21 Δεκ 2024
READING

Πόσο επηρεάζει η πειρατεία τους παρόχους streaming;

4 MIN READ

Πόσο επηρεάζει η πειρατεία τους παρόχους streaming;

Πόσο επηρεάζει η πειρατεία τους παρόχους streaming;

Στην Ελλάδα υπάρχουν τουλάχιστον 1 εκατ. παράνομες συνδέσεις

Οι συνδρομητικές πλαφόρμες και στην ελληνική αγορά επενδύουν ολοένα και περισσότερο στον εμπλουτισμό του περιεχομένου τους κατά τρόπο τέτοιο που αφουγκράζονται τα νέα ήθη των τηλεθεατών. Με το streaming και το on demand να κερδίζουν το ενδιαφέρον χιλιάδων τηλεθεατών, οι παίκτες της αγοράς με κορυφαίους τις Cosmote TV και Nova επενδύουν στο αθλητικό περιεχόμενο, την ίδια στιγμή που οι πειρατικές συνδέσεις και ο παράνομος διαμοιρασμός ανάλογου περιεχομένου είναι πολλαπλάσιος με σημαντικές ζημίες για την αγορά.

Η σημασία της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα

Μετά την πανδημική διετία κατά την οποία η συνδρομητική τηλεόραση γνώρισε σημαντική αύξηση, η πορεία της έχει αρχίσει να βαίνει μειούμενη, κυρίως λόγω των επιπτώσεων των πληθωριστικών πιέσεων στα εισοδήματα και την επαναφορά του τέλους 10%. Το περιβάλλον αυτό έχει οδηγήσει αρκετούς να σταματούν τις συνδρομές τους και ενίοτε να τις υποκαθιστούν με πειρατικές συνδέσεις σε αναλογία μάλιστα 1 προς 4.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για τη συνδρομητική τηλεόραση, οι συνδέσεις μέσω ευρυζωνικής γραμμής ανέρχονταν μέχρι πέρυσι στις 1,17 εκατομμύριο συνδέσεις, έναντι 1,14 εκατ. στα τέλη του 2021 και 1,11 εκατ. στα τέλη του 2020. Την ίδια στιγμή οι συνολικές συνδέσεις τηλεοπτικών πλατφορμών υπολογίζονται στις περίπου 1,78 εκατ. με την άνοδο της αγοράς να κινείται σε ρυθμούς περίπου 6%-7%.

Τι είναι οι πειρατικές συνδέσεις

Η Ελλάδα αποτελεί μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά, όπου περίπου 1 εκατομμύριο συνδέσεις έχουν πειρατικό χαρακτήρα σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Γραφείου για τη διανοητική ιδιοκτησία (EQUIPO) τον περασμένο Ιούνιο. Η παράνομη παρακολούθηση αφορά ως επί το πλείστον αθλητικό περιεχόμενο.

Τα δεδομένα της έρευνας αποκάλυψαν πως η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, μετά τη Βουλγαρία, ως προς την παράνομη πρόσβαση σε διαδικτυακές πηγές για την παρακολούθηση αθλητικών μεταδόσεων.

Στο περιεχόμενο αυτό έχει πρόσβαση το 20% των Ελλήνων συμμετεχόντων στην έρευνα, με το συγκεκριμένο ποσοστό να διαμορφώνεται σε 21% στη Βουλγαρία και σε 19% σε Ιρλανδία και Ισπανία. Αντίθετα, έχει πολύ μικρό βαθμό διείσδυσης στην Ουγγαρία, στη Φινλανδία και στην Αυστρία (9%).

Το υψηλότερο ποσοστό χρήσης παράνομου οπτικοακουστικού περιεχομένου αφορά το δυναμικό κοινό 15-34.

Τα μερίδια της αγοράς

Η συγκεκριμένη πρακτική της πειρατείας επιφέρει σοβαρό πλήγμα στα έσοδα των παρόχων, Cosmote TV και Nova, επειδή η απόκτηση των δικαιωμάτων των αθλητικών μεταδόσεων είναι ιδιαίτερα ακριβή.

Ειδικότερα, ο αριθμός των συνδρομητών της Cosmote TV, στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς έφτασε τους 648.531 συνδρομητές. Η εταιρεία προβάλει αρκετούς αγώνες της Super League, ενώ κατέχει και τα δικαιώματα του Champions League, της Serie A καθώς και της Championship, όπως και του NBA.

Αντίστοιχα, η Nova κεφαλοποίησε με αργούς ρυθμούς τις μεγάλες επενδύσεις που έκανε στην αρχή επικοινωνίας των νέων συνεργασιών της με ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ανεβαίνοντας από τους 390.000 συνδρομητές στα τέλη του 2022, σε πάνω από 400.000. Η εταιρεία φέρνει στους δέκτες των Ελλήνων τηλεθεατών την Premier League για την επόμενη εξαετία, ενώ έχει και τα δικαιώματα για La Liga και Bundesliga.

Η Vodafone TV ακολουθεί σε απόσταση, καθώς δεν διαθέτει ποδοσφαιρικό περιεχόμενο, ωστόσο καταγράφει ανοδικές τάσεις, με ώθηση από το Disney+ και το premium περιεχόμενο, ξεπερνώντας τους 165.000 συνδρομητές.

Ακολούθως, οι συνδρομητές του Netflix υπολογίζονται μεταξύ 400.000-500.000, με τις υπόλοιπες πλατφόρμες να εκτιμάται ότι διαθέτουν περισσότερους από 100.000. Το Disney+ φαίνεται ότι ακολουθεί μια αξιόλογη πορεία, έχοντας εγγράψει γύρω στους 100.000 συνδρομητές.

Πρέπει να θυμίσουμε επίσης ότι κατά την προηγούμενη χρονιά, την είσοδό του στη συνδρομητική τηλεόραση πραγματοποίησε και ο ΑΝΤ1, μέσω του ΑΝΤ1+, με τα όποια προβλήματα μετάδοσης των αγώνων του Μουντιάλ.

Όσο απίθανο και εάν φαίνεται, τα πειρατικά κυκλώματα έχουν χιλιάδες πελάτες, με κέρδη που αγγίζουν εκατομμύρια ευρώ, επιφέροντας αντίστοιχες ζημίες. Μάλιστα τα ετήσια έσοδα της παράνομης δραστηριότητας μπορούν να αγγίξουν ακόμη και τα 160 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος για την παγκόσμια οπτικοακουστική βιομηχανία μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα 26,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.