενης περιόδου.

Κατά την περσινή χρονιά παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της ποσότητας (σε λίτρα) των πωλήσεων αναψυκτικών κατά 10,13% περίπου και μείωση των χυμών και λοιπών εμπορευμάτων κατά 3,34% περίπου. Όσον αφορά την αξία των παραπάνω πωλήσεων καταγράφηκε αύξηση στις πωλήσεις των αναψυκτικών κατά 17,80%, και μείωση στην αξία των πωλήσεων εμπορευμάτων κατά 4,05%. Ο συνδυασμός των παραπάνω είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση των πωλήσεων αναψυκτικών και εμπορευμάτων σε ποσότητα, ταυτόχρονα δε και, όπως σημειώθηκε, του κύκλου εργασιών της εταιρείας το 2022 κατά 16,81% περίπου.

Παρά την αύξηση, όμως, αυτή, ο συνδυασμός της μεγαλύτερης αύξησης του κόστους πωληθέντων κατά 23,78%, και της αύξησης τόσο των δαπανών διοικητικής λειτουργίας (+5,58%), όσο και της μεγαλύτερης αύξησης (+28,32%) δαπανών προώθησης πωλήσεων, είχε σαν αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των ζημιών χρήσης κατά € 1.317.244,03 και δημιουργία τελικής ζημιάς προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ebitda) στο ποσό των € 705.122,51. Το τελευταίο είχε σαν αποτέλεσμα ο δείκτης EBITDA να επανέλθει σε αρνητικό πρόσημο μετά από μία χρήση που είχε θετικό. Tο τελικό αποτέλεσμα της περιόδου μετά από φόρους ήταν -1.671.929,56 ευρώ ενώ υπάρχει και υπόλοιπο ζημιών προηγούμενης χρήσης -5.325.941,59.

Πώς η ΕΨΑ γύρισε σελίδα

Τον Ιούνιο το fund SMERemediumCap με επικεφαλής τον τραπεζίτη Νίκο Καραμούζη προχώρησε στην εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου 67% της βολιώτικης βιομηχανίας από τις οικογένειες Μοσκαχλαϊδή και Τσαούτου. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο πλευρές προχώρησαν στη σύσταση νέας κοινής εταιρείας, με στόχο να επενδυθούν σημαντικά κεφάλαια και, καταρτίζοντας νέο business plan, να αναπτυχθεί το brand περαιτέρω στην ελληνική και διεθνή αγορά.

Βασικός μέτοχος της “Αγριά Εμπορική” με ποσοστό 65,22% είναι η SMERemediumCap, ενώ ο Μιχαήλ Τσαούτος ελέγχει ποσοστό 14,15% όπως και η Παναγιώτα Τσαούτου αντίστοιχο ποσοστό, ενώ η Ήβη Αναστασία Μοσκαχλαΐδή ένα 6,48%. Μέτοχος μειοψηφίας με ποσοστό 25% είναι η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Α.Ε. (Βίκος).

Οι αναπτυξιακοί στόχοι

Η συνεργασία του SMERC με την οικογένεια Τσαούτου έχει ως στόχο την άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρείας, τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, την αξιοποίηση του έμπειρου στελεχιακού δυναμικού της και την ενίσχυσή του με ικανά και έμπειρα στελέχη. Παράλληλα, θα δρομολογηθεί μέσω επενδύσεων η αναβάθμιση των παραγωγικών δυνατοτήτων και των εγκαταστάσεων της εταιρείας, ενώ θα αναπτυχθούν νέα δίκτυα και προορισμοί πωλήσεων. Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η συστηματική εμπορική αξιοποίηση του ονόματος της ΕΨΑ, ενός brand με μεγάλη αναγνωρισιμότητα, πιστότητα και αξιοπιστία στο καταναλωτικό κοινό και ευρύτερα στην ελληνική κοινωνία.

Την ίδια στιγμή, εξάλλου, η ΕΨΑ συνεχίζει να αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη της PepsiCo Hellas, η οποία της ανέθεσε νωρίτερα μέσα στη χρονιά τη συσκευασία των εμβληματικών αναψυκτικών ΗΒΗ.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και σε μια αγορά αναψυκτικών που προσεγγίζει τα 370 εκατ. ευρώ, με ρυθμό ανάπτυξης 5% ετησίως, η εταιρεία εκτιμά πως για την τρέχουσα χρήση θα ενταθούν οι προσπάθειες για αντιστροφή της αρνητικής εικόνας των αποτελεσμάτων του 2022, παρά τη συνεχιζόμενη κοστολογική έξαρση στην αγορά πρώτων υλών, υλικών συσκευασίας, ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και του έντονου ανταγωνισμού, εν μέσω των συνεπειών από την κακοκαιρία “Ντάνιελ”.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.