Επιστροφή στο γραφείο: Από τις εντολές στα κίνητρα
Η μεταπανδημική περίοδος παρουσιάζει μια μοναδική πρόκληση για τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο: την επίτευξη μιας ομαλής επιστροφής στο γραφείο (RTO) για ένα εργατικό δυναμικό που έχει συνηθίσει να εργάζεται από το σπίτι. Καθώς, όμως, οι εταιρείες προωθούν τις πολιτικές RTO, πολλοί εργαζόμενοι ανησυχούν σχετικά με την προσαρμογή σε νέες ρουτίνες, τη συχνότερη κοινωνικοποίηση σε επαγγελματικά περιβάλλοντα μετά από μια παρατεταμένη περίοδο περιορισμένης αλληλεπίδρασης και την είσοδο σε άγνωστους χώρους εργασίας μετά από αλλαγές θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια του πρόσφατου κύματος παραιτήσεων.
Μέσα σε αυτές τις πολυπλοκότητες, οι επιχειρήσεις διαμορφώνουν ποικίλες στρατηγικές για να μετριάσουν αυτές τις ανησυχίες, που κυμαίνονται από εντολές και αυστηρά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέχρι ευέλικτα ωράρια και δελεαστικά προνόμια.
Η σκληρή γραμμή
Οι τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως το Zoom, το Amazon και η Google, ήταν από τους πρώτους που πέταξαν το γάντι. Οι πολιτικές τους κυμαίνονταν από το να ζητούν από τους υπαλλήλους να βρίσκονται στο γραφείο πολλές -αν όχι όλες- ημέρες την εβδομάδα μέχρι να απαιτούν τη φυσική παρουσία στις αξιολογήσεις απόδοσης. Τέτοιες αυστηρές θέσεις, ωστόσο, συχνά συνάντησαν αντίσταση. Εξάλλου, ο κόσμος έχει δει μια αλλαγή παραδείγματος στην εργασιακή κουλτούρα και πολλοί εργαζόμενοι δεν είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν πλήρως.
Η αντίδραση οδηγεί στην ευελιξία
Η επιστροφή στο γραφείο δεν εξελίσσεται ομαλά. Πολλές εταιρείες αντιμετώπισαν σημαντικές αντιδράσεις όταν προσπάθησαν να την επιβάλουν – ακόμα και για τέσσερις ημέρες την εβδομάδα. Ποιος όμως αποφασίζει τελικά για το πόσες ημέρες θα καταλήξει ένας εργαζόμενος να εργάζεται στο γραφείο; Η πρώτη σκέψη οδηγεί στην απάντηση: οι εργοδότες. Δεν είναι όμως έτσι. Σταδιακά οι εργοδότες και τα ανώτερα στελέχη άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι δεν είναι αυτοί που παίρνουν αυτές τις αποφάσεις, αλλά οι πραγματικοί κάτοχοι της εξουσίας. Τα κορυφαία ταλέντα που κάθε εταιρεία προσπαθεί να προσελκύσει.
Υπό το πρίσμα, λοιπόν, της αντίστασης, ορισμένες εταιρείες έκαναν σοφή στροφή, αναγνωρίζοντας την αξία της ευελιξίας. Και αντί για ποινές, επιτρέπουν στους υπαλλήλους να εργάζονται βασικές ώρες, δίνοντάς τους μεγαλύτερη ελευθερία.
Προνόμια και πλεονεκτήματα
Πέρα από την ευελιξία, οι εταιρείες επαναπροσδιορίζουν την ίδια την ουσία του χώρου εργασίας. Δεν είναι λίγες εκείνες που προσφέρουν απτά κίνητρα, όπως συνδρομές Netflix, επιδοτήσεις γεύματος και πολλά άλλα για τους εργαζόμενους εντός του γραφείου. Ο στόχος δεν είναι να δωροδοκήσουν, αλλά να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον όπου οι εργαζόμενοι θέλουν πραγματικά να βρίσκονται.
Επιπλέον, οι επιχειρήσεις επανασχεδιάζουν τους χώρους γραφείων ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Από ζώνες ειδικά για την υγεία (όπως χώροι για νέες μητέρες ή για όσους χρειάζονται φυσικοθεραπεία) έως πολιτικές φιλικές προς τα κατοικίδια, η έμφαση δίνεται στο να γίνει το γραφείο ένας φιλόξενος και ολιστικός χώρος.
Διαβάστε ακόμα: Mπορούν οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίσουν την επιστροφή στο γραφείο;
Προσαρμογή σε μια νέα εποχή
Αυτό που υπογραμμίζει αυτό το εξελισσόμενο τοπίο είναι μια ευρύτερη αλλαγή στη δυναμική εργοδότη-εργαζομένου. Η πανδημία, πέρα από τις επιπτώσεις της στην υγεία, λειτούργησε ως ένα κάλεσμα αφύπνισης σε παμπάλαια εργασιακά πρότυπα. Καθώς οι εταιρείες επιχειρούν την επιστροφή στο γραφείο, είναι σαφές ότι οι εντολές από μόνες τους δεν αρκούν. Το μέλλον βρίσκεται στα κίνητρα, στην ευελιξία και στη διασφάλιση ότι κάθε ενδιαφερόμενος αισθάνεται ότι εκτιμάται.
Αυτή η μετάβαση έχει χαράξει μια σαφή διαχωριστική γραμμή στον εταιρικό κόσμο. Από τη μία πλευρά, οι εταιρείες που υπερασπίζονται το ήθος της “εργασίας από οπουδήποτε”, και από την άλλη, εκείνες που είναι προσκολλημένες στο παρελθόν. Το ανησυχητικό για τις τελευταίες είναι ότι μάλλον θα χάσουν το εργατικό δυναμικό τους. Οι εταιρείες που προσπαθούν να γυρίσουν πίσω το χρόνο -τότε που οι εργαζόμενοι ήταν στα γραφεία τους- θα χάσουν κάποια από τα καλύτερα ταλέντα τους και αυτή η δυναμική θα τις αναγκάσει κάποια στιγμή να τρέξουν να καλύψουν το χαμένο χρόνο. Αλλά μάλλον τότε θα είναι ήδη αργά, αφού τα κορυφαία ταλέντα θα έχουν ήδη αποφασίσει.
Με πληροφορίες από BBC
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.